Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Klíma fűtés vagy elektromos fűtőpanel?

Powerie Csapat
2022. 01. 14. 15:47:00
Klíma fűtés vagy elektromos fűtőpanel?

Amennyiben fűtéskorszerűsítésen gondolkodunk számos lehetőségünk van. Klíma, hőszivattyú, modern kondenzációs gázkazán, elektKromos fűtőpanel, infra panel, elektromos padlófűtés és még sorolhatnánk a kombinációkat. Jelen írásunkban talán a két legnépszerűbb típust szeretnénk összevetni röviden, hogy melyik miért éri meg. Természetesen ez a bejegyzés csak támpontot ad, a részletes, egyedi lehetőségek miatt, írj bátran az info@powerie.hu email címre.

Klíma fűtés

Részletesen már egy másik blogbejegyzésben írtunk arról, hogy a klímával hogyan lehet fűteni és hogyan működik a klíma fűtés, de ebben az írásunkban is szeretnénk ezt összefoglalni, hogy össze tudjuk vetni az elektromos fűtőpanelekkel. 

A legújabb klímák mind alkalmasak arra, hogy az átmeneti időszakban fűtsünk velük, amelyekben megtalálható a fűtési mód. Ez azt jelenti, hogy amíg el nem érjük a fagyot vagy a fő fűtési rendszerünket nem akarjuk beindítani addig van lehetőség fűteni klímával. Arra, hogy mínusz fokokban is tudjunk klímával fűteni, ehhez van néhány kritérium. Ilyen a csepptálcafűtés és a kompresszor karterfűtés. A csepptálca fűtés azért fontos a klímák kültéri egységének esetében, mert körfolyamat megfordul fűtési üzemmódban, azaz a kültéri egységben keletkezik a kondenzvíz és közvetlenül ott csapódik le a környezet páratartalma. Nagy mínuszok esetén ez a csepptálcában megfagyhatna és jégtömb alakulhatna ki a kültéri egység aljában, aminek a növekedésével veszélybe kerülhet a klíma és annak a hatékony működése. Ezen felül fontos a kondenzvíz megfelelő elvezetése, mert ha egy útra csöpög le a kondenzvíz, akkor az megfagyhat és veszélyes lehet a csúszós út az arra járók számára. A másik ilyen fontos kritérium a kompresszor karterfűtés, aminek az a lényege, hogy a klíma melegen tudjon indulni és indulásnál ne menjen tönkre. Ezeket kell nézni első körben, ha szeretnénk klímát vásárolni fűtésre, de itt is két típust tudunk megkülönböztetni:

  • Az egyik a téliesített klíma, ami rendelkezik a fenti tulajdonságokkal, viszont nem kimondottan hatékony fűtésre. Itt a szezonális fűtési hatékonysági fokot kell néznünk (SCOP), ami azt mondja meg számunkra, hogy egy egység befektetett villamos energiából hány egység fűtési energiát képes előállítani a klíma. Ezzel analóg az energiahatékonysági foka. A téliesített klímák esetében az SCOP érték 3-4 körül mozog. Ezeket -15 ~ -20 °C-ig szokták ajánlani, de mínusz fokokban már kezdenek veszíteni a hatékonyságukból, ami azt jelenti, hogy az SCOP érték a hőmérséklet csökkenésével szintén csökken.
  • A másik kategória a kifejezetten fűtésre optimalizált klíma. Ezek szintén rendelkeznek az előző tulajdonságokkal, de nagyobb hőcserélő felületük miatt és hatékony kialakításuk miatt 4-5-ös SCOP értékkel és A+++-os energiaosztállyal rendelkeznek. A fűtésre optimalizált klímák a téliesített klímákkal szemben -25 ~ -30 °C-ig is képesek fűteni, míg sok modell akár -20 ~ 25 °C-ig is képes tartani a névleges teljesítményét és SCOP értékét.

Fűtésre optimalizált klíma kezdeti ára

Most, hogy megismertük a lehetőségeket a klíma fűtés terén nézzük meg kicsit az árakat. A klímák esetében sok alap modell is már téliesített. Itt saját döntésünk, hogy téliesített klímát szeretnék akár már fő fűtésnek vagy szeretnénk biztosra menni és inkább a fűtésre optimalizált klímát választani. Természetesen itt nagyon sok függ a márkától, határ a csillagos ég, de elmondható, hogy egy darab mono split klíma szett, ami fűtésre optimalizált már 300 000 - 350 000 Ft körül kapható. Egy darab mono split klíma szerelés bruttó 75 000 Ft, amely magába foglal egy faláttörést és 3 méter csövezést.

Klíma fűtés lehetőségek, előnyök és hátrányok

  • Fontos ennél a pontnál kiemelni, hogyha a klímával elérhető legkomfortosabb biztonságot szeretnénk elérni, akkor mindenféleképpen érdemes először egy hőszükséglet számítást végezni ingatlanunkra, hogy meg tudjuk mekkora berendezésekre van szükségünk, valamint fontos figyelembe venni, hogy a fűtés helyiségenként (szobánként) érdemes kialakítani.

  • Amennyiben egy több szobás ingatlannal rendelkezünk érdemes a multi split klíma rendszerben elgondolkodni, mert három darab klímától már sok esetben anyagilag jobban megéri. A multi split klíma azt jelenti, hogy egy kültéri egységhez több beltéri egységet csatlakoztathatunk és akár különböző típusú beltéri egységet is tudunk csatlakoztatni hozzá. Ezek talán legfőbb hátránya, hogyha az egyik berendezés tönkre megy, akkor az egész rendszer nem működik és nincs fűtésünk (de ez elmondható levegő-víz hőszivattyú vagy kondenzációs gázkazán esetén is, valamint, ha elmegy az áram).

  • A Wi-Fi-s klíma esetén hatékonyabb az üzemeltetés, valamint hálószobába ajánlott csendes klímát nézni.

  • Klíma fűtés esetén be tudjuk vezetni és meg tudjuk igényelni az úgy nevezett H tarifát, amivel az így is kedvező üzemeltetési költséget még lejjebb tudjuk szorítani.

  • Elengedhetetlen az évi kétszeri karbantartás fontossága, mind a fűtési mind pedig a hűtési szezon előtt. Ez a mi érdekünkben nagyon fontos, hogy a klíma beltéri és kültéri egysége megfelelően át legyen mosva és ki legyen fertőtlenítve. Mivel nagy mennyiségű levegő áramlik át rajta és különböző szűrőkkel rendelkezik, így a levegőben található mikroorganizmusok könnyen meg tudnak telepedni a klímák belsejében és könnyen kialakulhat nagyobb mennyiségű penész, ha a karbantartásokat nem végezzük el (valamint sok márka esetén a kiterjesztett 10 éves garancia csak ebben az esetben él). 

  • A klímák jó megoldások nyaralók fűtésére is, mert rendelkeznek 8-10 °C-os temperálási funkcióval, ami minimális fogyasztás mellett adott hőmérsékleten tartaj az ingatlant, ezáltal nagy hidegben nem fagynak át a falak, valamint a vizet sem kell elzárni.

Elektromos fűtőpanel

Az előző fejezetben sorra vettük a klíma fűtés előnyeit és hátrányait (amellett, hogy tud hűteni is természetesen), valamint az anyagi befektetését. Ezzel szeretnénk szembe állítani az elektromos fűtőpaneleket. Az általunk forgalmazott minőségi elektromos fűtőpanelek ára teljesítménytől és márkától függően változik. Egy Adax típusú elektromos norvég fűtőpanel 50 000 - 100 000 Ft körül mozog, amivel egy szobát tudunk fűteni, illetve nem szükséges szakember általi beüzemelés. Vannak típusok, amelyek rendelkeznek lábakkal és vannak olyan modellek, amelyeket fel tudunk fúrni a falra. Fontos megjegyezni, hogy ezek nem infra panelek, ezeket nem ajánlott a plafonra vagy a falon magasabb helyre szerelni, mert kevésbé lesz hatékony. Az elektromos áram hatására az elektromos fűtőpanel felmelegszik és felmelegíti a rajta átáramló levegőt és így melegíti fel a teljes szobát. További nagy előnyük, hogy rendelkeznek hosszított, valamint magasított változattal és számos különböző design-os színben is kapható, így akár a lakás ékkövévé is válhat ezáltal. Azonban legnagyobb hátránya az elektromos fűtőpaneleknek, hogy üzemeltetésük drága, közel 4-szerese a klímáknak, mivel egy egység villamosenergiából 1 egység fűtési energiát képesek előállítani. Természetesen napelemes rendszer telepítéssel együtt az üzemeltetése közel 0-ra is redukálható egy megfelelően méretezett rendszerrel. 

Klíma fűtés vagy elektromos fűtőpanel?

Összegezzük az eddig leírtakat. A klíma beruházás drágább összességében, viszont olcsóbb az üzemeltetése és a nyári hőség ellen is menedéket nyújt. Továbbá meg kell említeni, hogy egy hosszabb folyamat, mert ajánlatot kérünk, a beszerelés és vásárlás előtt van egy ingyenes helyszíni felmérés majd pedig maga a beszerelés. Ez összesen 1-2 hét is lehet, míg lefolyik a beruházás. Ezzel szemben az elektromos fűtőpanelre történő beruházás gyors, mert csak megvásároljuk egy webshopban és pár napon belül már meg is kaphatjuk és be is tudjuk üzemelni, ha gyors megoldásra van szükségünk. Szintén jó megoldás lehet nyaraló fűtésére, mert nem használnánk folyamatosan, csak pár alkalommal, amikor a téli időszakban szeretnénk a nyaralóba menni, mivel a klímához hasonlóan szintén gyorsan fel tudja fűteni az adott helyet. Végszóként azt lehet megjegyezni, hogy a két lehetőség nem feltétlen vagy vagy, hanem inkább függ az adott anyagi helyzetünktől és lehetőségeinktől. 

Ha bármilyen kérdés merülne fel benned vagy  szeretnél személyre szabott ajánlatot kérni klímára vagy elektromos fűtőpanelre, azt az info@powerie.hu email címen keresztül tudod megtenni vagy klíma esetében az alábbi linken az ajánlatkérés gombra kattintva.

Tartalomhoz tartozó címkék: Fűtés Fűtőpanel Klíma