Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Tényleg lehet klímával fűteni?

Powerie Csapat
2021. 02. 16. 17:19:54
Tényleg lehet klímával fűteni?

Sokakban felmerül a kérdés, hogy tényleg lehet klímával fűteni? Érdemes klímával fűteni? A klíma ilyenkor hűtő-fűtő klíma? A rövid válasz: persze, hogy lehet klímával fűteni! Hallhattunk már nagyon sok fogalmat, mint például téliesített klíma, fűtésre optimalizált klíma, kompresszor karterfűtés, csepptálca fűtés, fűtési hatékonysági fok (SCOP) stb. Most mindent a helyére teszünk!

A klímával fűtés hogyan történik? A hűtő-fűtő klíma működése 

A klímával történő fűtés ma már nem számít egyedinek, azonban az emberek többségének a légkondicionáló még mindig egy egyirányú berendezés, amely hűtésre van a nyári melegben. A pikantériája ennek a témának, hogy ez nem egy újkeletű találmány. A technológia mindig is rendelkezésünkre állt, mivel a klímával történő fűtés a hűtési folyamatnak a megfordítása, ugyanazon az elven működik. Tehát ilyenkor a klíma egyben hőszivattyú is, képes a külső levegő energiáját felhasználni és azt fűtési energiává átalakítani.

Minden klímával lehet vagy érdemes fűteni?

Erre nem minden klíma képes hatékonyan, vannak külön fűtésre optimalizált klímák. Egy ilyen, fűtésre optimalizált klíma energiahatékonyság tekintetében akár négyszer-ötször jobb lehet, mint például egy hősugárzó vagy villanyradiátor. Az olyan klímákat, amelyekkel hűteni és fűteni is lehet hatékonyan hívják még hűtő-fűtő klímának, téliesített klímának vagy fűtésre optimalizált klímának többek között. Ezek között azért van egy apró különbség, amire a következő fejezetben térünk ki néhány példa bemutatásával.

A napjainkban megvásárolható klímaberendezések közül közel mindegyikkel lehetséges a fűtés is, tehát, alkalmas arra, hogy az átmeneti időszakban fűtésre használjuk a klímát, amíg nem kapcsoljuk be a gázkazánt. Azonban kiváltani nem tudja vagyis nem mindegyik berendezéssel lehetséges (vagy éppen ajánlott) a teljeskörű fűtésnek a hatékony megvalósítása a téli időszakban. Ilyen esetben a készülékünket téliesíteni kell, azaz szükséges felszerelni különböző fűtő alkatrészekkel azt vagy már eleve el vannak látva különféle fagymentesítő eszközökkel. Ezen felül nagyobb hőcserélő felülettel rendelkeznek, mely mind a beltéri, mind kültéri méreten is meglátszódhat, valamint drágábbak is ezek a berendezések. Azonban fontos látni, hogy komolyabb mínuszok esetén a hatásfok nagy mértékben romlik. Ez minden gyártó, minden berendezése esetében változik. A gyártó oldalán általában elérhetők ezek a függvények, amelyek a hatékonyságnak a romlását mutatják.

Mit nézzünk klíma vásárlás során, ha fűteni is szeretnénk vele?

Hűtő-fűtő klíma szezonális energiahatékonysági foka - SCOP

A klíma berendezések esetén van egy úgy nevezett szezonális fűtési hatásfok, a SCOP (seasonal coefficient of performance), ami azt adja meg, hogy 1 kW teljesítmény felhasználásával a klíma berendezésünk hány kW fűtési teljesítményt képes előállítani. Ha egy klíma 4-es SCOP értékkel rendelkezik, akkor 1 kW felvett teljesítményből 4 kW fűtési teljesítményt képes előállítani. Értelemszerűen minél nagyobb ez az érték, annál hatékonyabb a klíma berendezés. Ez az érték általában -15 °C-ig érvényes, de itt halkan érdemes megjegyezni, hogy Magyarországon ehhez hasonló mínuszok már egy ideje nincsenek jelen a téli időszakokban. Fontos még megemlíteni, hogy vannak azonban olyan típusok, amelyek -20-25 vagy akár -30°C-ig is képesek jól teljesíteni.

Kompresszor karterfűtés a klíma kültéri egységében

Amit még fontos a továbbiakban figyelni, ha klímát keresünk fűtésre, hogy rendelkezik-e kompresszort karterfűtéssel és csepptálcafűtéssel. Miért fontosak ezek egy klíma esetében fűtési módban? A kompresszor karterfűtés segít előmelegíteni a kültéri egység kompresszorát, pontosabban a benne található olajat. Ezt a klíma berendezés még fűtés előtt csinálja meg, mert a karterfűtés közben nem megy még a klíma. Erre azért van szükség, mert, ha a klíma nagy hidegben (~ -10 °C) indulna el enélkül, akkor úgynevezett olajütés történhet, ami a klíma gyors és hirtelen tönkremeneteléhez vezethet.

Csepptálcafűtés a klíma kültéri egységében

A másik nagyon fontos tulajdonság a csepptálca fűtés a kültéri egységben. Ahogy már korábban említettük fűtési üzemmódban a klímában a körfolyamat megfordul, melynek az egyik fő eredménye, hogy a kondenzvíz a kültéri egységben keletkezik. Ennek hiányában a kültéri egység aljában felhalmozódhat nagyobb mennyiségű jég nagy hideg esetében és ez szintén rövid távon a gép tönkremeneteléhez vezethet. Ezen felül, ha kifolyik a kondenzvíz a környezetbe, ott is megfagyhat, ami balesethez vezethet.

Téliesített klíma vs. fűtésre optimalizált klíma

Ennél a pontnál érdemes megemlíteni mi a különbség a téliesített klíma berendezések a fűtésre optimalizált klímák között. Egy "közönséges" hűtésre optimalizált klíma nem rendelkezik se csepptálca fűtéssel, se kompresszor karterfűtéssel, valamint a fűtési hatékonysági foka (SCOP) is rosszabb, mint a hűtési hatékonysági foka (SEER). Téliesített klímákat már bátran lehet alkalmazni mínusz fokokban, azonban nem minden esetben rendelkeznek a legjobb fűtési hatékonysági fokkal, de megtalálható bennük a kompresszor karterfűtés és a csepptálcafűtés is. Ezekre szokták azt mondani, hogy -20 - -22 °C-ig lehet velük fűteni (bár nem mindig a leghatékonyabban), valamint ahogy egyre hidegebb van a fűtési hatékonysági fokuk is romlik. A fűtésre optimalizált klímákkal már sok esetben -30 - -35 °C-ig lehet fűteni, mivel nagy fűtési hatékonysággal rendelkeznek és megtalálható bennük a már korábban említett karterfűtés és csepptálca fűtés. Továbbá ezen berendezések -20 - -25 °C-ig képesek sok esetben tartani a névleges teljesítményüket.

Példák a különböző említett klíma kategóriákra:

  • Gree Pulse klíma egy nagyon jó belépő szintű klíma berendezés hűtésre, amit a gyártó emellett javasol kiegészítő fűtésre, mert van benne intelligens leolvasztás funkció, de nem kimondottan hatékony berendezés fűtésre valamint, nem található meg benne a teljes téliesítésnek az elengedhetetlen követelménye (kompresszor karterfűtés, csepptálca fűtés). Ezen felül -10 °C-ban fűtési teljesítményének már csak a 80 %-át képes leadni.

  • A Gree Comfort X klíma  már téliesített klímának mondható, mivel rendelkezik kompresszor karterfűtéssel és csepptálcafűtéssel, azonban még mindig nem kimondottan hatékony fűtési hatékonysági fokkal rendelkezik. Hidegebb időben (-10-15 °C alatt) már csak 3,1-es SCOP értékkel rendelkezik.

  • A Gree Amber Royal (annak ellenére, hogy kínai gyártmány) egy fűtésre optimalizált klíma berendezés. 5,1-es SCOP értékkel rendelkezik és A+++-os fűtési energiosztállyal, ami kimondotta jónak mondható. Ezen felül természetesen rendelkezik csepptálca fűtéssel és kompresszor karterfűtéssel. Továbbá fontos megemlíteni, hogy -25 °C-ban a gyártó szerint még a fűtési teljesítményének a 100 %-át képes leadni. Emellett kimondottan csendesnek mondható a beltéri egysége a Comfort X klímával szemben.

Hogyan használjam a klímát fűtésre?

A klíma fűtési üzemmód működtetése során fontos kiemelni, hogy a klíma ki és bekapcsolása sokkal több energiát fogyaszt, mintha akkor egyszer bekapcsolnánk egy adott hőfökra és azon menne folyamatosan. Itt több lehetőségünk van: alacsony fordulatszám, nagy fordulatszám, automata ventilátor fokozat. Alacsony fordulatszám mellett kevesebb hőt képes leadni a klíma, ezért ugyanahhoz az adott teljesítményhez melegebb levegőt fog fújni, azaz nagyobb fordulaton kell dolgoznia a kompresszornak, ami némi fogyasztásnövekedéssel járhat. Itt fontos azért kiemelni, hogy ez például bekapcsolás után állhat fent, amikor a lehűlt helyiséget próbálja felfűteni a klíma. Ekkor pörög a kompresszor, a ventilátor meg minimumra van állítva és így jön ki a forró levegő. Ebben az esetben nagyon lassan lesz meleg az alacsony ventilátor fordulatszám miatt. Ilyenkor érdemes a ventilátor fordulatszámát magasra állítani, hogy gyorsan fel tudja fűteni az adott helyiséget. Ilyenkor ugye kevesebb ideig pörög erősebben a kompresszor és ezért hamarabb  is leszabályoz. Mivel a lefixált, alacsony ventilátor fordulatszám esetén a klíma nem tud hozzányúlni így kénytelen ahhoz nyúlni, amihez tud, ezáltal felpörgeti a kompresszort ha hűl a helyiség. Ez a fő indok, hogy a klíma be és kikapcsolása nem ajánlott, mivel ez sokkal energiaigényesebb, mint a klíma folyamatos önszabályozása a hőmérséklet függvényében, valamint nem érdemes egyből alacsony ventilátor fordulatszámmal indítani. A magas és az alacsony fordulatszám közötti egyensúlyt kell megtalálni vagyis érdemes hagyni a klímát, hogy ezt megtegye ő, ezért érdemes adott hőfokot beállítani automata ventilátor fokozattal beállítani. Ez nem jelenti, hogy ettől sose lehet eltérni, természetesen éjszakára a hálószobába be lehet kapcsolni az éjszakai csendes üzemmódot, hogy békésen tudjunk aludni.

Klíma fűtés H tarifa lehetőség 

Mivel a klíma fűtés esetén csak a berendezés üzemeltetésére használja fel az áramot, nem pedig közvetlenül a fűtésre, ezért sokkal környezetbarátabbnak nevezhető, mint a többi hagyományos fűtési módszer. Hazánkban az áramszolgáltatók ilyen célokra több különböző tarifát vezettek be (H és GEO), mely témakörrel egy másik blogbejegyzésben foglalkozunk. A klímával történő fűtésnek az anyagi oldaláról szintén egy másik blogbejegyzésben írunk, de összességében elmondható, hogy a klímával történő teljeskörű fűtés egy hatékony, környezetbarát és még költséghatékony megoldás is lehet a háztartások számára. A H és GEO tarifáról az alábbi blogbejegyzésben olvashattok.

Ha bármilyen kérdés merülne fel benned vagy  szeretnél személyre szabott ajánlatot kérni, azt az info@powerie.hu email címen keresztül tudod megtenni vagy az alábbi linken az ajánlatkérés gombra kattintva.

Tartalomhoz tartozó címkék: Fűtés Klíma