Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az a multi split klíma és miért jó?

Powerie Csapat
2021. 05. 03. 14:00:00
Mi az a multi split klíma és miért jó?

Sokat hallhattuk már azt a kérdést vagy felvetést, hogy több mono split klímát vagy multi split klíma rendszert érdemes beszereltetni? Ebben a blogbejegyzésben igyekszünk tisztázni az alapfogalmakat és felmérni a lehetséges előnyöket és hátrányokat. Mind a két klíma rendszer beszerelése esetén.

Mit jelent az, hogy split klíma?

Ez egy angol szó, amely elterjedt a klímák világában és azt jelenti, hogy osztott. Ez igazából azt szimbolizálja, jelenti, hogy van egy kültéri egység melytől elválasztva, elosztva van egy vagy több beltéri egység. A kültéri egység és beltéri egység(ek) rézcsövekkel vannak összekötve, melyben a hűtőközeg áramlik.

A mono split klíma kifejezésben a mono azt jelenti, hogy egy kültéri egységhez egy darab beltéri egység tartozik, míg a multi split klímák esetében egy kültéri egységhez kiviteltől, típustól és márkától függően több beltéri egység kapcsolható mind számban, mind pedig kivitelben (oldalfali, konzolos, kazettás, légcsatornázható stb). A legnépszerűbb megoldások a 2-3 beltéri egység egy családi házba például, de vannak olyan kültéri egységek, melyekhez akár 9 beltéri egység is csatlakoztatható. A továbbiakban a multi split klíma rendszerekről fogunk írni röviden és vizsgáljuk meg előnyeiket és hátrányaikat.

Hogyan működnek a multi split klímák?

Egy előző blogbejegyzésünkben írtunk arról, hogy hogy működnek a klíma berendezések általánosságban ezért most csak a speciális kérdésekre térünk ki. Működésükből adódóan fontos kiemelni, hogy ha például télen fűtünk egy multi split klíma rendszerrel, akkor az csakis kizárólag fűtési üzemmódban képes működni, azaz nem fogunk tudni az egyik beltéri egységgel fűteni, a másikkal pedig hűteni. Ezt nem engedi a rendszer.

Ezen felül nagyon fontos szempont, hogy, ha egy kültéri egységre azt írják, hogy 4 beltéri egységet lehet hozzá csatlakoztatni, az nem azt jelenti, hogy bármekkora teljesítményű beltéri egységeket szabadon hozzá lehet kapcsolni, azonban lehetséges, hogy nem használjuk ki a 4 lehetőséget, hanem csupán 3 beltéri egységet kapcsolunk a kültéri egységre. A gyártó által meg van az határozva, hogy mekkora teljesítmény intervallumban (BTU - british thermal unit) lehetnek a beltéri egységek, melyeket szeretnénk hozzá kapcsolni.

Multi split klímák előnyei:

Nem kell „karácsonyfát” csinálni a házunkból, azaz, ha otthonunkban szeretnénk például 4 különböző szobát hűteni és/vagy fűteni és klímát beszereltetni, akkor nem kell 4 kültéri egységet is felszerelni, hanem elég csupán egy multi split kültéri egységet felszerelni és hozzá lehet kapcsolni a megfelelő méretű, típusú beltéri egységeket. Ezen beltéri egységek egymástól teljesen külön vezérelhetők és beállíthatók.

További nagy előnyük a multi split klíma rendszereknek, hogy sokkal hosszabb csövezést lehet kialakítani s kültéri és a beltéri egységek között. Például, egy olyan kültéri egység esetében, amelyhez akár 8 beltéri egység is csatlakoztatható, azt akár 150 méterig is lehet csövezni, míg ez a mono split klímák esetében 25 méter körül alakul. Ez természetesen kell is a multi split rendszerekhez, mivel a ház egyik részére kell tenni a kültéri egységet, ezért elképzelhető, hogy az egyik hozzá tartozó beltéri egység tőle elég messze található, ami extra csövezést is igényel. Fontos kiemelni, hogy a szakemberek mindig igyekeznek a legoptimálisabb megoldást megtalálni, azaz, hogy az összes beltéri egységhez közel legyen a kültéri egység. Vannak azonban bizonyos esetek, amikor a távolság miatt plusz egy mono split klímát javasolnak inkább. Ez tehát amellett, hogy előnye is a multi split rendszereknek, egyben hátránya is, mert azt szokták mondani, hogy 5 méteres csövezés felett a berendezés veszít a teljesítményéből.

Multi split klímák hátrányai:

Első és legfontosabb hátránya a multi split klíma rendszereknek az egyértelműen az üzembiztonság. Mit is értünk ez alatt? Azt, hogy ha az egyik beltéri egységgel történik valami és meghibásodik, akkor az egész rendszer üzemképtelen lesz.

Ezen felül egy másik, talán meglepő hátránya, hogy sok esetben a multi split kültéri egységek plusz hozzájuk a beltéri egységek drágábbak árban, mint az azonos mennyiségű mono split klíma rendszerek. Ennek talán a legegyszerűbb oka az, hogy a multi split rendszerek komolyabb technológiával vannak felszerelve. Ehhez kapcsolódik, hogyha bármi elromlik bennük és nem garanciális a javítás/karbantartás, akkor az többe is kerül.

Konklúzió tehát, hogy mikor éri meg multi split klíma rendszerbe beruháznunk?

Talán a legegyértelműbb helyzet, hogyha nincs helyünk több kültéri egységre, valamint fontos számunkra a külső esztétika, ezért, ahogy korábban is írtuk, nem szeretnénk „karácsonyfát” csinálni a házunkból vagy csupán spórolni szeretnék a hellyel bizonyos okokból kifolyólag.

Az ár kérdéskörhöz hozzátartozik még továbbá, hogy ahány lakás, ház, irodaház stb., annyi egyedi megoldás létezik, ezért az árból következő hátrány nem teljesen egyértelmű. Ahhoz, hogy legyen alap a választáshoz, ha gondolkodunk multi split rendszerben érdemes szakemberrel egyeztetni és egyedi árajánlatot kérni, amit itt a Powerie oldalán is megtehet

Ha bármilyen kérdés merülne fel benned vagy  szeretnél személyre szabott ajánlatot kérni multi split klímákra, azt az info@powerie.hu email címen keresztül tudod megtenni vagy az alábbi linken az ajánlatkérés gombra kattintva.

Tartalomhoz tartozó címkék: Fűtés Klíma