Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hőszivattyú telepítés

Nem értékelt

Hőszivattyú vásárláson gondolkodsz? Felújítasz? Építkezel? Szeretnéd korszerűsíteni ingatlanod fűtési rendszerét? Nem vagy otthon a hőszivattyúk világában? Monoblokkos levegő-víz hőszivattyú? Osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyú? Hőszivattyú integrált HMV tartállyal? Segítünk szakértői szemmel kiválasztani a számodra legmegfelelőbb hőszivattyús rendszert.

Tájékozódj hőszivattyú telepítéssel, a hőszivattyú működésével és egyéb fontos kérdésekkel kapcsolatban blogbejegyzéseinkben.

Powerie, a tudatos energia jegyében!

Leírás

Hőszivattyú telepítés ár változik a hőszivattyú típusa függvényében:

 • Monoblokk levegő-víz hőszivattyú

 • Osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyú

 • Osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyú integrált HMV tartállyal

 • Márka

Hozzávetőleges hőszivattyú telepítés ár:

 • Teljes hőszivattyús gépház kialakítása: bruttó 400 000 - 600 000 Ft

 • Hőszivattyú vezérlés telepítés: bruttó 100 000 - 200 000 Ft

 • Monoblokk hőszivattyú telepítés ár: bruttó 150 000 Ft

 • Oszott rendszerű hőszivattyú telepítés ár: bruttó 300 000 Ft-tól, amely magába foglalja a konzol kialakítását

 • Garanciális beüzemelés: bruttó 150 000 - 200 000 Ft

 • Rézcső szerelés ár: bruttó 10 000 - 15 000 Ft / méter

 • Új építésű családi ház vízszerelés és szerelvényezési munka: bruttó 400 000 - 600 000 Ft

 • Fűtés alapszerelési munkák - külön felmérést és egyeztetést igényel

A fenti árak csak hozzávetőleges értékek. Előzetes egyeztetés és helyszíni felmérés következtétben alakul ki a végleges telepítési és beüzemelési ár.

Az árajánlat kérés során van lehetőség gépészeti munkálatokra is ajánlatot kérni. A hőszivattyú garanciális beüzemelése és típusonként és márkánként változhat.


Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú egy oylan energetikai berendezés, mely nagy energiahatékonysággal képes ellátani az adott ingatlan fűtését, hűtését és használati melegvíz előállítását. Az alábbi hőszivattyú típusok vannak:

 • levegő-levegő hőszivattyúk (ezeket szoktuk klímának hívni a köznyelven)

 • levegő-víz hőszivattyú

 • víz-víz hőszivattyú

 • talaj vagy földszondás hőszivattyú

A hőszivattyút megújuló energiának lehet és kell is tekinteni, mivel nagy százalékban a környezet (levegő, talaj és víz) energiáját hasznosítja villamosenergia felhasználásváal (körülbelül 75 % és 25 % a megoszlás) és ezt jobb hatásfokkal, mint a hagyományos fűtési rendszerek.

Hőszivattyú működése

A hőszivattyú villamosenergia felhasználásával az alacsonyabb vagy magasabb hőmérsékletű közegből képes energiát kinyerni és ezt felhasználva fűtési, hűtési energiát vagy használati melegvízet előállítani. A hőszivattyú ezeket a folyamatokat mind energiahatékonyan viszi véghez. A napjainkban elérhető modern készülékek elérik az 4-5-ös hatékonysági tényezőt - COP (Coefficient of Performance; EER hűtés esetén) értéket is. Ez azt jelenti, hogy 1 egységnyi felvett villamosenergiából, azaz 1 kW-ból összesen mennyi fűtési energiát kapunk, ami 5 kW fűtési energia 5-ös COP esetén. Cégünk a klíma berendezések (levegő-levegő hőszivattyú) mellett a levegő-víz hőszivattyúval foglalkozik.

Levegő-víz hőszivattyú típusai:

 • Monoblokk hőszivattyú: A monoblokkos hőszivattyús rendszerek egyetlen egy egységből állnak, ahogy a neve (mono - egyetlen) is jelzi számunkra. Ez egy kültéri egység és a már előre kialakított vizes fűtési rendszernek a vízcsöveire kell csatlakoztatni, plusz a működéshez szükséges áramot kell biztosíani kültéren. Beüzemeléséhez nincsen szükség olyan szakemberre, aki specializálódott a hűtőkör megbontásához és szereléséhez.

 • Osztott levegő-víz hőszivattyú: Az osztott rendszerű levegő-víz hőszivattyúk két egységből állnak: egy kültéri és egy beltéri egység. Ezeket már össze kell kötni hűtőkör szinten is csővezetékekkel, ennek okán ehhez már olyan szakemberre is szükségünk van, aki nem csak a vízvezetéket köti össze, hanem a hűtőkörrel is van jogosultsága dolgozni. Ez természetesen lehet két külön szakember is. A hőszivattyú beltéri egységére kell rákötni a fűtési vizes rendszert, valamint a működéshez szükséges áramot.

 • Osztott levegő-víz hőszivattyú integrált HMV tartállyal: Hasonló az előző ponthoz, annyi különbséggel, hogy a beltéri egység az egyben egy háztartási melegvíz tartály is.

Az osztott rendszerű hőszivattyú nagyobb beruházási költséggel jár, azonban kisebb lesz ebben az esetben a fűtési rendszer hővesztesége, így még hatékoknyabban tud üzemelni a rendszerünk, mint a monoblokk hőszivattyú. A beltéri egységbe integrált HMV tartély a beltéri egység méretét jelentősen megnöveli, azonban a modern kivitelezés miatt esztétikus a megjelenése.

Levegő-víz hőszivattyús rendszer lehetséges hőleadó egységei: Osztott rendszerű hőszivattyú napelemmel és HMV tartállyal

Ingatlanon belüli lehetséges hőleadó rendszerek:

 • Hőszivattyú padlófűtéshez és mennyezethűtéshez. Alapvetően a hőszivattyú telepítés padlófűtéshez a alkalmazható a leghatékonyabbam. Padlófűtés esetén elegendő az alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet. Padlófűtés mellett mennyezethűtést is ki szoktak alakítani, ha szeretnénk hűtésre használni. Sok esetben régebbi kondenzációs kazánokat szoktak kiváltani hőszivattyúval, ahol padlófátés volt, mert sok esetben elegendő a kondenzációs gázkazánt lecserélni hőszivattyúra.

 • Hőszivattyú radiátorhoz. Sok esetbenmeglévő radiátoros fűtéshez szeretnénk alkalmazni hőszivattyút fűtés korszerűsítésként a kondenzációs gázkazán helyett. Ilyenkor nagyobb teljesítményű hőszivattyúra van szükségünk (akár nagyobb kiegészítő fűtőpatronnal), mivel nagyobb előremenő vízhőmérsékletre van szükségünk. Ebben az esetben például Panasonic hőszivattyú lehet egy optimális választás, mert ez a típus rendelkezik olyan egységekkel, amelyek magasabb hőmérsékletű előremenő vízet tudnak előállítani.

 • Hőszivvatyú fan-coil: A fan-coil egy ventilátoros hőcserélő, amelyben a hőleadó az a vizes rendszer vízcsüvei, amiben a melegvíz vagy hidegvíz áramlik. Ezeket úgy néznek ki, mint a klíma beltéri egysége csak a hőleadó közeg víz. Ezekkel is hatékonyan tud működni a hőszivattyú, elegendő az alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet. Típusait tekintve sok más kinézet közül válogathatunk:

  • légcsatornázható fan-coil

  • kazettás-fan-coil

  • lábon álló konzol fan-coil

  • magasoldalfali fan-coil is.

 • A fan-coil további előnye, hogy mind a fűtést, mind pedig a hűtést meg lehet oldani ezzel a beltéri egységgel.

Ennél a pontnál fontos megjegyezni, hogy, amennyiben van már meglévő kondenzációs gázkazános rendszerünk van, a hőszivattyús rendszer kiépíthető mellé és alkalmazható az úgy nevezett bivalens fűtési mód. Ez azt jelenti, hogy egy adott hőmérsékletig a hőszivattyú működik (-5 °C például), viszont adott hőmérséklet alatt, amikor már nem tud hatékonyan üzemelni a hőszivattyú, a rendszer átkapcsol gázkazános működére. A hőszivattyú a klímához hasonlóan a hőmérséklet csökkenésével veszít a hatékonyságával.

Mekkora hőszivattyú kell?

A legegyszerűbb és legprecízebb megfogalmazás arra, hogy mekkora teljesítményű hőszivattyúra van szükségünk az az, hogy megnézzük mekkora az ingatlan hővesztesége. Ehhez egy hőszükséglet számítást kell elvégeztetni a megfelelő szakemberekkel. Ez alapján pontosan meghatározható az a teljesítmény, amire nekünk télen és nyáron szükségünk van, beleszámítva, hogy hőszivattyúval szeretnénk-e a háztartási melegvízet is előállítani. Fontos megjegyezni, hogy a rendszer túlméretezése nem jó megoldás, mert a hőszivattyús rendszer sokszor fog ki és bekapcsolni, ami hamar tönkremenetelhez tud vezetni.

 

Amennyiben szeretnél tájékozódni, hogyan működnek és mire érdemes figyelni, olvasd el az ide kapcsolódó blogbejegyzéseinket: https://www.powerie.hu/energetikai-blog

Hőszivattyúink között az alábbi fülön tudsz böngészni: https://www.powerie.hu/hoszivattyu

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!