Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Klíma tisztítás és karbantartás

Klíma tisztítás és karbantartás

A tavasz beköszöntével újra elkezdett melegedni az időjárás. A legtöbb embernek csak olyankor jut eszébe a éves klímatisztítás, amikor már szeretnék rendszeresen használni készüléküket. Érdemes előre gondolkozni, hiszen a szakembereknél már nyár elején is hosszú lehet a várakozási idő.

4 fő szempont, amiért érdemes rendszeresen karbantartani és tisztítani a klímát

1. Egészségünk védelme

Egy oldalfali split klíma berendezésben körülbelül 10 perc alatt megfordul a helyiség levegője. A nagy mennyiségű keringetett levegő nem csak bebüdösödhet, hanem allergéneket, kórokozókat is tartalmazhat. Ez légúti betegségben szenvedőknek, allergiásoknak nagyon fontos, de hosszú távon az egészséges emberekre is komoly egészségügyi kockázatot jelent.  A korszerű berendezésekben már alkalmaznak olyan modern szűrőket, amivel hatékonyan tisztán lehet tartani a levegőt a portól, penésztől, baktériumoktól. Fontos azonban, hogy önmagukban ezek a szűrők nem elegek, fontos a szűrők és a berendezések tisztítása és karbantartása is.
Ha megfelelő időközönként ez nem történik meg a lerakódott por vastagsága folyamatosan nőni fog, ami a nedves környezetnek köszönhetően ideális környezetet biztosít a penész- és egyéb gomba telepek kialakulásához.

2. Berendezés élettartamának növelése

A klímaberendezésekben a lamellákat a minél helytakarékosabb kialakítás érdekében egyre közelebb helyezik egymáshoz. Így a por is könnyebben le tud rajtuk rakodni, akár el is tömődhetnek, ami felmelegedéshez, végső esetben a berendezés tönkremeneteléhez vezet. Éppen ezért, amikor egy 1-2 éves berendezés kiáll valamilyen hibakódra, akkor érdemes először a berendezés tisztaságára gyanakodni, ha nem takarítottuk azt egy jó ideje.
A forgó, mozgó alkatrészek ellenőrzése is fontos, elkopásuk nem csak zajt okoz, de hűtőközeg szivárgás, áramütés és akár tűz is kialakul, ha nem vesszük időben észre a hibát.
A megfelelő karbantartás több évet növelhet a klíma élettartamán, nem beszélve a túl későn észrevett meghibásodás okozta többletköltségek megspórolásán.

3. Energiafelhasználás csökkentése

A megfelelő időközönkénti karbantartással akár 30-40%-ot spórolhatunk évente villanyszámlánkon. Ha azonban ez elmarad, a berendezés hatékonysága jelentősen csökkenhet, így rezsink nőni fog. Látható tehát, hogy aki ezen szeretne spórolni, közvetve fogja megfizetni többszörösét a szakemberek munkadíjának.

4. Környezetszennyezés 

Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy egy esetleges szivárgás környezetünknek sem tesz jót. Emellett borsos pénzbírságot szabhatnak ki a hatóságok is.


Milyen problémák merülhetnek fel klímákkal?

 • Töltőgáz hiány: A klímák adattábláján fel van tüntetve, hogy mekkora mennyiségű gáz töltetnek kell lennie. Ha ez nem megfelelő a berendezés hatékonysága csökkeni fog. Ezt szakemberek nyomáspróbával tudják ellenőrizni, néhány berendezés hibaüzenetet is küld. Ha a klíma szivárog, TILOS utántölteni!

 • Csöpög a klíma beltéri egysége: Ez legtöbbször a kivezetés kiépítésekor elkövetett szerelői hiba következtében jelentkezik. Ilyenkor a kondenzvíz elvezetése nem megfelelő, ennek orvoslására mindenképp szakembert kell hívni.

 • Büdös levegőt fúj a beltéri egység: Fontos tudni, hogy a klímák kikapcsolásakor pára csapódik le a beltéri egységben. Ha ez nem tud megfelelően kiszáradni, a porral együtt egy réteget képez a felületeken, könnyedén penész tud kialakulni. A keringetett levegő így nem csak büdös, hanem egészségre káros is lesz. Ez tisztítással 99,9%-ban megszüntethető.

 • Nem hűt/fűt eléggé a klíma: Elsőként a keringető csöveket, forrasztásokat, illesztéseket át kell vizsgálni a kül- és beltéri egység között, ugyanis könnyen lehet, hogy valahol található egy forrasztási hiba, vagy kialakult egy repedés. Ha ilyen nem található, akkor ez lehet hűtőközeg hiány és elektromos csatlakozó hiba következménye is.

 • Klíma leveri a biztosítékot: Hagyományos berendezések esetén az indítási áramfelvétel igen nagy lehet, nem megfelelően választott biztosíték esetén könnyedén lecsapódhat. Érdemes a megadottnál nagyobb biztosítékot választani

 • Jegesedés: A klíma fűtési üzemmódban működésekor a környezetéből vonja el a hőt, így a lecsapódó pára könnyedén megfagyhat a kültéri egység lamelláin. Ez ellen a legtöbb fűtésre optimalizált klíma beépített leolvasztás funkcióval védekezik, azonban megtörténhet, hogy ez sem elég, szakember segítségére van szükség.


Elvégezhető a klíma tisztítás házilag?

A válasz igen, de nem érdemes házi praktikákkal próbálkozni. Ennek több oka is van. Ahhoz, hogy megfelelően tisztítani tudjuk a belsejét a berendezésnek, szét kell szerelni. Ezt roncsolás mentesen csak szakember tudja megtenni. A lakosság számára elérhető spray-k nem képesek leoldani a mikrofilmet, így ezeket alkalmazva, soha nem lesz elég tiszta a klíma. Továbbá a pollenszűrők elmosása nem fog felérni egy szakszerű fertőtlenítéssel, az egészségre káros szennyeződések (pl. penész) így nem fognak eltávolodni.
Látható tehát, hogy a karbantartáson és tisztításon nem érdemes spórolni, hiszen több pénzt veszíthetünk el, mint amennyit megspórolnánk, akár egészségünk is múlhat rajta. Fontos azonban megjegyezni, hogy amennyiben klímával fűtünk, az folyamatosan megy télen, ezért érdemes pár hetente a szűrőket házilag átmosni.


Milyen időközönként érdemes tisztítani, karbantartani a klímát?

Tévhit, hogy a használati gyakoriság összefügg azzal, hogy milyen gyakran kell ezeket elvégezni. A por, baktériumok, kórokozók ugyanúgy bejutnak a berendezésbe, függetlenül attól, hogy ritkábban használjuk klímánkat. Emellett a berendezésbe jutó rovarok, pókok, poloskák, egerek, kültéri egység esetén a darazsak a kellemetlen szagok mellett zárlatot is okozhatnak.
Nyáron a fák virágzása miatt a kültéri egységre dugulás veszélye miatt fokozott figyelmet kell szentelni, hiszen így nem tud megfelelően hőt leadni sem.
A hűtési - fűtési szezon előtt tehát mindenképpen érdemes elvégezni a tisztítást, karbantartást. Budapesten, nagyvárosokban és főút vagy nyárfa mellett gyakrabban is szükség lehet rá.


Klíma tisztítás menete

Ha nem merül fel semmilyen probléma a karbantartás alatt, és kevesebb, mint 30-40 perc alatt végeztek a szakemberek, akkor gyanakodni kell, ugyanis a legtöbb minőségi tisztítószernek legalább ennyi hatóidő kell, nem beszélve az alapos átvizsgálásról, szét- és összeszerelésről.
Legáltalánosabb klíma karbantartási és tisztítási tennivalók:

 • a berendezés beltéri és kültéri egységének felületének speciális vegyszerrel történő tisztítása

 • szűrők vegyszeres tisztítása, fertőtlenítése a kórokozók eltüntetésének érdekében

 • beltéri egység cseppvíz tálcájának, csöveinek, hőátadó felületeinek fertőtlenítése, vegyszeres tisztítása, gombátlanítása

 • elektromos rendszer, mechanikai egységek és rögzítés vizsgálata, szükség esetén javítása

 • hűtőközeg nyomásának ellenőrzése, szivárgás vizsgálata, befújt levegő mérése

 • indítási áramfelvétel ellenőrzése

 • kültéri egység kondenzátorának, lamelláinak alapos megtisztítása

 • funkció tesztelés

 • kondenzvíz megfelelő elvezetésének ellenőrzése


Gyártók, akik kiterjesztett jótállást kínálnak

Gree

Az alap 3 év jótállás 10 évre növelhető, amennyiben a felhasználó vállalja, hogy évi kétszer szakszervíz által tartja karban újonnan vásárolt (GWH kezdetű cikkszámmal rendelkező) magasoldalfali klímaberendezését.

Fisher

2 helyett 3 év alapgarancia, de oldalfali split berendezésnél akár 6 évre is nőhet. Hűtésre használt klímák esetén minimum egyszer, fűtésre is használt, valamint belvárosban, nyárfák közelében található berendezések esetén évi minimum kétszer szakszervíz által tartja karban berendezését, és ezt munkalappal, számlával tudja bizonyítani.

Fujitsu

Az alap 2 év helyett 3 év garancia, de oldalfali split klímák esetében 10 év is lehetséges, amennyiben a felhasználó betartja az üzembe helyező által megszabott karbantartási rendszerességet. Ez függ az üzemeltetés módjától (hűtés/fűtés - esetleg mindkettő) és a környezet levegőjének minőségétől, de minimum évente 1 alkalom. A Fisherhez hasonlóan itt is munkalappal és számlával kell rendelkezni minden alkalomról. 

Ha bármilyen kérdés merülne fel benned vagy  szeretnél személyre szabott ajánlatot kérni, azt az info@powerie.hu email címen keresztül tudod megtenni vagy az alábbi linken az ajánlatkérés gombra kattintva

Tartalomhoz tartozó címkék: Fűtés Klíma