Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Napelem elszámolási módok - A szaldós elszámolás

Powerie Csapat
2021. 06. 07. 23:30:00
Napelem elszámolási módok - A szaldós elszámolás

A 2021-es esztendő nem csak a COVID-19 helyzet miatt alakult érdekesen, hanem bizony a napelemes rendszerek piacán is különös dolgokat tapasztalhatunk. A mai cikkünkkel útjára indítjuk azt a sorozatot, ahol mindent megtudhattok a napelemes rendszerekről, illetve azok piacáról és szabályozásáról. Mielőtt belemennénk a technikai részletekbe kezdjük azzal, ami mindenkit a legjobban érdekel, mégpedig a szaldós és a bruttós elszámolási módok összehasonlításával, amelyek közül az első cikkünkben a szaldós elszámolást mutatjuk be.

A szaldós elszámolási modell

A szaldós elszámolási rendszer a jelenleg legszélesebb körben használt elszámolási mód a háztartási méretű kiserőművek körében. A háztartási méretű kiserőmű lényegében a tetőre szerelt napelemkollekciót jelentik. Amennyiben jelenleg már meglévő, vagy a közeljövőben megépíteni tervezett napelemes rendszert vizsgálunk, akkor az nagy valószínűséggel szaldós elszámolási rendszerben üzemel. De vajon mit is jelent ez?

Egy klasszikus napelemes rendszernél (háztartási akkumulátor nélküli) általában megfigyelhető, hogy amikor süt a nap, akkor több energiát termel a napelemes rendszer, mint amennyit az otthonunk fogyaszt. Ilyenkor az történik, hogy a többletenergiát a rendszerünk visszatáplálja a közcélú hálózatba, amelyet a mérőóránk megmér. Jellemzően az esti órákban ez a visszájára fordul, hiszen a napelemek már nem termelnek, viszont otthonunk este is fogyaszt energiát. Ilyenkor szintén a közcélú hálózatot vesszük igénybe, viszont ezúttal nem oda betáplálunk, hanem onnan vételezünk. Természetesen a vételezett energia mennyiségét is a mérőóránk méri.

A fentiek függvényében, amire mindenképpen szükségünk van a rendszer üzemeltetéséhez, természetesen a napelemeken és az inverteren kívül az a kétirányú mérőóra, amely képes a fogyasztást és a visszatáplálást is mérni.

A szaldós elszámolási modell alapja és működése

Az így előjelhelyesen összeadott energiamennyiségekből (fogyasztást hozzáadjuk, termelést kivonjuk) kialakul tehát minden hónap végén egy konkrét energiamennyiség, amelyet összességében vagy fogyasztottunk, vagy termeltünk. A szaldós elszámolás alapja tehát maga az energiamennyiség, jellemzően: kWh. Az energiamennyiség meghatározása után pedig megtörténik maga az elszámolás a közcélú hálózat üzemeltetőjével. Amennyiben összességében termelők voltunk, akkor pénzt fogunk kapni a fennmaradt mennyiségért, amennyiben pedig összességében fogyasztók, akkor a fennmaradt mennyiségért fogunk mindössze pénzt fizetni.

Fontos kiemelni viszont, hogy egységáron számolva a vételezett energia drágább, mint amennyit a visszatápláltért kapunk, mert utóbbi esetben a közcélú hálózat üzemeltetője nem fizeti meg nekünk a rendszerhasználati díjat, amelyet nekünk viszont meg kell fizetnünk vételezéskor. A szaldós elszámolási modell akkor működik igazán hatékonyan és ebben az esetben valóban nagyon jó megtérülést biztosít, ha a napelemes rendszert akkorára méretezzük, hogy lényegében „nullára” hozza ki a villanyszámlátokat.

Amennyiben tőlünk kértek tervezést napelemes rendszerre alapesetben mi is ezt az elvet fogjuk követni, ugyanakkor külön kérésre természetesen el lehet ettől térni és nincs akadálya, akár egy nagyobb, akár egy kisebb rendszer kivitelezésének.

Kérj ajánlatot napelemes rendszerre vagy írj az info@powerie.hu email címre!