Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden, amit a VRF-rendszerekről tudni akartál

Minden, amit a VRF-rendszerekről tudni akartál

Az üzemi környezetben használt hűtő-, és fűtőrendszerek esetén érthetően jóval magasabb teljesítményre és hatásfokra, ám emellett gazdaságos megoldásokra van szükség. Egy VRF rendszer mindezt egyidejűleg képes biztosítani, ezáltal kiváló alternatívát nyújt a klimatizálás ezen speciális igényeire.

Nézzük meg, hogyan épül fel, és mitől működik ilyen hatékonyan a VRF rendszer!

Mi is tulajdonképpen a VRF-rendszer?

A VRF rendszer (Variable Refrigerant Flow, azaz változó hűtőközeg tömegáram) olyan direkt elpárologtatós hűtő-, és fűtőrendszer, amely esetén a kültéri hőcserélő egységhez egy kiinduló gerincen át 10-15, - de megfelelő technológiájú összekapcsolás esetén akár több száz - beltéri egység is csatlakoztatható.

Emellett pedig a különálló beltéri egységekhez jutó hűtőközeg mennyisége is egyedileg szabályozható. A VRF rendszerek esetén a leggyakrabban alkalmazott R-410A hűtőközeg speciális rézcsöveken át jut el a beltéri egységekhez.

Hasznos tudni, hogy a VRF rendszerre - mely fogalom a rendszer általános technológiájára utal - a hasonló elven működő, ám védjegyoltalom alatt álló - VRV rendszerként is hivatkoznak a változtatható hűtőközeg-térfogatáram (Variable Refrigerant Volume) kifejezés nyomán. A VRF rendszer felépítése lehetővé teszi, hogy a különböző helyiségekben az egyéni igényeknek megfelelően szabályozhassák a hőmérsékletet, az elvárt teljesítményt, valamint az egyéb paramétereket.  A működési elv további fontos eleme, hogy az egyes beltéri egységekben lévő adagoló szelepek segítségével kalibrálható a kívánt elpárologtatási hőmérséklet, valamint a tömegáram.

A VRF rendszerek rendkívül széles felhasználási területen alkalmazhatók, hiszen a lakossági igényektől kezdve irodaházak, üzletek, szállodák, közintézmények, de bármely létesítmény esetén ideális megoldást nyújtanak, ahol egy egyszerű split klíma már nem képes ellátni a hűtési, vagy fűtési funkciót, vagy nem gazdaságos annak alkalmazása.

Nem meglepő tehát, hogy a hagyományos klímaberendezéseket sok esetben teljesen felváltották a Daikin által 1982-tól alkalmazott, - az Egyesült Államokban pedig a 2000-es évek eleje óta elérhető - VRF rendszerek, hiszen azoknál minden értelemben egy jóval hatékonyabb alternatívát kínálnak.

A VRF-rendszer részei és működése

A VRF rendszer részei és telepítése

A VRF rendszer működése multisplit klímarendszerhez  hasonló, ám az egyik lényeges különbség, hogy ebben az esetben speciális teljesítményű kültéri egységre van szükség. Ezt követően egy váltakozó fordulatszámú és változó teljesítményű kompresszorral csatlakoztatják az elemet, továbbá egy gerincvezetékes csőrendszert is kialakítanak, melyen keresztül összekötik a rendszert a beltéri egységekkel.

Annak érdekében, hogy a hűtőközeg áramlása optimális legyen, a csőrendszer kiépítése esetén az egyes gyártók sajátos és egyedi szabályrendszert alkalmaznak. Ugyancsak ezt a célt szolgálják a csövek elágazásainál található, úgynevezett Y idomok is.

A VRF rendszerek 2 vagy 3 csöves változatokban érhetőek el.

A 2 csöves rendszerek remekül alkalmazhatók fűtésre, vagy hűtésre, emellett vitathatatlan előnyük az egyszerűbb csövezés, valamint kivitelezés.

A 3 csöves rendszerek ezzel szemben már a fűtést és hűtést egyidejűleg is lehetővé teszik, így azok a komolyabb és összetettebb igényekkel rendelkező ingatlanok esetén is ideális megoldást nyújtanak. Ezzel a változattal ráadásul az eltérő adottságokkal, tájolással rendelkező épületek esetén kiválóan kivitelezhető a hőveszteségből keletkező hulladékhő felhasználása azokon a területeken, ahol éppen fűtésre van szükség.

A VRF rendszer telepítése szakszerű és precíz előkészítés és tervezés mentén egyszerűen elvégezhető, hiszen a szabadban elhelyezendő kültéri egységhez a gerincvezetékes csőrendszeren keresztül számtalan típusú és teljesítményű beltéri egység csatlakoztatható, így kazettás, oldalfali, padlóra állítható, vagy akár mennyezetre szerelhető modellek közül is választhatunk.

A rendszer működése az elektromos energiaellátáson túl egyéb energiaforrást nem igényel, így a jóval nagyobb idő és költségigénnyel járó gázvezeték kiépítésére és bekötésére sincs szükség.

A VRF rendszer működési elve

A VRF rendszer működése során a hűtőközeg kondenzátoregységeken át halad a beltéri egységekhez, ezáltal csökken a légcsatornák, valamint a légkezelő berendezések szerepe, ami nem csupán az energia,- hanem a költséghatékonyságot is jelentősen növeli. Az áramlás precíz szabályozása révén a hűtőközeg minden beltéri egységhez a megfelelő mennyiségben jut el.

A rendszer technológiája lehetővé teszi, hogy az akár 50 méter magasságig működőképes legyen, ráadásul a kültéri és a beltéri egységek vezetéktávolsága 400 méter, de ennél akár jóval több is lehet, ami ugyancsak jól szemlélteti, hogy mennyire széleskörű alkalmazhatósági lehetőségeket rejt magában.

Melyek a VRF-rendszer telepítésének előnyei?

A magasabb áruk miatt a VFR rendszerek telepítésére jellemzően többszintes irodaházakban, üzemekben és egyéb ipari környezetben kerül sor. Lehetőség van azonban lakóingatlanok, társasházak VRF rendszerének kiépítésére is, hiszen a technológia rugalmassága alkalmassá teszi a rendszert a legkülönfélébb hűtési, vagy fűtési igények hatékony és gazdaságos kielégítésére.

Mivel már a telepítést megelőzően is számos szakmai kérdés tisztázása szükséges (mint például a csőhosszok, szakaszok és méretek meghatározása, vagy az egyes helyiségek hűtési, fűtési szükségletének meghatározása) ráadásul az egyes gyártók saját rendszerei között is jelentős eltérések tapasztalhatók, így mindenképp célszerű szakember tanácsát kérni a beruházás előtt.

A Powerie csapata már a tervezést megelőzően is készséggel áll rendelkezésre, bármilyen felmerülő kérdés esetén!

A VRF rendszer előnyei:

A rendszer a magas hatásfokon és a széleskörű üzemeltetési lehetőségeken kívül számtalan további előnyt nyújt. Nézzük meg, melyek ezek.

 • gazdaságosan működtethető, hiszen valamennyi összekapcsolt beltéri egység egy egységes rendszerként üzemeltethető

 • tartós és kompakt fűtési vagy hűtési megoldást kínál, az egyes üzemmódok közötti átállás pedig gyors

 • könnyen és precízen szabályozható, hiszen minden beltéri egység esetén egyedi paraméterezésre van lehetőség

 • a rendszer egyszerűen vezérelhető akár központilag

 • működése alacsony zajszinttel jár

 • telepítése megfelelő szakértelem mellett hatékonyan és könnyen, az egyszerű gerincvezetékes csőhálózat mentén elvégezhető

 • a hőcserélő miatti esetleges hőveszteséggel nem kell számolni, szivattyú beépítésére nincs szükség

 • széles gyártói és modellválaszték áll rendelkezésre

 • a fejlett érzékelőknek és a rendszerbe épített különféle technológiáknak köszönhetően nincs szükség téliesítésre

Mikor válasszunk VRF-rendszert?

A VRF rendszerek alkalmazása kifejezetten előnyös lehet olyan épületek esetén, ahol egyidejűleg több helyiségben szükséges megoldani azok hatékony és gazdaságos fűtését vagy hűtését.

A lehetséges telepítési helyek listája ezáltal sokrétű és széles, így:

 • hotelek

 • irodaházak

 • apartmanok

 • kollégiumok

 • közintézmények

 • klinikák

 • laboratóriumok

 • éttermek

 • bankok

 • gyárak, üzemek

 • és minden olyan további létesítmény esetén, ahol fontos a fenti igények hatékony kielégítése. 

VRF gyártói körkép

Bár a VRF rendszerek azonos elven működnek, ám az egyes gyártók jellemzően eltérő nevekkel látják el a saját rendszereiket (például GMV, SDV, MDV, MUTI V, MRV, stb.), melyek az elnevezésükön túl minimálisan a technológiai sajátosságaikban is eltérnek egymástól.

A piacon számos nagy gyártónak rendelkezik csúcstechnológiájú VRF/VRV rendszerei: Gree, a Fujitsu, a Panasonic és a Daikin.

Az egyes márkák rendszereinek tulajdonságai, így például a működés információit mikroprocesszorok segítségével feldolgozni képes áramlástechnológia, a jegesedés észlelésének minél kifinomultabb érzékelése és az erre történő azonnali reagálás mind-mind olyan innovációk, melyek a kapacitás maximalizálását és a teljesítmény optimalizálását szolgálják.

A választék és a technológiai sokszínűség tehát rendkívül nagy, éppen ezért érdemes szakember tanácsát kérni annak érdekében, hogy az egyéni igényekhez leginkább illeszkedő VRF rendszer mellett dönthess: a Powerie csapata minden kérdésre magas szaktudással és örömmel válaszol.

Professzionális és extra hatékony hűtési, vagy fűtési megoldást keresel?

Akkor a VRF rendszer lehet az ideális megoldás!

A Powerie csapata maximális szakértelemmel áll rendelkezésre a VRF-rendszerekkel kapcsolatos kérdések esetén, emellett profi módon segíti ügyfeleit az igényekhez leginkább illeszkedő VRF rendszer megtervezésében, kivitelezésében, cseréjében, bővítésében és annak karbantartásában is!

Szolgáltatásainkkal a tervezéstől egészen a kivitelezésig, teljeskörűen segítjük ügyfeleinket az energiahatékony és környezetbarát otthonok és üzleti létesítmények megoldásainak kialakításában, emellett energetikai blogunkban is számtalan hasznos szakmai cikkeket olvashatsz az ezen célokat szolgáló, lehetséges megoldásokról.

Hívhatsz bennünket a +36-20-257-7457-es telefonszámon, üzenetet is írhatsz nekünk weboldalunkon keresztül, de e-mailt is küldhetsz nekünk az info@powerie.hu címre, ahol minden megkeresésre rövid időn belül válaszolunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Energiatermelési technológiák Fűtés