Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hőszivattyú telepítés

Nem értékelt

Szeretnél egy igazán költség-, és energiakímélő fűtési/hűtési megoldást választani az otthonodba? A hőszivattyús rendszerek nem véletlenül válnak egyre népszerűbbé: a hőenergia optimális hasznosítása ugyanis jelentős költség- és energiamegtakarítást eredményezhet a fűtési, illetve hűtési rendszer működtetése során.

A hőszivattyú vásárlás és telepítés speciális szakértelmet igényel. A Powerie csapata teljeskörű és profi segítséget nyújt a számodra legmegfelelőbb rendszer kiválasztásában és telepítésében is!

Powerie, a tudatos energia jegyében!

Leírás

Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú olyan energetikai berendezés, melyek a környezetből kivont hőenergiát szállítja el, annak hasznosításával és leadásával pedig magas hatékonysággal képes biztosítani az adott ingatlan fűtését, hűtését, vagy éppen használati melegvíz (HMV) előállítását.

A berendezés gyakorlatilag megújítja az energiát, hiszen igen nagy, körülbelül 75%-ban  a természet (így például a levegő, a talaj és a víz) energiáit használja fel, az ehhez szükséges maradékot pedig villamos energiából nyeri, mely ugyancsak származhat akár napelemekből is.

A hőszivattyúk hatásfoka lényegesen jobb, mint a hagyományos fűtési rendszereké, emellett jóval környezetkímélőbbek is.

A szerkezet az ehhez szükséges folyamatokat rendkívül energiahatékonyan viszi véghez. A napjainkban elérhető modern készülékek akár az 5-ös teljesítménytényezőt, azaz a COP (Coefficient of Performance; EER hűtés esetén) értéket is elérik.

Ez azt jelenti, hogy 1 egységnyi felvett villamos energiából, (tehát 1 kW-ból) összesen mennyi fűtési energiát kapunk, ami 5-ös COP érték esetén 5 kW.

Hőszivattyú telepítésével tehát gazdaságosan és hatékonyan tudjuk az ingatlanunk fűtését, hűtését és használati melegvíz előállítását biztosítani, fontos azonban, hogy a hőszivattyúval történő használati melegvíz előállítás csak abban az esetben gazdaságos, ha ennek napi igénye meghaladja a 350 litert.


 

A hőszivattyú telepítés menete:

Az alábbiakban a hőszivattyú kiválasztásának és telepítésének főbb lépéseit mutatjuk be.

1. Szükségem van-e hőszivattyúra?

Hőszivattyú telepítésére nem csak az újonnan épülő épületek esetén van lehetőség, hanem a már meglévő ingatlanoknál is, például egy korszerűsítés, vagy felújítás keretén belül.

Ha emellett döntünk, az minden esetben jó döntés lehet, hiszen energiatakarékos és gazdaságos módon biztosíthatjuk otthonunk hűtését, fűtését, vagy használati melegvíz előállítását.

Hosszabb távú befektetésként érdemes számolni vele, hiszen bár a telepítés meglehetősen költségigényes, ám idővel nem csupán a rendszeres kiadásainkat faraghatjuk le vele, hanem az épület energetikai jellemzőire, piaci értékére is pozitívan hat.

2. Milyen típusú berendezést vásároljak?

Bár néhány támpont már előzetesen is irányt adhat ahhoz, hogy milyen típusú készülék lehet megfelelő az adott igényhez, mi minden esetben egyedi konzultáció, helyszíni felmérés és tanácsadás keretében az ügyféllel közösen alakítjuk ki a számára megfelelő megoldást. Hőszivattyúink között előzetesen itt tudsz böngészni.

3. Kitől és hogyan tudom megvásárolni a hőszivattyút?

Mivel a hőszivattyú vásárlásával együtt annak telepítéséről is gondoskodni kell, így célszerű olyan céget választani, aki nem csupán az értékesítéssel foglalkozik, hanem a teljes megvalósítás során szakszerűen működik közre. A Powerie-nél nem csak széles áruválasztékkal, hanem egyéni tanácsadással, helyszíni felméréssel is rendelkezésre állunk, és az azt követő telepítés során is komplett segítséget nyújtunk. Cégünk a klíma berendezések (levegő-levegő hőszivattyúk) mellett a levegő-víz hőszivattyúkkal is foglalkozik.

4. Hőszivattyú telepítés árajánlat kérése

Amennyiben megtaláltuk a számunkra megfelelő céget, kérjünk árajánlatot! A Powerie-nél ezt e-mail-en az info@powerie.hu email címen, vagy honlapunkon az ajánlatkérés gombra kattintva egyszerűen megteheted. Mi a Powerie-nél először az ügyfél igényeit, elképzeléseit igyekszünk megismerni egy kötetlen konzultáció keretén belül. Ezután egy várható árajánlatot küldünk, és amennyiben ez szimpatikus, sort kerítünk a szakszerű helyszíni felmérésre. Ez még mindig nem jelent semmilyen elköteleződést, hiszen a végső ajánlat még ekkor is visszautasítható. Célunk valamennyi szolgáltatásunk esetén a maximális ügyfél-elégedettség!

5. Hőszivattyú telepítés

Az utolsó lépés a hőszivattyú telepítése. Bizonyos típusú telepítési munkálatokat (például hűtőkör megbontását és szerelését) kizárólag megfelelő jogosultsággal rendelkező szakember végezhet, így a telepítés szakszerű kivitelezése is elengedhetetlen.


 

A hőszivattyúk alábbi típusait különböztethetjük meg:

Levegő-levegő hőszivattyúk:

A hő elvonása levegőből történik, melyet egy másik helyen található levegőnek ad le a berendezés. Hétköznapi értelemben ezt a típust nevezzük klímának. Egyszerű felépítésűek, gyorsan és hatékonyan működnek.

Levegő-víz hőszivattyú:

A hő kinyerése ugyancsak levegőből történik, a hőt leadó közeg azonban ebben az esetben folyadék (víz), így ez a típus akár melegvíz előállítására is alkalmazható. Önállóan, de kiegészítő fűtési rendszerként is megállja a helyét. Telepítése egyszerű, helyigénye meglehetősen kicsi.

Víz-víz hőszivattyú:

A meleg víz előállításához a talajvíz biztosítja az energiaforrást. A talajvízhez történő lejutáshoz minimum két kút fúrása (egy nyelő és egy nyerő) szükséges, ami miatt telepítése a költségesebb eljárások közé tartozik. Kialakítása csak megfelelő adottságokkal rendelkező terület esetén lehetséges.

Talaj, vagy földszondás hőszivattyú:

A föld geotermikus hőjét hasznosítja, melynek kinyeréséhez talajszondákat telepítenek a földbe. Azt, hogy hány darab szonda telepítésére van szükség, nem csupán a talaj minősége határozza meg, hanem a kívánt hőenergia nagysága is. Környezetbarát megoldás, mely hűtésre és fűtésre is egyaránt alkalmazható. Telepítése engedélyköteles.


 

Levegő-víz hőszivattyú típusai:

Monoblokk hőszivattyú:

A monoblokkos hőszivattyús rendszerek egyetlen egységből állnak, ahogy azt a neve (mono, azaz egyetlen) is jelzi. Ezt a (kültéri) egységet a már előre kialakított vizes fűtési rendszer vízcsöveire kell csatlakoztatni, továbbá a működéshez szükséges kültéri áramot is biztosítani szükséges.

Beüzemelését nem csak olyan szakember végezheti el, aki a hűtőkör megbontására és szerelésére is megfelelő jogosultságokkal rendelkezik, fontos azonban, hogy mivel a vízcsövek az ingatlanba haladnak, így a berendezést speciális fagyálló folyadékkal (glikol) szükséges feltölteni, amennyiben ezt az adott gyártó engedélyezi, máskülönben egy fagyvédelmi szelepet kell alkalmazni, ami áramszünet esetén a teljes rendszer leüríti, hogy a benne lévő víz ne fagyjon el.

Ezentúl a megfelelő beltéri hőcserélést is biztosítani kell, mivel a fagyállós víz a fűtési rendszer vizével nem keveredhet.

Monoblokk hőszivattyú berendezéseinket itt találod.

Osztott levegő-víz hőszivattyú: 

Az osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyúk két egységből állnak: egy kültéri és egy beltéri egységből. Mivel ezeket már hűtőköri csővezetékekkel is össze kell kötni, így mindenképpen olyan szakemberre van szükségünk, aki a feladat elvégzéséhez megfelelő jogosultsággal rendelkezik. 

A fűtési vizes rendszert, valamint a működéshez szükséges áramot a hőszivattyú beltéri egységére kell rákötni.

Osztott levegő-víz hőszivattyúinkat itt találod.

Osztott (levegő-víz) hőszivattyú integrált HMV (használati melegvíz) tartállyal:

Az osztott (levegő-víz) hőszivattyú integrált HMV tartállyal hasonló az osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyúhoz, ám ebben az esetben a beltéri egység egyben egy háztartási melegvíz tartályként is funkcionál. Az osztott rendszerű hőszivattyú nagyobb beruházási költséggel jár, mint a monoblokk hőszivattyú, viszont itt a fűtési rendszer hővesztesége is kisebb lesz, így a rendszerünk még hatékonyabban tud üzemelni.

Bár a beltéri egységbe integrált HMV tartály annak méretét is jelentősen megnöveli, azonban a modern kivitelezés miatt a megjelenésük esztétikus. Figyelembe kell továbbá azt is venni, hogy a gép bizonyos időközönként HMV-t készít, ami akár komolyabb hanghatással is járhat, és mivel az nem csupán a fűtési szezonban működik, hanem a többi évszakban is, ezért a folyamatos zajjal is számolni kell.

Ezek a berendezések jóval drágábbak, mint az egyszerű, osztott társaik, így azt mindenképp szükséges mérlegelni, hogy megéri-e nekünk a többletköltség azzal szemben, hogy a már meglévő kazánunk vagy villanybojlerünk készíti számunkra a melegvizet.

Az osztott (levegő-víz) hőszivattyúinkat integrált HMV tartállyal itt találod.

Fan coil

A Fan-coil név a ventilátor (fan) hőcserélő / kalorifer (coil) kifejezésből ered.  Hétköznapi szóhasználatban hűtőként, vagy ventilátoros konvektorként is ismertek. A fan-coil lényegében egy lamellás hőcserélő felület, amelyen keresztül egy ventilátor segítségével áramoltatható a helyiség levegője.

A hőcserélő csövekre apró bordákat erősítenek, melynek hatására  a hőleadó felület egy hagyományos radiátorhoz képest a többszörösére növekszik. A nagy hőcserélő felületnek és a ventilátor által keringtetett levegőnek köszönhetően a berendezés a hagyományos radiátorokkal szemben hűtésre is alkalmas.  

Fan-coil berendezéseink mellett fan-coil tartozékokat, továbbá egyéb kiegészítő termékeket is találsz nálunk.


 

Hol használható és kinek ajánlott a hőszivattyús rendszerek telepítése?

Családi házak (60-350 m2) esetében kiváló megoldást jelenthet a hőszivattyús rendszer telepítése, főleg, hogy az újonnan épülő ingatlanoknak legalább 25 %-os megújuló energia részaránnyal kell rendelkezniük ahhoz, hogy a szükséges BB besorolást megkapják. A részletekről az alábbi linken olvashatsz bővebben.

Nagy előnyük emellett, hogy egyszerűen és gyorsan, gyakorlatilag bárhova telepíthetők és nem igényelnek komolyabb előkészületeket sem. A levegő-víz hőszivattyús rendszereknek továbbá alacsonyabb a beruházási költsége, mint a többi típusnak (víz-víz vagy talajszondás hőszivattyú). Alacsony zajszinttel és magas COP értékkel (3,5-5) rendelkeznek, mely a külső hőmérséklettől is függ.

Ezen felül a hőszivattyús rendszert napelemmel, napkollektoros rendszerrel és puffertartállyal, összekapcsolva az már komplex rendszerként képes energiahatékonyan fedezni az ingatlan villamosenergia és háztartási melegvíz igényét, emellett költséghatékonyan lehet vele azt fűteni is.

További pozitívum, hogy  H tarifát is lehet igényelni rá, így gyakorlatilag bárki számára ajánlható, aki hosszútávú és energiatakarékos megoldásokat keres otthonába. Fontos megjegyezni, hogy meglévő ingatlanba a hőszivattyús beruházásnak a megtérülése H-tarfiával akár 5 éves is lehet, de esetek nagy többségében ez egy 10 éven belül megtérülő beruházás.

Hőszivattyú telepítés természetesen ipari felhasználás esetén is lehetséges, mely nem csupán az adott vállalat energia,- és költségmegtakarításában jelenthet komoly előnyt, hanem az alacsonyabb szén-dioxid kibocsátás tekintetében is!

Bármilyen igényről is legyen szó, magasfokú szakmai felkészültséggel állunk ügyfeleink rendelkezésére!


 

A hőszivattyúk előnyei

 A hőszivattyú telepítése számos előnnyel jár, nézzük ezek közül a legfontosabbakat:

✔ Gazdaságos: hűtési, fűtési, vagy melegvíz előállítási szükségleteinket lényegesen kisebb ráfordított költség mellett fedezhetjük. Hőszivattyús rendszerek alkalmazása esetén kedvezményes  H tarifa vehető igénybe!

✔ Környezetbarát: a károsanyag és szén-dioxid kibocsátás nélkül működő berendezések az egyre nagyobb jelentőségű környezetvédelmi szempontoknak is megfelelnek.

✔ Üzemeltetése költséghatékony: a karbantartási költségek alacsonyak, nem igényel rendszeres és nagy összegű ráfordításokat, azonban az éves karbantartás elengedhetetlen.

✔ Értéknövelő: a hőszivattyú telepítésével nem csupán az adott épület energetikai jellemzői változnak pozitívan, hanem az ingatlan értéke is.


 

Hogyan válassz hőszivattyút?

Ahhoz, hogy meghatározhassuk, milyen típusú és mekkora teljesítményű hőszivattyúra van szükséged, első körben mindenképp egy kötetlen konzultációt javasolunk. Ennek keretében először azt vizsgáljuk, hogy mi a hőszivattyú telepítés célja (fűtés, hűtés, vagy melegvíz-előállítás), melyek az ingatlan valamint a környezet fontosabb adottságai, valamint mekkora az ingatlan hővesztesége.

Ehhez egy hőszükségletszámítást szoktunk javasolni első körben. Ebből már pontosan kiszámítható az a teljesítmény, melyre télen és nyáron szükség lesz. Fontos, hogy a rendszer túlméretezését minden esetben kerülni kell, mert ez a hőszivattyú túl sokszor történő ki,- és bekapcsolásához vezet, mely akár tönkre is teheti a rendszert.

Ahhoz, hogy a szükséges teljesítménnyel összefüggésben egy kezdetleges kapaszkodót kapjunk, két általános adatot érdemes megemlíteni: ha az ingatlan modern építőanyagból épült és hatékonyan szigeteléssel lett ellátva, ez esetben 60 W/m2 vagy 22 W/m3 fűtési teljesítménnyel lehet számolni.

Fontos ugyanakkor hangsúlyozni, hogy ez nagymértékben függ az épület kialakításától, a szigeteléstől, a nyílászáróktól és az épület szerkezetétől is, ezért mindenképp ajánlott egy gépész tervezővel egyeztetni és elkészíttetni vele a szükséges terveket.

A hőszivattyú teljesítménye megbecsülhető jó bizonyossággal az Hiteles Energetikai Tanúsítványból is vagy az ingatlan adottságaiból is (új vagy meglévő ingatlan; építés éve, fal szerkezete, falon szigetelés, födém szerkezete,  födém szigetelés, ablakok típusa, hasznos alapterület hány fő lakik a házban, éves fűtési energiaköltség, milyen célra telepít hőszivattyút - fűtés, hűtés, melegvíz készítés, fázisok száma és fázisonként az áram erőssége).

Hőszivattyúink közül típusonként és kategóriánként itt tudsz előzetesen böngészni, de ha bármilyen kérdésed merülne fel, írhatsz nekünk az info@powerie.hu e-mail címre, hívhatsz bennünket a +36-20-257-7457-es telefonszámon, de ajánlatot is egyszerűen és gyorsan kérhetsz weboldalunkon keresztül


 

Mire figyelj oda hőszivattyú telepítés előtt?

A telepítést megelőzően még néhány fontos szempontot ugyancsak szükséges átgondolnunk.

Az egyik a hanghatás. Mivel a hőszivattyúk viszonylag nagyméretű berendezések, így a hangterhelésük is nagyobb, mint például egy split klíma kültéri egysége esetén. Ebből adódóan fontos, hogy amennyiben lehetséges, ne a hálószoba ablaka alá tervezzük a telepítést. Továbbá, amennyiben lehetőség van rá, ne helyezzük a falra sem, mert a berendezés a működése során rezgést generálhat, mely szintén nem előnyös az ingatlan és annak szerkezete szempontjából sem.

A legideálisabb a faltól néhány méterre, megfelelő alapra történő elhelyezés, annak érdekében, hogy minden oldalról rendelkezésre álljon a szükséges szerelési távolság.

Ezen felül a gépek komolyabb szélhatással is rendelkezhetnek, ezért érdemes a berendezést az ingatlannal párhuzamosan elhelyezni, hogy ne a szomszédunk kerítését, vagy a növényeinket fújja.  A hangot és a szelet is megfelelő helyre szükséges irányítani, hogy ne alakuljon ki szélcsapda (ami egyébként a zajt is tovább tudja erősíteni).

Ha tehát hűtésre, vagy használati melegvíz előállításra is szeretnénk használni a gépet, kiemelten fontos, hogy megfelelő helyre telepítsük, mert ekkor az nem csak télen fog üzemelni, hanem a többi évszakban is, amikor már ablakot nyitnánk, vagy kiülnénk a kertbe és a nem megfelelő helyre történő telepítés esetén zavaróvá válhat a folyamatos zaj.

Megoldás lehet a hőszivattyú kültéri egységének a körbeépítése (a megfelelő szerelési távolságok meghagyásával), mert ezzel valamelyest irányítani tudjuk a szél,- és hangterhelést, de akár hangszigeteléssel is ellátható az eszköz. Ezen felül az eső és a hó ellen is célszerű azt védeni, mert például a magasabb a páratartalom rontja a hőszivattyú hatásfokát. Összességében elmondható, hogy néhány méter plusz csövezéssel a legtöbb esetben a hőszivattyú ideális helyre telepíthető.


 

Hőszivattyú telepítés árak

 A hőszivattyú telepítése minden esetben egyedi, melyet az adott felhasználási hely környezeti és egyéb körülményei nagyban befolyásolnak. Ebből adódóan lenti áraink nagyságrendi, hozzávetőleges díjak, a végleges telepítési és beüzemelési ár az előzetes egyeztetést és helyszíni felmérést követően kerülhet meghatározásra. 

Az árajánlat kérés során gépészeti munkálatokra is lehetséges ajánlatot kérni. A hőszivattyú garanciális beüzemelése továbbá típusonként és márkánként is eltérhet.

 • Teljes hőszivattyús gépház kialakítása: nettó 400 000 - 600 000 Ft

 • Hőszivattyú vezérlés telepítése: nettó 100 000 - 200 000 Ft

 • Monoblokk hőszivattyú telepítése: nettó 150 000 Ft

 • Osztott rendszerű hőszivattyú telepítése: nettó 350 000 Ft-tól, amely magában foglalja a konzol kialakítását is

 • Garanciális beüzemelés: nettó 100 000 - 200 000 Ft

 • Rézcső szerelése: nettó 15 000 Ft / méter

 • Új építésű családi ház vízszerelés és szerelvényezési munkadíja: nettó 400 000 - 600 000 Ft

 • Fűtés alapszerelési munkák - külön felmérés és egyeztetés alapján

A hőszivattyú telepítésének ára a hőszivattyú típusa függvényében is változik, az alábbi tényezők szerint:

 • Monoblokk levegő-víz hőszivattyú

 • Osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyú

 • Osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyú integrált HMV tartállyal

 • Márka

Kérj személyre szabott ajánlatot  hőszivattyú telepítésre,  vagy írj az info@powerie.hu email címre, ahol örömmel segítünk minden felmerülő kérdés esetén! A telepítéssel, a hőszivattyú működésével és egyéb fontos kérdésekkel kapcsolatban blogbejegyzéseinkben is hasznos tudnivalókat olvashatsz, elérhető hőszivattyúink között előzetesen pedig itt böngészhetsz.

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!