Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hőszivattyú

A hőszivattyú egy energetikai berendezés, mely nagy energiahatékonysággal képes fűteni, hűteni, valamint használati melegvizet (HMV) előállítani. A hőszivattyút megújuló energiának lehet és kell is tekinteni, mivel nagyrészt a környezet (levegő, talaj, víz) hőenergiáját hasznosítja fűtési vagy hűtési energiaként kis mennyiségű villamosenergiából (körülbelül 75 és 25 % a megoszlás). Ezt mind sokkal jobb hatásfokkal csinálja, mint a hagyományos fűtőberendezések. Mindezen felül nagyon alacsony a karbantartási igénye. Típusait tekintve vannak monoblokk levegő-víz hőszivattyú, osztott levegő-víz hőszivattyú és osztott levegő-víz hőszivattyú integrált HMV tartállyal. 

Kérj személyre szabott ajánlatot hőszivattyú telepítésre vagy írj az info@powerie.hu email címre.

Tájékozódj hőszivattyú telepítéssel, a hőszivattyú működésével és egyéb fontos kérdésekkel kapcsolatban blogbejegyzéseinkben.

Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy energetikai berendezés, mely nagy hatékonysággal képes fűteni, hűteni és használati melegvizet előállítani. Típusát tekintve vannak levegő-levegő hőszivattyúk (ezeket szoktuk klímának hívni a köznyelven), levegő-víz hőszivattyú, víz-víz hőszivattyú és talaj vagy földszondás hőszivattyú. A hőszivattyút megújuló energiának lehet és kell is tekinteni, mivel nagyrészt a környezet (levegő, talaj, víz) hőenergiáját hasznosítja fűtési vagy hűtési energiaként kis mennyiségű villamosenergiából (körülbelül 75 % és 25 % a megoszlás). Ezt mind sokkal jobb hatásfokkal csinálja, mint a hagyományos fűtőberendezések. Mindezen felül nagyon alacsony a karbantartási igénye.

Hőszivattyú működése

A hőszivattyú, egy olyan villamosenergiával működő készülék, amely az alacsonyabb hőmérsékletű közegből (levegő, víz vagy talaj) képes hőt kivonni és a már eleve magasabb hőmérsékletű helyre szállítani. Ezen az elven működik a hőszivattyús fűtés és használati melegvíz előállítás. A hőszivattyúkat lehet fordított üzemmódban is használni, amit azt jelenti, hogy használhatók légkoníciónálóként is, azaz a melegebb térrész hűtésére is alkalmazhatók. A hőszivattyú ezeket a folyamatokat mind energiahatékonyan viszi véghez. A mai modern berendezések már elérik az 4-5-ös jósági fokot / teljesítménytényezőt / COP (Coefficient of Performance) értéket is. Ez azt jelenti, hogy egy egységnyi felvett villamos energiából, 1 kW-ból összesen mennyi fűtési energiát kapunk, ami 5 kW 5-ös COP esetén.

A Powerie a klíma berendezések (levegő-levegő hőszivattyú) mellett a levegő-víz hőszivattyúval foglalkozik.

Levegő-víz hőszivattyú típusai:

  • Monoblokk hőszivattyú: A monoblokk hőszivattyús rendszerek lényege, hogy egyetlen egy egységből állnak, ahogy a neve is jelzi számunkra. Ez az egység egy kültéri egység és csupán a vizes fűtési rendszernek a vízcsöveire kell csatlakoztatni, valamint működéshez szükséges áramot kell biztosíani. Ennek a beüzemeléséhez nincsen szükség olyan szakemberre, aki specializálódott a hűtőkör megbontásához és szereléséhez.

  • Osztott levegő-víz hőszivattyú: Az osztott rendszerű hőszivattyúk két egységből állnak. Egy kültéri és egy beltéri egységből. Ezeket össze kell hűtőköri kötni csővezetékekkel, ezért ehhez olyan szakemberre is szükségünk van, aki nem csak a vízcsöveket köti össze, hanem a hűtőkörrel is van jogosultsága dolgozni.  A hőszivattyú beltéri egységére kell ebben az esetben rákötni a fűtési vízrendszert, valamint a működéshez szükséges áramot.

  • Osztott levegő-víz hőszivattyú integrált HMV tartállyal: Hasonló az osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyúhoz, annyi különbséggek, hogy a beltéri egység az egyben a háztartási melegvíz tartály is.

Az osztott rendszerű hőszivattyú nagyobb beruházási költséggel jár, viszont kisebb lesz ebben az esetben a fűtési rendszer hővesztesége, így még hatékoknyabban tud üzemelni a rendszerünk. A beltéri egységbe integrált HMV tartély a beltéri egység méretét jelentősen megnöveli, azonban a modern kivitelezés miatt esztétikus a megjelenése.

Levegő-víz hőszivattyús rendszer csatlakozásai:

Beszéltünk már a hőszivattyú működéséről, típusairól, de arról még nem esett szó, hogy a hőszivattyú másik oldalán, az ingatlanon belül milyen hőleadó rendszereket tudunk alkalmazni:

  • Hőszivattyú padlófűtéshez és mennyezethűtéshez. Alapvetően a hőszivattyú telepítés padlófűtéshez a leghatékonyabb, mivel padlófűtés esetén elegendő az alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet is. Ebben az esetben mennyezethűtést is ki szoktak alakítani, ha szeretnénk hűtésre használni. Sok esetben régebbi kondenzációs kazánokat szoktak kiváltani hőszivattyúval, ahol padlófátés volt, mert sok esetben elegendő a kondenzációs gázkazánt lecserélni hőszivattyúra.

  • Hőszivattyú radiátorhoz. Amennyiben meglévő radiátoros fűtés esetében szeretnénk a kondenzációs gázkazán helyett hőszivattyút alkalmazni, akkor mindenféleképpen nagyon teljesítményű hőszivattyúra van szükségünk, mert nagyobb előremenő hőmérsékletre van szükségünk. Ebben az esetben a Panasonic hőszivattyú egy optimális válaszát lehet számunkra, mert az rendelkezik olyan egységekkel, amik magasabb hőmérsékletű előremenő vízet tudnak előállítani.

  • Hőszivvatyú fan-coil: A fan-coil egy ventilátoros hőcserélő, amin átmennek a vízcsövek, amiben a melegvíz / hidegvíz áramlik. Ezeket úgy lehet elképzelni, mint a radiátor vagy a klíma beltéri egysége csak a hőleadó közeg az a víz. Ezekkel is hatékonyan tud működni a hőszivattyú, elegendő az alacsonyabb előremenő hőmérséklet. Típusait tekintve van légcsatornázható fan-coil, kazettás-fan-coil, lábon álló konzol fan-coil és magasoldalfali fan-coil is. A fan-coil előnye továbbá, hogy mind a hűtést, mind pedig a fűtés meg lehet oldani ezzel a beltéri egységgel.

  • Ebben a pontban fontos tovább megemlíteni, hogy, amennyiben meglévő kondenzációs gázkazános rendszerünk van, a hőszivattyús rendszer kiépíthető mellé és alkalmazható az úgy nevezett bivalens fűtés mód, azaz egy adott hőmérsékletig a hőszivattyú működik, viszont adott hőmérséklet alatt, amikor már nem tud hatékonyan üzemelni a hőszivattyú, a rendszer átkapcsol gázkazános működére. A hőszivattyú a klímához hasonlóan a hőmérséklet csökkenésével veszít a hatékonyságával.

Mekkora hőszivattyú kell?

A legegyszerűbb és legprecízebb megfogalmazás arra, hogy mekkora teljesítményű hőszivattyúra van szükségünk az az, hogy megnézzük mekkora az ingatlan hővesztesége. Ehhez egy hőszükséglet számítást kell elvégeztetni a megfelelő szakemberekkel. Ez alapján pontosan meghatározható az a teljesítmény, amire nekünk télen és nyáron szükségünk van, beleszámítva, hogy hőszivattyúval szeretnénk-e a háztartási melegvízet is előállítani. Fontos megjegyezni, hogy a rendszer túlméretezése nem jó megoldás, mert a hőszivattyús rendszer sokszor fog ki és bekapcsolni, ami hamar tönkremenetelhez tud vezetni.