Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mikor használjunk légtisztító berendezést?

Powerie Csapat
2021. 10. 28. 11:54:00
Mikor használjunk légtisztító berendezést?

A légtisztító berendezés megtisztítja a levegőt! De mitől? És miért van erre szükség? Egy jól szigetelt ingatlan esetében, ha nincs hővisszanyerő szellőztető rendszer, akkor a gyakori szellőztetéssel tudjuk a beltéri levegőt cserélni vagy légtisztító berendezéssel javítani annak minőségét.

Miért van szükségünk légtisztítóra? Mire jó a légtisztító?

A levegőben számos mikroorganizmus, pollen, por található, amik felelősek lehetnek allergiáért, szénanátháért vagy akár az asztmáért is. Ezek megelőzésére tényleg hatékony egy légtisztító berendezés?

A rövid válasz az, hogy igen. Itt be is fejezhetnénk a blogbejegyzést, de egy kicsit jobban kifejtjük azért állításunkat. Nagyon fontos első körben kiemelni, hogy az új építésű vagy az újonnan felújított ingatlanok jól vannak szigetelve. Értelemszerűn nem szeretnénk pazarolni a drágán létrehozott fűtési vagy hűtési energiát, mivel ez csökkenti a szükséges energiabefektetést fűtés, valamint hűtés tekintetében, hogy ugyanazt a kívánt hőmérsékletet érjük el. Ezzel párhuzamosan a jól szigeteltség hátránya, hogy nincsen levegőmozgás. Ezt kétféleképpen tudjuk megoldani: rendszeres szellőztetéssel vagy beépített hővisszanyerő szellőztető rendszerrel. Ha a második nem áll rendelkezésünkre, az elsőt pedig nem tudjuk rendszeresen kivitelezni (mellesleg nem is leghatékonyabb megoldás), akkor egy optimális megoldás lehet a légtisztító a lakásban megállt levegőnek a tisztítására, hogy eltávolítsuk a levegőben található port, pollent, állatszőrt. A nem tisztított levegő hosszas belégzése vezethet allergiához, ezért fontos a légtisztító alkalmazása. Kiváltképp ajánlott egy ilyen berendezés beszerzése és gyakori használata, amennyiben fiatal gyermek van a családban, érdemes mindenféleképpen megelőzni az allergia kialakulását.

Hogyan működik a légtisztító berendezés és milyen technológiák

Típust tekintve léteznek olyan légtisztító berendezések, amelyek különleges szűrőt alkalmaznak vagy pedig ionizáló technológiát.

HEPA Szűrős légtisztító

A beépített szűrő értelemszerűen működik, a rajta átáramló levegőből a szűrőn megragadnak a káros részecskék. Ilyen szűrő például a HEPA szűrő vagy az aktív szénszűrő. A HEPA szűrő egy olyan részecskeszűrő, ami kicsi pórusmérettel rendelkezik és ezért képes kiszűrni a 0,3 mikronos vagy ennél nagyobb méretű részecskéket. Ennél kisebb méretű részekék kiszűrésére nem alkalmas, mint például vírusok vagy illékony szerves vegyületek.

Aktívszén szűrős légtisztító

Az aktívszén szűrőket akár első védelmi vonalnak is tekinthetjük a levegőtisztítás terén, mivel gyakran használják HEPA szűrőkkel együtt. Képes különféle illatanyagok, baktériumok, gombák, poratkák semlegesítésére/megkötésére. Ezen felül gyakran alkalmazzák víz tisztítására is (ez található nagyon sok vízszűrő berendezésben is).

Az ionizáló technológiák esetében a légtisztító készülék megfelelő töltésű/típusú részecskéket juttat a levegőbe, amelyek semlegesítik a számunkra kártékony részecséket.

Plazma ionizáló légtisztító

Ilyen a plazma ionizáló például, ami több ezer, több tízezer iont képes kibocsátani köbméterenként. Ezek összekeverednek a levegővel és a kártékony részecskéket, gombákat, allergéneket lebontják.

Ózon technológiás légtisztító

Az ózon technológiás légtisztító berendezések esetében ózon keletkezik és jut a levegőbe. Hála a fertőtlenítő hatásának képes semlegesíteni a levegőben található kellemetlen és egészségtelen anyagokat. Azonban ez nem csak a levegőt, hanem a bútorok és tárgyak felületét is képes fertőtleníteni. Vegyszermentes technológia, azonban sajnos minimális koncentrációban is káros tud lenni az egészségre, valamint nem csak fertőtleníti a felületet, hanem egyben roncsolja is azt bizonyos mértékben.

UV technológiás légtisztító

Az ultraibolya (UV - ultra violet) sugarakat már régóta használják fertőtlenítésre és szagok semlegesítésére. Képes vegyszermentesen elpusztítani a levegőben található mikroorganizmusokat.

Légtisztító berendezéseinket az alábbi linken éred el.

Tartalomhoz tartozó címkék: Környezetvédelem Szigetelés