Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Gáz vagy villanyfűtés? Melyiket válasszuk?

Powerie Csapat
2021. 10. 23. 00:15:06
Gáz vagy villanyfűtés? Melyiket válasszuk?

Ezt a kérdést szinte nap mint nap hallhatjuk mostanság, akkor amikor közeledik a tél és azon gondolkodunk miként fogunk meleget varázsolni az otthonunkba. A kérdés nem egyszerű és ha megnézzük azt, hogy az egyes megoldások mögött, milyen energetikai megoldások állnak és azoknak mik a jellemzői, akkor láthatjuk, hogy a kérdésnek még több mögöttes tartalma van, mint korábban gondoltuk.

Bevezetés az elektromos fűtés és a gázfűtés világába

Amikor fűtési rendszerről beszélünk, akkor meghatározható néhány szempont, amelyek alapján el tudjuk kezdeni az értékelést. Az első és talán a legfontosabb szempont költségoldalról megvizsgálni a rendszereket. A költségeket is azonban fel kell osztani beruházás és változó költségekre. A változó költségek között pedig kell számolni a havi számlával, illetve a karbantartási költségekkel is, melyek időről időre előjöhetnek. A gazdasági szemponthoz kapcsolódik a hatékonyság is.

Fontos további szempont a komfort- és minőségérzet is. A fűtési rendszer részét fogja képezni otthonunk belsőépítészetének is, ezért a dizájnra és az ergonómiára is figyelni kell. A minőségérzetnél pedig figyelembe kell venni azt, hogy lehet eltérés a hőleadás módjában és ezáltal a hőérzetben is.

Nem lehet elmenni amellett sem, hogy különböző energetikai jellemzőkkel rendelkező lakásba vagy házba más és más fűtési rendszer illik.

Mely fűtő berendezések működnek villannyal kizárólag?

Többek között ide soroljuk:

  • az elektromos fűtőpaneleket és infra paneleket  (részletes blogbejegyzés itt olvasható, valamint a termékeket itt találod)

  • fűtésre optimalizált klímákat (a klímával történő fűtésről itt olvashatsz részletesebben, valamint a fűtésre optimalizált klímáinkat itt találod). Itt halkan megjegyezhető, hogy minden klíma alkalmas fűtésre, de csak az átmeneti időszakban. A teljesértékű fűtésre, csak a fűtésre optimalizált klímák alkalmasak.

  • Elektromos vagy infra fűtőfilmek, fűtőfóliák, fűtőkábelek (az úgy nevezett intelligens fűtőfóliáról itt olvashatsz részletesebben és kérhetsz árajánlatot)

  • Hőszivattyús berendezések (a hőszivattyúkról részletesebben az alábbi linken olvashatsz, kínálatunkat pedig itt találod meg)

​A következő részben a gázzal történő fűtés és a fűtőpaneleket hasonlítjuk össze!

Beruházási, üzemeltetési és karbantartási költségek

A beruházási költségek esetében előnyben van a villanyfűtés. Egy jó minőségű cirkó fűtési rendszer teljes költsége berendezésekkel, csövezéssel, és rendszerfeltöltéssel egy közepes méretű lakás esetén elérhetik akár a 1 millió forintos költséget is. Ezzel szemben a villanyfűtés fűtőpanelekkel megoldható körülbelül 400.000 forintból is. Amennyiben ehhez hozzávesszük még az esetleges kiépítési költségeket is (villanyszerelés, vezérlés) akkor is kb. 5-600.000 forintról beszélhetünk. Fontos megjegyezni azonban, hogy az elektromos fűtés sokszor kiépíthető szakember nélkül is, mert a legtöbb berendezés konnektorból működtethető. Fontos tényező itt otthonunk mérete is. A méretgazdaságosság elve szerint minél nagyobb az alapterület annál jobban éri meg a gázfűtést alkalmazni.

A havi számlára rátérve figyelembe kell vennünk otthonunk épületfizikai tulajdonságait is. A gáz egységára alacsonyabb, mint a villanyfűtésé, ezért a változó költség a gázfűtés esetében alacsonyabb lehet. Ez különösen akkor igaz, amikor otthonunk rosszul szigetelt és a nyílászárók elavultak (itt meg kell jegyezni, hogy bármilyen fűtéskorszerűsítés első lépése a megfelelő szigetelés és nyílászáró csere, mert enélkül akármelyik fűtési mód gazdaságtalan lesz). Ilyenkor több energiát fogyasztunk ezt a nagy veszteséget célszerűbb az olcsóbb gázzal fedezni. Egy jól szigetelt lakás esetében is valószínűleg drágább a villanyfűtés, azonban sokkal kevésbé lesz meghatározó ez a különbség, különösen annak a tekintetében, hogy a beruházási költségeken mennyit nyerünk. A fentieket ki kell egészíteni azzal is, hogy az elektromos fűtés hatásfoka messze meghaladja a gázzal történő fűtését, amely megint csak abba az irányba mutat, hogy minél jobb energetikai paraméterekkel rendelkezik lakásunk, annál jobban megéri bele villanyfűtést létesíteni.

A harmadik költségtétel, amivel számolnunk kell az a karbantartás. Egy gázkazán esetében szükség van éves ellenőrzésre, amely évente könnyedén 20-40.000 forint is lehet akár. Továbbá a gázkazán esetében jelentősen nagyobb azon alkatrészek száma, amelyek meghibásodhatnak. Ilyen például a szivattyú, a hőcserélő vagy a kazándob. Ezek cseréje, javítása, illetve a munkadíj sokszor elérheti a 100-150.000 forintot, vagy akár a gép árát is. Ezért fontos, hogy amennyiben gázkazánt szeretnénk vásárolni, abból is a hatékonyabb és jobb minőségűt válasszuk, mivel ez a kezdeti befektetés a karbantartási és javítási költségeken megtérül. Gázkazán kínálatunkat itt találod. A villanyfűtés esetében lényegében nincsen mozgó alkatrész, amely elromolhat, illetve nincs szükség éves kötelező karbantartásra sem. 

A komfort- és minőségérzet manapság már sok esetben előlépett az első és második helyre a prioritások között

Természetesen, amikor komfortról beszélünk, akkor már nehéz szakmai szempontokat figyelembe venni, hiszen ez egy szubjektív jellemző, amely esetében mindenkinek a magának kell döntenie. Éppen ezért csak néhány fontosabb pontot szeretnénk kiemelni ennél a pontnál, mind a gáz, mind pedig az elektromos fűtés oldalán.

Az elektromos fűtés lakossági formájában egy fiatalabb technológia, mint a gázfűtés. A berendezések általában letisztultak és elegánsak, amelyek jól illenek egy belső térbe. A gázkazán sokszor nagy és szükség van további hőleadó felületekre is. A gázkazán az áramló víz és az égősor miatt hallható hangon üzemel ezért például nem célszerű hálószobába, vagy dolgozószobába tenni. Ezzel szemben a villanyfűtés esetében ilyen nincsen. A villanyfűtés esetében viszont problémát okozhat az, hogy a berendezések túl sok konnektort foglalnak el, amely kényelmetlen lehet.

A hőleadás fajtáját tekintve sokszor nincs különbség az elektromos és a gázfűtés között, ugyanis mind a kettő konvekciós eleven működik, vagyis a hőleadó felület a levegőt melegíti, hőátadás útján. A gázfűtés minden esetben konvekciós elven működik, azonban az elektromos fűtés között elérhető az infrafűtés technológia, ahol hőleadás hősugárzás útján történik. Nagy belmagasságú tereken ez kifejezetten előnyös lehet, mert nem veszik el energia a felső légtömeg felesleges kifűtésével. Részletesebben az infrafűtés technológiájáról itt olvashatsz.

Napelemes és fűtési rendszerek összekapcsolása családiházak esetében

Korábban említettük, hogy a nagyterületű családiházak esetében egy jóminőségű gázkazános cirkó rendszer tűnik a legjobb megoldásnak a költségeket figyelembe véve, azonban a háztetőre szerelt napelemekkel csökkenthető a villanyfűtés költsége. Ez lényegében azt jelenti, hogy meg tudjuk termelni magunknak azt az energiamennyiséget, amely a fűtéshez kell. Még télen is van lehetőség arra, hogy legalább részben fedezni tudjuk a fűtési költségeinket a napelemek segítségével, ugyanis a mai modern napelemek már a hatékonya tudják hasznosítani a szórt fényt is.

A másik oldalon természetesen meg kell jegyezni, hogy egy napelemes rendszer kiépítésével természetesen növekszik a beruházási költség is. Egy átlagos méretű családiházra egy teljes rendszer kiépítése elérheti a 2-4 millió forintot is. Amennyiben érdeklődsz napelemes rendszer telepítése iránt, az alábbi linken tudod jelezni felénk.

Amennyiben bármilyen kérdés merülne fel benne az itt olvasottakkal vagy a termékekkel kapcsolatban, bátran írj az info@powerie.hu email címre!