Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Multi kültéri egység

A multi split klíma kültéri egységei lehetővé teszik, hogy egy kültéri egységhez, több különböző típusú és teljesítményű beltéri egységet csatlakoztassunk, ezáltal nem házunkat több kültéri egységgel ellátni kívülről, valamint így komoly összegeket és energiát tudunk spórolni.

Kérj személyre szabott ajánlatot klíma szerelésre vagy írj az info@powerie.hu email címre az alábbi tárgyakkal:

  • multi split klíma 2 beltéri egységgel

  • multi split klíma 3 beltéri egységgel

  • stb.

Tájékozódj klíma szereléssel, a klíma működésével és egyéb fontos kérdésekkel kapcsolatban blogbejegyzéseinkben.

Rendezés:

Mi a multi split klíma?

A mono split klíma azt jelenti, hogy egy kültéri egység és egy beltéri egység van egy adott szettben. A multi split klíma ezzel szemben lehetővé teszi, hogy egy kültéri egységhez akár több különböző típusú és akár teljesítményű beltéri egységet csatlakoztassunk. Például a multi split klíma 2 beltéri egységgel lehetővé teszi, hogy egy kis hálószobát és egy nagyobb nappalit tudjunk egyszerre fűteni vagy hűteni. Ennek okán egy lakás vagy egy családi ház esetén nem kell beltéri egységenként egy kültéri egységet felszerelni és nem szükséges "karácsonyfát" csinálni az ingatlanunkból. A multi split kültéri egységek csupán a kültéri egységeket foglalják magukban éppen azért, mert a legkülönfélébb beltéri egységek válaszhatók hozzá. A legnépszerűbbek az oldalfali multi split beltéri egységek.

A multi split klíma előnyei

  • Ahogy az előbb is említettük nem szükséges beltéri egységenként több kültéri egységet felszereltetni. Sok esetben ezt a hely se teszi lehetővé, mert lakás esetében nincs lehetőség több kültéri egység elhelyezésére, de több különböző helyiséget szeretnénk klimatizálni.

  • Lehetőség van egy kültéri egységhez több különböző típusú beltéri egység felszerelésére is, például lehetséges, hogy az egyik szobába egy oldalfali beltéri egységet helyezünk el, a másik szobába pedig egy konzol klíma beltéri egységet, mert a hely nem teszi lehetővé az oldalfali klímát.

  • Amennyiben már 3 különálló helyiséget szeretnénk klimatizálni, azaz multi split klíma 3 beltéri egységgel a célunk, akkor ettől a ponttól kezdve árban is jobban megéri a multi split rendszer telepítése.

  • Klímaszerelés esetében is kedvezőbb szerelési árra számíthatunk, mivel a klíma szerelőnek kevesebb egységet kell felszerelni, azonban itt a csövezési hosszakat fontos figyelembe venni, ami viszont többlet költséget tud generálni, azonban ezt képesek kezelni a multi split klíma rendszerek. 

  • Van lehetőség arra is, hogy egy kültéri egységhez 5 beltéri egységet csatlakoztassunk, ezzel már egy nagyobb családi ház teljes fűtése és hűtése megoldható. Vannak olyan multi split kültéri egységek, amik ennél több beltéri egységet is képesek kezelni, de azok még sok esetben a régebbi R410A hűtőközeggel vannak feltöltve és a csövezési hosszak is sok esetben olyan hosszúak tudnak lenni, hogy nem kivitelezhető a projekt. Ekkor érdemes két darab kisebb multi split klíma rendszer kiépíteni.

  • A legújabb multi split kültéri egységek már téliesítve vannak, azaz rendelkeznek kompresszor karterfűtéssel és csepptálca fűtéssel, éppen ezért alkalmasak klíma fűtésre is.

A multi split klíma hátrányai

Az előnyök mellett fontos beszélni a hátrányokról is. A multi split klíma rendszereknek a legnagyobb hátránya az üzembiztonság. Ha meghibásodik a rendszer, akkor nincsen fűtésünk vagy hűtésünk (azonban fontos megjegyezni, hogy ez egy gázfűtésre vagy hőszivattyús fűtésre is érvényes). Ahogy már korábban említettük továbbá a multi split klíma két beltéri egységgel esetében nem mindig kedvezőbb az ár, mint két különálló mono split klíma esetében, de ehhez mindenféleképpen érdemes személyre szabott ajánlatot kérni a klímára és a klímaszerelésre.

Multi split klíma 3 beltéri egységgel - példa, Gree klíma

A mi cégünknél is az egyik legnépszerűbb márka a Gree klíma, amely egy erős középkategóriát képvisel, azonban magas minőségű klímákkal is rendelkeznek. Jelen példánk legyen az, hogy szeretnénk két hálószóbát és egy nappalit klimatizálni. Ezek rendre 15 m2, 15 m2 és 25 m2. Hűtő-fűtő klímával szeretnénk megoldani a lakás (megfelelően szigetelt) fűtését és hűtését, továbbá szeretnénk, hogy legyen bennük Wi-Fi és aránylag csendesek legyenek a beltéri egységek, mivel a két szoba azok hálószobák, de nem vagyunk nagyon érzékenyek a halk búgó hangra. Kültéri egységnek a Gree klíma multi split klíma kültéri egység - 7 kW, max. 3 beltéri egység - GWHD(24)NK6LO típust választjuk és hozzá a Gree klíma legújabb 2021-es modelljét a Gree Pulse beltéri egységet 2,35 kW-os teljesítménnyel a két kisebb szobába és 2,5 kW-os teljesítménnyel a nagyobb szobába. A Gree Pulse klíma hangteljesítményszintje minimumon 24 dBA, amit a hó ropogásához vagy az óraketyegéshez lehet hasonlítani. Ennél vannak csendesebb klímák, de ez a típus se mondható hangosnak és zavarónak. Fontos leszögezni, hogy ha klímával szeretnénk fűteni, akkor helyiségenként érdemes kialakítani, így biztosan nem lesz probléma a hőeloszlással az ingatlanban. A másik fontos kérdés, ami szemet üthetett, hogy a 3 klíma beltéri egység teljesítményének az összege nagyobb, mint a kültéri egység névleges teljesítménye. Ezzel nincsen semmi probléma. A gyártók külön dokumentumokban határozzák meg a kültéri egységek esetén a lehetséges teljesítmény kombinációkat, de klíma fűtés esetében érdemes törekedni arra, hogy a beltéri egységek teljesítményének összege ne haladja meg sokkal a kültéri egység névleges teljesítményét, mint jelen esetben.