Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

FRISSÍTÉS - Vissza nem térítendő támogatás napelemes rendszerre a Helyreállítási Alapból

Powerie Csapat
2021. 09. 17. 22:52:12
FRISSÍTÉS - Vissza nem térítendő támogatás napelemes rendszerre a Helyreállítási Alapból

Az Európai Unió által létrehozott Helyreállítási Alap részeként a Magyar Kormány is kiírta a napelemes és fűtési rendszerekhez kapcsolódó pályázatát. Az EU az energiahatékonyság növelését, a megújuló energiaforrások felhasználásának elterjedését és a koronavírus okozta gazdasági fellendülést egyszerre támogatva hozta létre ezt az alapot. A háztartási méretű napelemes rendszerek, valamint energiahatékonyság nagyon fontos minden ország számára, mivel a lakossági energiafogyasztás és energiapazarlás az egyik legnagyobb energetikai probléma a világon.

Mi ez a pályázat?

„Lakossági napelemes rendszerek támogatása és fűtési rendszerek elektrifikálása napelemes rendszerekkel kombinálva”. Ez a teljes és sokatmondó megnevezése a pályázatnak, amelynek jelenleg a véleményezése zajlik. A pályázati időszak többkörös, megyénként más-más időpontban lehet majd pályázni. A támogatás nagy előnye, hogy önerő vagy önrész nem szükséges hozzá, az elnyert összeg a teljes korszerűsítést fedezheti és vissza nem térítendő.

A pályázatok beadásának kezdete 2021. december 6.

Mit lehet pályázni?

Az alábbi két műszaki tartalom közül egy választható:

  1. Tetőszerkezetre helyezett, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer létesítése; VAGY
  2. Napelemes rendszer telepítése, nyílászárók cseréje, tárolókapacitás létesítése és fűtési, valamint használati melegvíz előállító rendszerek elektrifikálása.

Kicsit részletesebben:

  1. Ebben az esetben csak olyan napelemes rendszert támogat az állam, ami a háztartás átlagos havi fogyasztásánál nem nagyobb vagy legfeljebb 5 kWp teljesítményű. Tehát olyan napelemes rendszert nem rakathatunk fel a tetőnkre, amely túlméretezett, a cél a saját villamosenergia-fogyasztásunk csökkentése saját termelésünkkel.
    Ha ilyen rendszert szeretnénk, ahhoz szükséges hálózatbővítés, mérőóra cseréje, valamint tervezés és engedélyezés, amit támogat a pályázat, de csak akkor, ha a napelemes rendszer ténylegesen megvalósul.
  2. A nagyobb rendszer esetében a napelemes rendszernél ismertetett paraméterek és követelmények ugyanazok, míg ezen rendszer mellett fűtési rendszer korszerűsítéséhez szükséges támogatást is lehet igényelni. A pályázat célja, hogy a korszerűtlen fűtési rendszereket, új korszerűbb fűtési rendszerrel váltsa ki a pályázó. Az új rendszer lehet levegő-víz, vagy levegő-levegő hőszivattyú maximum 12 kW teljesítménnyel. Emellett a fűtött és fűtetlen tereket elválasztó nyílászáró szerkezetek (ablakok, ajtók) energiamegtakarítást eredményező cseréjét is támogatja az állam.

Jelen támogatás felhasználható:

  • anyagköltség
  • munkadíj
  • tervezési és engedélyezési költségek
  • energetikai tanúsítványokhoz kapcsolódó költségek

Mire lehet felhasználni?

Csak és kizárólag megújuló energia használatát növelő és/vagy energia-megtakarítást eredményező (elismert) építési termékek és berendezések beépítéséhez közvetlenül kapcsolódó kiadások számolhatók el.

Igényelhető támogatás mértéke

Igényelhető támogatás mértéke minimum 500 000 Ft, csak napelemes rendszer esetében bruttó 2 896 108 Ft. Napelemes és fűtési rendszer, valamint nyílászáró csere esetén bruttó 9 368 464 Ft, amennyiben az ingatlan nem rendelkezik vízbázisú házközponti fűtési rendszerrel. Napelemes és fűtési rendszer, valamint nyílászáró csere esetén bruttó 11 559 214 Ft, amennyiben az ingatlan rendelkezik vízbázisú házközponti fűtési rendszerrel.

Nem támogatható azon ingatlan felújítása, amely érintett ingatlanban a pályázat benyújtásokot található fűtött és fűtetlen teret elválasztó nyílászárók legalábbfele (nyílászárók felületében kifejezve, amit az energetikai tanúsítvány tartalmaz) megfelel a hatályos jogszabályban foglalt követelményértékeknek.

Ki pályázhat?

A pályázat benyújtásának további feltétele, hogy a beruházással érintett ingatlanban tulajdonosai (2021.08.30-i időpont szerint), mint természetes személyek (magánszemélyek) 2020. évi, a személyi jövedelemadó bevallás szerinti összevont jövedelmük egy főre jutó összege 0 forint és 4 850 000 Ft közé essen.

Forrás: https://ujvilagcdn.azureedge.net/public/RRF-6.2.1_Napelem_Palyazati_felhivas.pdf