Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Infrafűtés a mindennapokban

Powerie Csapat
2022. 03. 01. 22:44:44
Infrafűtés a mindennapokban

Infrapanelek, fűtőfóliák, vagyis az infrasugárzáson alapuló fűtési módszerek. Számos előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, ezért nem csoda, hogy egyre népszerűbbek. Kedvező áruk és hatékonyságuk mellett egészségügyi hatásaik sem elhanyagolhatók.

Mi is az az infrafűtés?


Ha röviden és tömören kellene összefoglalni, az infrafűtés elvét a Nap működéséhez hasonlíthatjuk. Az elektromos áram hatására a speciális anyagból készített felületek felmelegednek és infrasugarakat bocsátanak, amelyek a környezetükben lévő testek felületét melegítik, ezt a hatást pedig a napsugarak melegítéséhez hasonlíthatjuk.  Ez egy olyan sugárzásfajta, amelyeket melegedés hatására minden test bocsát ki magából, így a fűtőfólia fölé helyezett betonréteg vagy parketta is képes “továbbítani” a fűtőfólia sugárzását.
Jelentős különbség a legtöbb fűtési rendszerhez képest, hogy főként az emberi test, padlózat és falazat melegítésére fordítódik az energia körülbelül 80%-a, míg a levegő melegítésére csak 20% fordítódik, ezáltal nagyrészt csak közvetve melegszik. Ez az arány más, hagyományos fűtési módok esetében nagyjából fordítottan igaz, hatékonyságuk az infrapaneléhez képest alacsonyabb, ehhez hozzájárul az is, hogy a lakásban elhelyezett tárgyak jobban megtartják a hőt, mint a levegő. Összehasonlítva így válik gazdaságossá.
Kialakítható padló-, fal-, mennyezeti- vagy kiegészítő fűtésként is. Az infrapanelek vagy fűtőfóliák nem csak sokoldalúak, hanem beszerelési és karbantartási költségük is rendkívül alacsony, szinte semmi nem tud benne elromlani, hiszen nincsenek mozgó-, rozsdásodó- és kopóalkatrészek, nagyon időtálló. 


A leggyakoribb tévhit


Sok hamis információ kering azzal kapcsolatban, hogy a kibocsátott sugárzások káros hatásai vannak az emberi szervezetre, házi állatokra, növényekre. Ez nem csak hamis, hanem épphogy az ellenkezője. Az infraszaunához hasonlóan kifejezetten pozitív élettani hatásai vannak, serkentik a vérkeringést, segítik a méregtelenítést, károsanyag kiválasztását a szervezetben. Esztétikai és egészségügyi szempontból is megnyilvánulnak jótékony hatásai.


Amiket a tervezés szempontjából figyelembe kell venni


A berendezés működés közben körülbelül 50-90°C-ra is felmelegedhet. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy a felületen lerakódott por túlhevülésétől nem kell-e tartani, erre a válasz természetesen nem, ekkora hőmérsékleten ez nem következhet be. Fontos azonban kiemelni, hogy a hőmérséklete miatt, úgy kell elhelyezni a berendezést, hogy gyermekek, háziállatok számára ne legyen elérhető az égési sérülések megelőzése érdekében. Ebből a szempontból (is) ideális lehet, ha a plafonon kerül elhelyezésre. Ekkor azonban a belmagasságot figyelembe kell venni, a fejtől mért távolságnak is elegendően nagynak kell lennie, hiszen igencsak kellemetlen tud lenni, ha túl közel van. Védeni kell a fröccsenő víztől és nedvességtől, fürdőszobai elhelyezés esetén ezek a paraméterek is nagyon fontosak.


A legnagyobb hátránynak azt lehet kiemelni, hogy áramszünet esetén ez a technológia nem működik. Meg kell jegyezni azonban, hogy egy hagyományos gázkazános fűtési megoldás sem működhet áramszünet esetén, mivel a keringetőszivattyúk is árammal működnek, továbbá az infrafűtést más fűtési módokkal kombinálva is alkalmazható, ezzel ezt a problémát meg lehet oldani, sőt megújuló energiatermelővel szinte nullára lehet kihozni a fűtési rendszer üzemeltetési költségeit. 


Az infrafűtés előnyei, avagy mire is számítsunk, ha emellett tesszük le a voksunk?


A technológia alkalmazásával a hőérzet 3-5°C-kal is magasabb is lehet, minden Celsius-fok csökkenés pedig akár 5-6% energiamegtakarítást jelenthet a rendszerben.  Az ablakok felfogják a kiszökő sugarak nagy részét, ezért a nyílászárók miatti veszteség jelentősen csökken, szinte nulla.  Az infrapanel fűtési hatékonysága kiemelkedően magas. Kíméli a pénztárcát, karbantartási, javítási, kéményseprési költségekre többé nem kell tetemes összegeket kifizetni.


Kihasználva azt, hogy az energia nem a levegő melegítése fordítódik, számos nagyon praktikus tulajdonságot tapasztalhatunk: 

  • Pár perc alatt lehetséges a lakás felfűtése. 

  • Egyedülálló komfortérzet.

  • Lehetséges a zónafűtés, csak lokális helyiségek fűtése is, sőt egyes arra alkalmas egység még a ház falain kívül, például teraszon is elhelyezhető. 

  • A penész kialakulása nem csak esztétikai probléma, ugyanis ismert tény az is, hogy az egészségre is rendkívül káros hatással van. A penészspórák a tüdőbe jutva roncsolják a szöveteket. A helyiségben nem alakulnak ki különböző hőmérsékletű területek, a levegő nem mozog és száraz marad, valamint a falak az infrasugárzás hatására jobban átmelegednek,  így a penész kialakulását is megelőzhetjük. 

  • Nem bocsájt ki káros gőzt, füstöt, CO2-t. 

  • A főleg emberi elhalt bőrsejtekkel táplálkozó poratkák főként az ágy, párnák közelében találhatóak meg. Az atkák ürüléke a levegőbe kerülve allergiás és asztmás embereknél súlyos reakciót légúti- és bérügyi tüneteket válthatnak ki. A legnagyobb problémát tavasszal és ősszel, a fűtési szezon változásakor okozzák, hiszen szükségük van a magas páratartalomra. Ha tartósan fennáll a magas szállóport mennyiség a levegőben, nem csak az erre érzékeny, hanem az egészséges emberekre is veszélyt jelent. Az infrafűtés többek között ezekre is megoldást nyújt, nem kavarja fel a lakásban a port, hiszen nincs légáramlás, és a levegő száraz marad.

  • A berendezés zajtalanul működik. 


Ha bármilyen kérdés merülne fel benned vagy szeretnél személyre szabott ajánlatot kérni Intelligens Fűtőfólia telepítésre vagy Infravörös Hősugárzóra, azt az info@powerie.hu email címen keresztül tudod megtenni.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Energiahatékonyság Fűtőpanel