Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Légkondi okozta betegségek

Powerie Csapat
2022. 05. 01. 18:32:18
Légkondi okozta betegségek

A klíma szezon beköszöntével egyre gyakrabban kapcsoljuk be klímánkat. Talán nem is sejtenénk, hogy nem megfelelő használat esetén talán még több kárt is okozhatunk vele, mint amennyire kellemes a hűvös lakásba betérni egy forró nyári napon.

Leggyakoribb klíma betegségek

Légiós betegség
A légiós betegséget a Legionella baktériumok okozzák, amik a Pontiac-láz okozói is. A kórokozó szabad vizekben fordul elő, de a nem megfelelően tisztított jakuzzi vízében, és vezetékes vízben is előfordulhatnak. A kórokozó ivóvíz fogyasztással nem fertőz, de inhalálással igen. Itt kerül képbe a klíma, ami a levegő keringtetésével segíti a baktériumok terjedését. A légiós betegség tünetei a magas láz, köhögés, mellkasi- és izomfájdalom, nehéz légzés, hasmenés, tudatzavar. Legsúlyosabb formája a kétoldali tüdőgyulladás. Nevét onnan kapta, hogy elsőnek az Egyesült Államokban a koreai háborúban járt veteránoknál fedezték fel, akik együtt tartózkodtak egy légkondicionált szállóban. A dohányzás, cukorbetegség, vesebetegség, immunhiányos állapot súlyosbíthatja a lefolyást. Körülbelül 2-10 nap a lappangási ideje, legtöbbször antibiotikummal kezelik, csaknem mindig olyan súlyos a lefolyása, hogy kórházi kezelés szükséges. Háztartási klímáknál ettől kevésbé kell tartani, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne szükség folyamatos ellenőrzésre és fertőtlenítés. 
 
Szisztémás gombafertőzés
A nedves, párás közegnek köszönhetően a nem megfelelően karbantartott klímák tökéletes táptalajai a gombák elszaporodásának. A szisztémás gombafertőzést egyszerre több gombafaj spórájának légutakba való jutása okozhatja. Egészséges immunrendszer esetén az előfordulás és a kockázatok csökkennek. Első sorban légúti megbetegedéseket okoz, ezért érdemes minél hamarabb orvoshoz fordulni, így elkerülhetőek a tünetek kockázatossá válása.

Megfázás nyáron 
A nyári kánikulában hajlamosak vagyunk a kintihez képest nagyon alacsony hőmérsékletűre állítani a berendezésünket. Ez főleg izzadás, gyakori ki-be járkálás mellett egy elég rossz döntés. Pár óráig még kellemes, azonban másnap a jelentkeznek a légkonditól a náthás tünetek. A nem megfelelően beállított légkondi orrfolyást, orrdugulást, fejfájást okozhat. A megfázás súlyos és kezeletlen esetben fül-, kötőhártya- és arcüreggyulladássá fordulhat.

Ízületi fájdalmak a klímától

A mozgásszervi panaszokat, más néven klímareumát egyre gyakrabban tapasztalhatják felhasználóik. Persze ez nem a klímák miatt van, ugyanis az irányítást nem a klíma kezeli, hanem az azt kezelő ember kezében van. Ez a betegség régebben leginkább a klímás autók felhasználóit érintette, de a lakossági berendezések elterjedésével a felhasználók ~20%-át érinti napjainkban. Testünk nem tud olyan gyorsan alkalmazkodni a nagy hőmérséklet különbséghez, ez a testben hidegsokkot eredményezhet. A hideg hatására ereink beszűkülnek, ekkor a szövetek nem jutnak elegendő oxigénhez. Ez tartós fennállás esetén a fájdalmak mellett komoly sérülést okoz a szövetekben. Leginkább a váll, nyak, térd és egyéb mozgásszervi területeken okozhat izomfájdalmat, és kötöttséget.

Egyéb klímabetegségek, tünetek
A klimatizált helyiség levegője könnyen kiszáradhat a berendezés használatakor. Ez kiszárítja a bőrt, hajat, szemet, nyálkahártyákat. Emellett fejfájást, szédülést és kimerültséget is okozhat a nem megfelelően használt légkondi.Így előzd meg a klíma betegségeket!


Fontos szempont a kiválasztásnál - Klímaszűrők
A klíma beltéri egységén működés esetén többször is átáramlik a levegő. Emellett ruháinkon is rengeteg szennyező anyagot is behordunk magunkkal, nem beszélve a vegyszerek, berendezések kibocsájtott anyagiról. Ez nem csak az idősekre, gyermekekre, krónikus vagy légrendszeri betegségben szenvedő emberekre jelent veszélyt. Ennek megfelelően a modern klímaberendezések már olyan fejlett szűrőkkel, szűrőrendszerekkel vannak ellátva, amik hatékonyan megakadályozzák a baktériumok, gombák elszaporodását és levegőbe jutását. Alap szűrőnek tekinthető a sűrű szövésű, akár többlépcsős szűrőrendszer, de léteznek antibakteriális, aktív szenes, katalizátoros szűrőtípusok is.

Megfelelő felhelyezés 
Ahhoz, hogy az ízületi gyulladásokat és reumás panaszokat megelőzzük olyan helyre kell felhelyezni a klímát, ami alatt nem tartózkodnak emberek huzamos ideig. Többek közt ezért is nagyon fontos, hogy megfelelő szakembert válasszunk a klímák felszerelésére.

Helyes hőmérséklet szabályozás és lamella beállítás
Fontos, hogy a kinti és benti hőmérséklet között ne legyen túl nagy különbség. Rendszeres ki-be járkálás esetén 5-8°C-nál ne legyen több, természetesen ez állandó benntartózkodásnál magasabb is lehet. Habár huzamosabb kint tartózkodás után jól esik magunkra állítani, esetleg még turbó üzemmódra kapcsolni a berendezést, ez is elkerülendő, ugyanis csak rövid távon tud felüdülést okozni, könnyen megfázás, betegség lehet a vége. A legtöbb klíma lamellái állíthatóak, így könnyedén elérhető, hogy a helyiségben megfelelően, egyenletesen áramoljon a levegő, ne alakuljon ki huzat. A beépített Wi-Fi-s készülékeket nem csak a lakásból irányíthatjuk, így akár hazafele tartva is be tudjuk állítani úgy a hőmérsékletet, hogy az ideális legyen és ne okozzon több kárt, mint örömöt.

Rendszeres tisztítás és karbantartás
Nem elegendő a megfelelő klíma és szűrők megválasztása, ezeknek a rendszeres takarítására és karbantartására is kellő figyelmet kell fordítani. A lerakódó por és párás közeg ideálisi környezetet teremt a baktériumok, penész és más gombák elszaporodásához. Szezon előtt, függetlenül attól, hogy mennyit használtuk, mindenképp érdemes szakszerű, vegyszeres tisztítást végezni a klímán. Ha a szakember úgy ítéli meg, akár a szűrők cserélésén sem érdemes spórolni, hiszen egészségünk megfizethetetlen. Munkahelyünkön tájékozódjunk arról, hogy ez milyen gyakran, mikor történt meg.

Párásító vagy párátlanító berendezés használata
Az ideális páratartalom 40-60% között van. Ha ez bármelyik irányba jelentősen eltér, kihatással lehet egészségünkre. Ennek megőrzéséhez a rendszeres szellőztetés is hozzájárul. Téli, allergiás időszakban, vagy fokozottan légszennyezett helyen ez bizony ritkul. A fűtési szezon a páratartalom csökkenésével járhat, ami hosszú távon légúti fertőzéséket, orrvérzést, nyálkahártyák kiszáradását okozhatja. Érdemes párásító berendezést beszerezni ezeknek az elkerüléséhez. A 60-70%-os páratartalom kedvező a penészgombák és poratkák elszaporodásához, amik további gondokat (pl.: egészségügyi, esztétikai) okozhatnak. Ilyen probléma esetén párátlanító berendezés használata javasolt. 

Ha bármilyen kérdés merülne fel benned vagy  szeretnél személyre szabott ajánlatot kérni, azt az info@powerie.hu email címen keresztül tudod megtenni vagy az alábbi linken az ajánlatkérés gombra kattintva.

Tartalomhoz tartozó címkék: Klíma