Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hőszivattyú karbantartás

2023. 09. 19. 07:57:00
Hőszivattyú karbantartás

Bár egy hőszivattyú telepítése kiváló befektetés, amennyiben költség,- és energiahatékonyan szeretnénk biztosítani otthonunk hűtését, fűtését, vagy használati melegvíz előállítását, ám annak érdekében, hogy a beruházás hosszútávon is hatékonyan segítse céljainkat, elengedhetetlen, hogy a hőszivattyú karbantartásáról is rendszeresen gondoskodjunk.

Cikkünkben az ezzel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze. Olvass tovább és tudj meg mindent a hőszivattyú karbantartásáról!

Mi azok a hőszivattyúk?

A hőszivattyúk természetes hőátadás elvén működő energetikai berendezések, melyek a környezetből kivont hőenergiát hasznosítva, magas hatékonysággal képesek ellátni otthonunk fűtését, hűtését, vagy fedezni annak használati melegvíz igényét. A hőszivattyúk gyakorlatilag megújuló energia révén üzemelnek, hiszen nagymértékben (körülbelül 75%-ban) a természet erőforrásait hasznosítják, csupán a maradék 25%-hoz szükséges elektromos áram, mely szintén származhat akár napelemből is.

A hőszivattyúk amellett, hogy környezetbarát és gazdaságos fűtési, vagy hűtési alternatívát nyújtanak, értéknövelő beruházást is jelentenek, hiszen telepítésük az épület energetikai jellemzőire, értékére is pozitívan hat. Hőszivattyú használatával ráadásul jogosultak lehetünk a kedvezményes H, valamint GEO áramtarifák igénybe vételére is! A legjobb hőszivattyúkról ezzel kapcsolatos blogcikkünkben részletesebben is olvashatsz.

 

Mi okozhatja a hőszivattyú meghibásodását?

Bár a hőszivattyú rendszeres karbantartása számos meghibásodási lehetőség kockázatát csökkenti, ám rendellenességek ennek ellenére is felmerülhetnek.  Mivel egy rendkívül összetett berendezésről beszélünk, így a lehetséges problémák is több okból eredhetnek: az elektromos, a vízköri rendszer, de akár a hűtőkör hibáiból, sérüléseiből is.

Fontos tudni, hogy amint megérkeznek a téli hónapok, és a hőmérséklet tartósan fagypont alá csökkenhet, a hőszivattyú hatásfoka jelentősen romlik, valamint az egyéb hibalehetőségek száma is megnő, ezért a fűtési idény előtt történő karbantartás és átvizsgálás kiemelten fontos. Itt jegyeznénk meg azt is, hogy a fagyok beálltával a kültéri egység is könnyedén jegesedhet, melyet a hőszivattyú leolvasztási ciklusának elindításával lehetséges első körben orvosolni, amely nagy mennyiségű víz keletkezésével jár, aminek elvezetéséről telepítéskor kell gondoskodnia a kivitelező szakembernek. Ha ez nem oldja meg a problémát, ellenőrizendő, hogy az elpárologtató szabad légáramlása biztosított-e, valamint megfelelően működik-e a ventilátor.

A tavaszi-nyári időszak végén ugyancsak különösen fontos a hőszivattyú alapos tisztítása, hiszen az eszköz lamellái közé, vagy elpárologtató felületére kerülő szennyeződések, mint a falevelek vagy a különféle virágporok, szintén ronthatják az eszköz hatékonyságát, de akár annak meghibásodását is eredményezhetik. Kiemelten fontos ez, ha a téli időszakon kívül használjuk HMV készítésre a gépet vagy akár hűtésre.

A hűtőkör normál működése érdekében ellenőrizendő ezen kívül a hűtőközeg megfelelősége, hiszen annak akár minimális, akár néhány grammos eltérése is a fűtési hatásfok romlásával járhat.

Ugyanígy a hűtőközeg esetleges szivárgásának időnkénti műszeres mérése is kulcsfontosságú, hiszen azon túl, hogy az ebből adódó hibás működés az eszköz energiafelhasználását is növeli, súlyos környezetkárosító hatással is járhat.

Természetesen az elektromos csatlakozások, hőszigetelések ellenőrzése is kiemelt jelentőséggel bír a hőszivattyú karbantartása során, hiszen ezek a feltételek is elengedhetetlenek a normál működéshez.

 

Gyakori hibák, hibajelenségek

Nézzük meg tételesen, melyek a hőszivattyú működése során leggyakrabban felmerülő hibalehetőségek és mit tehetünk ezek megoldása érdekében.

 

Nem kapcsol be a hőszivattyú?

Az eszköz elektromos csatlakozóinak és áramellátásának ellenőrzésén felül a termosztát bekötését is célszerű alaposan szemrevételezni.

 

Az eszköz furcsa zajokat ad ki?

Az ilyen hibajelenségek is több okból adódhatnak: kiválthatják meglazult, zörgő alkatrészek, egyéb, a hőszivattyú belsejébe kerülő idegen tárgyak, vagy akár a nem megfelelően méretezett hőszivattyú is. Ha a gép kikapcsolását követően megvizsgálva nem találunk olyan elemet, amely szemmel láthatóan elmozdult, és semmilyen egyéb elem (például jégdarab, faág, stb.) sem került a berendezésbe, ami a jelenséget okozhatja, kérjünk szakszerű segítséget.

 

Szivárog a hűtőközeg?

A hűtőközeg szivárgását nem csupán a rossz telepítés, hanem akár a csőrendszer sérülése is előidézheti. Mivel, ha a szivárgás nem túl nagy mértékű, az eleinte egy laikus számára nem is feltétlen észlelhető, így a rendszeres és szakszerű karbantartás, és az ennek keretében elvégzett szivárgásvizsgálat kiemelt fontosságú.

 

Csöpögést érzékelünk a kazánházban

A kazánház kialakítása során megsérült vagy idővel elfáradt valamilyen illesztés, tömítés, amelynek a cseréje szükségeltetik minél hamarabb.

 

Hidegebb, melegebb pontokat érzékelünk a padlófűtési rendszerben vagy a radiátoron

A meglévő fűtési rendszert 5 évente vegyszeresen át kell tisztítani, máskülönben lerakódások keletkeznek, amik akadályozzák a melegvíz szabad áramlását, ezáltal különböző áramlási sebességek alakulnak ki, így bizonyos helyeken melegebb és bizonyos helyeken hidegebb lesz.

 

Milyen gyakran érdemes hőszivattyú karbantartást végeztetni?

A hőszivattyúk alap 3 éves garanciájának feltétele az évi egyszeri karbantartás, azonban, ha használjuk a gépet nyáron hűtésre is érdemes akár évi kétszer is elvégeztetni a karbantartást, hogy mind télen, mind nyáron problémamentesen tudjon működni a rendszerünk. Általánosságban elmondható, hogy az évente, szakszerűen elvégzett hőszivattyú karbantartás hosszútávon nem csupán az eszköz hatékony működését segíti elő, hanem a komolyabb meghibásodások lehetőségét is minimálisra csökkenti.

A rendszeresen elvégzett, szakszerű átvizsgálás során ráadásul olyan – a felhasználó számára eleinte nem is feltétlenül észlelhető – problémák is könnyen diagnosztizálhatók és javíthatók, melyek elhanyagolása akár a berendezés komolyabb károsodását is előidézhetik.

 

Hőszivattyú tisztítása és karbantartása házilag

Bár a hőszivattyú karbantartása kapcsán léteznek olyan teendők, amelyeket házilag is lehetséges elvégezni, ám a hatékonyság érdekében mi inkább a szakszerű karbantartást javasoljuk. Eláruljuk az is, hogy miért!

A hőszivattyú berendezés egy rendkívül precízen felépített szerkezet, melynek alkatrészei tökéletes összhangban végzik a dolgukat. Bár elsőre egyszerűnek tűnhet például a kültéri egység, vagy a hűtőközeg esetleges szivárgásának ellenőrzése, vagy a hőszivattyú normálistól eltérő zajainak rendszeres vizsgálata. Ezek a teendők azonban, ha kellő rutin és szakértelem nélkül látjuk el azokat, könnyen idézhetnek elő hibákat az eszközben.

A szakemberek által végzett hőszivattyú karbantartás keretében nem csak az alkatrészeket vizsgálják át, hanem a megfelelő módon meg is tisztítják azokat, ellenőrzik az elektromos vezérlés és a termosztát megfelelőségét, valamint feltárják a további, lehetséges problémákat, hibalehetőségeket.

Ne feledjük: a szakszerűen és rendszeresen végzett hőszivattyú karbantartás nem csupán a folyamatosan optimális teljesítménnyel működő berendezés záloga, hanem a gyártói garancia feltétele is!

 

Milyen veszélyei vannak a szakszerű hőszivattyú karbantartás elhanyagolásának?

  • A teljesítmény romlása, ami a működés során jelentős többletköltségeket generálhat.

  • Az üzemszerű működésben jelentkező zavarok, vagy akár leállások.

  • Erős és zavaró zajhatások megjelenése.

  • A garancia elveszítésének lehetősége.

  • A hőszivattyú olyan fokú meghibásodása, mely már kevésbé, vagy egyáltalán nem javítható.

 

A rendszeres, profi hőszivattyú karbantartás előnyei

  • Látható tehát, hogy a rendszeres karbantartás nem csupán azért fontos, mert csak így garantálható, hogy berendezésünk a megfelelő teljesítmény megtartásával üzemelhessen, hanem azért is, mert így jelentősen csökkenthető a meghibásodások lehetősége.

  • Egy szakszerű karbantartás elvégzése során ráadásul nem csupán az eszköz vizsgálata történik meg, hanem a működési, fogyasztási adatok diagnosztikája, az előzményadatok kiértékelése, melyekkel a jövőbeni, hatékony működés is elősegíthető.

  • A hőszivattyú rendszeres karbantartását érdemes tehát felkészült szakemberekre bízni, hiszen a teljeskörű vizsgálathoz és egyéb, ezzel összefüggésben felmerült teendőkhöz megfelelő szaktudás szükséges.

A Powerie  Kft. Magyarországon elsőként, 3+3 év teljeskörű kiterjesztett garanciát biztosít a nálunk vásárolt, általunk beszerelt és beüzemelt, valamint karbantartott hőszivattyúkra. Ez azért is egy egyedülállóan remek konstrukció, hiszen így a hőszivattyúk várható, 10-15 éves élettartamának jelentős része alatt bármilyen probléma esetén hosszas ügyintézés és utánajárás nélkül, garanciális keretek között biztosított a szakszerű és gyors megoldás.  

A szolgáltatásaink között megtalálható, évenkénti hőszivattyú-karbantartás elvégzésével a legtöbb probléma és meghibásodás még időben megelőzhető, vagy akár teljesen el is kerülhető, így mindenképp ajánljuk ennek igénybevételét!

Összességében tehát sok utánajárástól, bosszúságtól és felesleges anyagi kiadástól kímélhetjük meg magunkat, ha a hőszivattyú telepítését követően annak szakszerű karbantartásáról is gondoskodunk.

Ennek érdekében néhány lépésben, egyszerűen veheted fel velünk a kapcsolatot: írhatsz nekünk üzenetet weboldalunkon keresztül, hívhatsz bennünket a +36-20-257-7457-es telefonszámon, de küldhetsz nekünk e-mailt is az info@powerie.hu címre, ahol minden megkeresésre rövid időn belül válaszolunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Hőszivattyú