Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hőszivattyú telepítés

Nem értékelt

Hőszivattyú vásárláson gondolkodsz? Felújítasz? Építkezel? Szeretnéd korszerűsíteni ingatlanod fűtési rendszerét? Nem vagy otthon a hőszivattyúk világában? Monoblokkos levegő-víz hőszivattyú? Osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyú? Hőszivattyú integrált HMV tartállyal? Segítünk szakértői szemmel kiválasztani a számodra legmegfelelőbb hőszivattyús rendszert.

Tájékozódj hőszivattyú telepítéssel, a hőszivattyú működésével és egyéb fontos kérdésekkel kapcsolatban blogbejegyzéseinkben.

Powerie, a tudatos energia jegyében!

Leírás

Hőszivattyú telepítés ár változik a hőszivattyú típusa függvényében:

 • Monoblokk levegő-víz hőszivattyú

 • Osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyú

 • Osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyú integrált HMV tartállyal

 • Márka

Hozzávetőleges hőszivattyú telepítés ár:

 • Teljes hőszivattyús gépház kialakítása: bruttó 400 000 - 600 000 Ft

 • Hőszivattyú vezérlés telepítés: bruttó 100 000 - 200 000 Ft

 • Monoblokk hőszivattyú telepítés ár: bruttó 150 000 Ft

 • Osztott rendszerű hőszivattyú telepítés ár: bruttó 350 000 Ft-tól, amely magába foglalja a konzol kialakítását

 • Garanciális beüzemelés: bruttó 150 000 - 200 000 Ft

 • Rézcső szerelés ár: bruttó 15 000 Ft / méter

 • Új építésű családi ház vízszerelés és szerelvényezési munka: bruttó 400 000 - 600 000 Ft

 • Fűtés alapszerelési munkák - külön felmérést és egyeztetést igényel

A fenti árak csak hozzávetőleges értékek. Előzetes egyeztetés és helyszíni felmérés következtétben alakul ki a végleges telepítési és beüzemelési ár.

Az árajánlat kérés során van lehetőség gépészeti munkálatokra is ajánlatot kérni. A hőszivattyú garanciális beüzemelése és típusonként és márkánként változhat.


Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy oylan energetikai berendezés, mely nagy energiahatékonysággal képes ellátani az adott ingatlan fűtését, hűtését és használati melegvíz előállítását. Az alábbi hőszivattyú típusok vannak:

 • levegő-levegő hőszivattyúk (ezeket szoktuk klímának hívni a köznyelven)

 • levegő-víz hőszivattyú

 • víz-víz hőszivattyú

 • talaj vagy földszondás hőszivattyú

A hőszivattyút megújuló energiának lehet és kell is tekinteni, mivel nagy százalékban a környezet (levegő, talaj és víz) energiáját hasznosítja villamosenergia felhasználásváal (körülbelül 75 % és 25 % a megoszlás) és ezt jobb hatásfokkal, mint a hagyományos fűtési rendszerek.

Hőszivattyú működése

A hőszivattyú villamosenergia felhasználásával az alacsonyabb vagy magasabb hőmérsékletű közegből képes energiát kinyerni és ezt felhasználva fűtési, hűtési energiát vagy használati melegvízet előállítani. A hőszivattyú ezeket a folyamatokat mind energiahatékonyan viszi véghez. A napjainkban elérhető modern készülékek elérik az 4-5-ös hatékonysági tényezőt - COP (Coefficient of Performance; EER hűtés esetén) értéket is. Ez azt jelenti, hogy 1 egységnyi felvett villamosenergiából, azaz 1 kW-ból összesen mennyi fűtési energiát kapunk, ami 5 kW fűtési energia 5-ös COP esetén. Cégünk a klíma berendezések (levegő-levegő hőszivattyú) mellett a levegő-víz hőszivattyúval foglalkozik.

Levegő-víz hőszivattyú típusai:

 • Monoblokk hőszivattyú: A monoblokkos hőszivattyús rendszerek egyetlen egy egységből állnak, ahogy a neve (mono - egyetlen) is jelzi számunkra. Ez egy kültéri egység és a már előre kialakított vizes fűtési rendszernek a vízcsöveire kell csatlakoztatni, plusz a működéshez szükséges áramot kell biztosíani kültéren. Beüzemeléséhez nincsen szükség olyan szakemberre, aki specializálódott a hűtőkör megbontásához és szereléséhez.

 • Osztott levegő-víz hőszivattyú: Az osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyúk két egységből állnak: egy kültéri és egy beltéri egység. Ezeket már össze kell kötni hűtőkör szinten is csővezetékekkel, ennek okán ehhez már olyan szakemberre is szükségünk van, aki nem csak a vízvezetéket köti össze, hanem a hűtőkörrel is van jogosultsága dolgozni. Ez természetesen lehet két külön szakember is. A hőszivattyú beltéri egységére kell rákötni a fűtési vizes rendszert, valamint a működéshez szükséges áramot.

 • Osztott levegő-víz hőszivattyú integrált HMV tartállyal: Hasonló az előző ponthoz, annyi különbséggel, hogy a beltéri egység az egyben egy háztartási melegvíz tartály is.

Az osztott rendszerű hőszivattyú nagyobb beruházási költséggel jár, azonban kisebb lesz ebben az esetben a fűtési rendszer hővesztesége, így még hatékoknyabban tud üzemelni a rendszerünk, mint a monoblokk hőszivattyú. A beltéri egységbe integrált HMV tartély a beltéri egység méretét jelentősen megnöveli, azonban a modern kivitelezés miatt esztétikus a megjelenése.

Levegő-víz hőszivattyús rendszer lehetséges hőleadó egységei: Osztott rendszerű hőszivattyú napelemmel és HMV tartállyal

Ingatlanon belüli lehetséges hőleadó rendszerek:

 • Hőszivattyú padlófűtéshez és mennyezethűtéshez. Alapvetően a hőszivattyú telepítés padlófűtéshez a alkalmazható a leghatékonyabbam. Padlófűtés esetén elegendő az alacsonyabb (35-40, maximum 45 °C) előremenő vízhőmérséklet. Padlófűtés mellett mennyezethűtést is ki szoktak alakítani, ha szeretnénk hűtésre használni. Sok esetben régebbi kondenzációs kazánokat szoktak kiváltani hőszivattyúval, ahol padlófátés volt, mert sok esetben elegendő a kondenzációs gázkazánt lecserélni hőszivattyúra (de természetesen van lehetőség meghagyni a jelenlegi rendszert is).

 • Hőszivattyú radiátorhoz. Sok esetben meglévő radiátoros fűtéshez szeretnénk alkalmazni hőszivattyút fűtés korszerűsítésként a kondenzációs gázkazán helyett. Ebebn az esetben az előremenő vízhőmérséklet a rendszerben akár 60-70 °C is lehet. A hőszivattyú hatékonyan 45 °C-os vizet tud előállítani maximum, afelett már a COP értéke nagy mértékben csökken, valamint a kompresszor is jobban dolgozik, ami azt jelenti, hogy emiatt az élettartama is csökkenhet a gépnek. Radiátoros meglévő rendszer esetén az alábbiakat tudjuk javasolni:

  • Megfelelő az előremenő vízhőmérséklet a hőszivattyú számára: Előfordulhat, hogy a radiátoros rendszer is úgy lett kialakítva, hogy 40-45 °C-os rendszerrel üzemel. Ekkor a következő lépés egy helyszíni felmérés lenne és egy hőszükségletszámítás (https://www.powerie.hu/hoszukseglet-szamitas-3258) ezzel párhuzamosan, ami azt határozza meg, hogy mekkora az ingatlan hővesztesége és ez alapján tudunk becsülni egy hőszivattyú teljesítményt. Ez azért nagyon fontos, mivel alulméretezés esetén a hőszivattyú nem fogja tudni előállítani a megfelelő hőmennyiséget, amivel az ingatlan kifűthető, túlméretezés esetén pedig nem fog megfelelően működni a hőszivattyú (gyakran le fog állni és be fog indulni, ami a kompresszor tönkremeneteléhez vezethet). Ezen felül a hőszivattyúk között (teljesítménytől függően is) több százezer forintos különbségek lehetnek.

  • Amennyiben nem megfelelő az előremenő vízhőmérséklet, úgy lehetőség lehet a radiátorfelületek növelés és/vagy cseréje megfelelő típusú és méretű radiátorokra, mert ezzel el tudjuk érni azt, hogy az alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet is elegendő legyen a hőszivattyú számára és így is megfelelő hőérzetet tudjunk biztosítani az adott helyiségben.

  • Radiátorok cseréje fan-coil rendszerre, bővebben alább.

  • Alternatív fűtési rendszer kiépítési, fűtésre optimalizált klímákkal, bővebben: https://www.powerie.hu/energetikai-blog/klima-futes

 • Hőszivattyú meglévő radiátoros és padlófűtéses rendszerhez: Elképzelhető, hogy a meglévő ingatlanban padlófűtés és radiátor is van. Itt a radiátorok miatt lehetséges, hogy szintén magasabb az előremenő vízhőmérséklet, ebben az esetben a legkézenfekvőbb a meglévő radiátorfelület növelés vagy kiegészítésként fűtésre optimalizált klímák telepítése.

 • Hőszivattyú fan-coil: A fan-coil egy ventilátoros hőcserélő, amelyben a hőleadó az a vizes rendszer vízcsüvei, amiben a melegvíz vagy hidegvíz áramlik. Ezeket úgy néznek ki, mint a klíma beltéri egysége csak a hőleadó közeg víz. Ezekkel is hatékonyan tud működni a hőszivattyú, elegendő az alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet. Típusait tekintve sok más kinézet közül válogathatunk:

  • légcsatornázható fan-coil

  • kazettás-fan-coil

  • lábon álló konzol fan-coil

  • magasoldalfali fan-coil is.

 • A fan-coil további előnye, hogy mind a fűtést, mind pedig a hűtést meg lehet oldani ezzel a beltéri egységgel.

Ennél a pontnál fontos megjegyezni, hogy, amennyiben van már meglévő kondenzációs gázkazános rendszerünk van, a hőszivattyús rendszer kiépíthető mellé és alkalmazható az úgy nevezett bivalens fűtési mód. Ez azt jelenti, hogy egy adott hőmérsékletig a hőszivattyú működik (-5 °C például), viszont adott hőmérséklet alatt, amikor már nem tud annyira hatékonyan üzemelni a hőszivattyú (romlik a COP értéke), a rendszer átkapcsol gázkazános működésre egy automatika segítségével. A hőszivattyú a klímához hasonlóan a hőmérséklet csökkenésével veszít a hatékonyságából.

Mekkora hőszivattyú kell?

A legegyszerűbb és legprecízebb megfogalmazás arra, hogy mekkora teljesítményű hőszivattyúra van szükségünk az az, hogy megnézzük mekkora az ingatlan hővesztesége. Ehhez egy hőszükséglet számítást kell elvégeztetni a megfelelő szakemberekkel. Ez alapján pontosan meghatározható az a teljesítmény, amire nekünk télen és nyáron szükségünk van, beleszámítva, hogy hőszivattyúval szeretnénk-e a háztartási melegvízet is előállítani. Fontos megjegyezni, hogy a rendszer túlméretezése nem jó megoldás, mert a hőszivattyús rendszer sokszor fog ki és bekapcsolni, ami hamar tönkremenetelhez tud vezetni.

Amennyiben szeretnél tájékozódni, hogyan működnek és mire érdemes figyelni, olvasd el az ide kapcsolódó blogbejegyzéseinket: https://www.powerie.hu/energetikai-blog

Hőszivattyúink között az alábbi fülön tudsz böngészni: https://www.powerie.hu/hoszivattyu

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!