Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Monoblokk hőszivattyú

A monoblokk hőszivattyú rendszerek csupán egyetlen kültéri egységgel rendelkeznek.  Jelentős előnyük, hogy klíma csővezeték telepítése nem szükséges hozzájuk, hiszen ez a kültéri egység közvetlenül összeköthető a fűtési, hűtési, vagy használati melegvíz (HMV) rendszerrel.

További pozitívumuk, hogy beüzemelésükhöz nincs szükség olyan minősített szakemberre, aki a hűtőkör megbontására és szerelésére specializálódott.

Fontos azonban tudni, hogy mivel a vízcsövek az ingatlanba haladnak, így a fagyvédelemről gondoskodni szükséges: ennek érdekében a berendezést speciális fagyálló folyadékkal szükséges feltölteni, továbbá beltéren a megfelelő hőcserélést is biztosítani kell, ugyanis a fagyállós víz nem keveredhet a fűtési rendszer vizével.


KÉRJ SZEMÉLYRE SZABOTT AJÁNLATOT HŐSZIVATTYÚ TELEPÍTÉSRE VAGY ÍRJ AZ INFO@POWERIE.HU EMAIL CÍMRE.


Tájékozódj hőszivattyú telepítéssel, a hőszivattyú működésével és egyéb fontos kérdésekkel kapcsolatban blogbejegyzéseinkben.

Rendezés:

Mi a monoblokk hőszivattyú?

 A hőszivattyús rendszerek azon típusa, mely csupán egyetlen kültéri egységből áll, így együttesen tartalmazza a levegő-víz hőcserélőt, valamint a fűtési keringtető szivattyút.

Ez a kültéri egység csatlakoztatható a már előre kialakított vizes fűtési rendszer vízcsöveire. Egyszerű és energiahatékony hűtési, fűtési, vagy használati melegíz elállítási alternatíva.

 

Hogyan működik a monoblokk hőszivattyú?

A monoblokk hőszivattyúk olyan energetikai berendezések, melyek a környezetből kivont hőenergiát hasznosítják, az elszállított hő segítségével pedig magas energiahatékonysággal képesek ellátni az adott ingatlan fűtését, hűtését, vagy biztosítani annak használati melegvíz (HMV) előállítását.

A monoblokk hőszivattyúk esetében a levegő-víz hőcserélő, valamint a fűtési keringtető szivattyú is a kültéri egységben található, ellenben a split rendszerekkel, ahol a beltéri és kültéri egységek együttesen tartalmazzák a működéshez szükséges alkatrészeket.

A monoblokk hőszivattyú kompakt kültéri egysége tehát az elvont hőből állítja elő az energiát, mely az előremenő, és visszatérő vízcsonkokon keresztül az épület fűtésrendszeréhez való közvetlen csatlakozás révén, a működéséhez szükséges árammal ellátva biztosítja annak hűtési, fűtési vagy használati melegvíz igényét.

A monoblokk hőszivattyú előnyei

Gazdaságos

Mivel a monoblokk hőszivattyúk egyetlen egységből állnak, így azoknak nem csak az áruk kedvezőbb, hanem a beszerelésük, valamint a karbantartásuk is olcsóbb, hiszen ezeket nem szükséges speciális engedéllyel rendelkező szakembernek végeznie. Az elektromos fűtéssel összehasonlítva (villany kazán, elektromos fűtőpanel), akár ötöd akkora energiaráfordítással is fedezhetjük ugyanazt a fűtési igényt, ráadásul akár kedvezményes  H tarifa igényelhető rájuk.

Helytakarékos

Ugyancsak az egyetlen egységből álló kialakításnak köszönhető, hogy kisebb helyet foglalnak, felépítésük pedig egyszerűbb, így a telepítésüknél ez is fontos szempont lehet.  A monoblokk hőszivattyúk kifejezetten kedveltek például padlófűtés korszerűsítése esetén, hiszen kis helyigénnyel telepíthetők, ezen túl pedig kazánházra sincs szükség feltétlenül, bár meglévő rendszereknél minden esetben szoktuk javasolni azok meghagyását tartaláknak.

Kisebb a meghibásodási kockázat

Az egy egységből álló kialakításából és az egyszerűbb szerkezetéből adódóan a berendezés működése során kisebb a meghibásodás lehetősége, továbbá a hűtőközeg szivárgásának gyakorlatilag nulla az esélye.

Energiahatékony

Monoblokk hőszivattyúink jelentős része is kedvező, A++/A+++ energiahatékonysági besorolással rendelkezik, mely működésüket is rendkívül gazdaságossá teszi.

Környezetbarát

A megújuló energiát hasznosító fűtési módozatok nem szennyezik a környezetet, üzemelésük nem jár károsanyag, korom, egyéb égéstermék vagy szén-dioxid kibocsátással, ez pedig az egyre szigorodó környezetvédelmi szempontoknak és előírásoknak is maximálisan eleget tesz.

A monoblokk hőszivattyúk típusai: 

  • Levegő-víz monoblokk hőszivattyú: a hő kinyerése levegőből történik, a hőt leadó közeg pedig folyadék (víz). A közvetítő közeg közvetlen hűtéséből vagy fűtéséből adódóan akár melegvíz készítésére is alkalmazható.  Önállóan és kiegészítő fűtési rendszerként is megállja a helyét.
  • Víz-víz monoblokk hőszivattyú: a meleg víz előállításához szükséges energiát a talajvíz szolgáltatja. Ennek eléréséhez kútfúrás szükséges, így a költségesebb telepítési eljárások közé tartozik, ezen felül két kút (egy nyelő és egy nyerő) fúrására is szükség van. Kialakítására csak a megfelelő adottságokkal rendelkező terület esetén kerülhet sor.
  • Talaj, vagy földszondás monoblokk hőszivattyú: működési elve a föld geotermikus hőjének hasznosításán alapul. Ennek kinyeréséhez talajszondákat telepítenek a földbe. A szükséges talajszondák számát nem csupán a talaj minősége, hanem az elérni kívánt hőenergia nagysága is befolyásolja. Környezetbarát megoldás, mely hűtésre és fűtésre is alkalmazható. Fontos megjegyezni, hogy a telepítésük engedélyköteles.

A monoblokk hőszivattyúk fő jellemzői:

  • Kompakt rendszert alkotnak: minden alkatrész (az esetleges kiegészítő HMV tartályon és puffer tartályon kívül) a külső egységben helyezkedik el.

  • Kiváló alternatívát jelenthetnek a kazán kiváltására.

  • Alacsonyabb hőmérsékletű víz előállítására alkalmasak az R32 hűtőközeggel rendelkező gépek (max 45 °C), míg az R290-es hűtőközeggel rendelkező gépek akár 70 °C-os előremenő vízhőmérsékletet is képesek előállítani hatékonya.

  • Tökéletesen működnek padlófűtéssel, valamint nagyobb kapacitású és felületű radiátorokkal.

  • Ideálisak a kisebb alapterületű épületek fűtésére.

  • Rendszeres (jellemzően éves) karbantartást igényelnek, mivel csak így biztosítható a változatlan teljesítmény melletti, valóban energiahatékony működésük.

Fontos szempontok hőszivattyú vásárlás előtt:

Az alábbiakban a monoblokk hőszivattyú kiválasztásának fontosabb szempontjait mutatjuk be.

Melyek az alapvető igények?

Annak meghatározásához, hogy milyen típusú készülék lehet számunkra az ideális, mi a Powerie-nél egy kötetlen egyéni konzultációt, illetve szükség esetén helyszíni felmérést javaslunk ügyfeleinknek.

Ennek keretében tisztázni tudjuk, hogy mi a hőszivattyú telepítés célja (fűtés, hűtés, vagy melegvíz-előállítás), mik az érintett ingatlan, valamint a környezet releváns adottságai és mekkora az ingatlan várható hővesztesége, melyhez hőszükségletszámítást ajánlott elvégeztetni, amennyiben nem rendelkezik már ilyesmivel az ingatlan. Ezekből az adatokból már meghatározható az a téli hőszükséglet vagy nári hőterhelés, amire a hőszivattyút tudjuk méretezni.

A hőszivattyús rendszer túlméretezését minden esetben kerülni kell, ugyanis ez az eszköz túl sokszor történő ki,- és bekapcsolásához vezethet, mely akár tönkre is teheti a rendszert.

A hőszivattyú teljesítménye és energiahatékonysága

Az igények felmérését követően tisztázni szükséges, hogy milyen energiahatékonyságú és fogyasztással bíró berendezést célszerű vásárolni. A készülék fűtési szezonális hatékonysági fokát annak SCOP értéke határozza meg, mely a kedvezményes tarifa igénylési lehetőség szempontjából is fontos mutató.

Szakember segítségével egyszerűen és könnyen megtalálhatjuk a számunkra hosszútávon is megtérülő, kedvező fogyasztású berendezést. Az A++/A+++ energiahatékonysági besorolással rendelkező monoblokk hőszivattyúink magas energiahatékonysággal működnek.

Zajszint

A hőszivattyú kiválasztásánál érdemes a berendezés zajszintjét is figyelembe venni, hiszen a működés közben keletkező zaj zavaró lehet, különösen, ha a kültéri egység közel van a lakótérhez, vagy például a kertben van, ahol sokat tartózkodunk. Szerencsére termékpalettánkban már rendkívül csendes működéssel üzemelő modellek is megtalálhatók, amennyiben alacsony hangkibocsátással járó berendezést keresünk. Itt fontos megjegyezni, hogy ezen gépek általában a japán gyártású (Panasonic, Fujitsu, Daikin, Mitsubishi stb) vagy japán kompresszorral (általában Panasonic kompresszorral) rendelkező gépek (Cascade EcoStar, Blaupunkt, Kensol stb).

Vannak-e speciális igényeink?

Érdemes átgondolni, hogy milyen egyéb igények merülhetnek fel a vásárlás és telepítés során. Amennyiben például használati melegvíz előállításra is használni kívánjuk a berendezést, úgy a monoblokk hőszivattyú rendszer HMV tárolóval is bővíthető. Ezek az egységek külön megvásárolhatók.

Wi-Fi

Monoblokk hőszivattyúink egy részében már beépített Wi-Fi funkció is található, mely lehetővé teszi, hogy akár akár távolról is vezérelhesssük annak működését. Ezzel az üzemeltetést nem csak egyszerűbbé, hanem költséghatékonyabbá is tehetjük, hiszen a tényleges igényekhez illeszkedően, akár előre beprogramozhatjuk az eszközt.

 

Kitől és hogyan célszerű a monoblokk hőszivattyút megvásárolni?

Mivel a monoblokk hőszivattyú vásárlását követően annak telepítéséről is gondoskodni szükséges, így érdemes olyan céget választani, aki nem csupán az értékesítéssel foglalkozik, hanem szakszerű tanácsadással és telepítéssel már az első pillanattól kezdve, a teljes folyamat során közreműködik.

A Powerie-nél nem csupán széles áruválasztékkal, hanem egyéni konzultációval, helyszíni felméréssel is ügyfeleink rendelkezésére állunk, valamint az azt követő telepítés során is teljes körű segítséget nyújtunk. Számos esetben a monoblokk hőszivattyú garanciális feltétele, hogy megfelelő szakember szerelje azt be.  Cégünk  a levegő-levegő hőszivattyúk mellett levegő-víz hőszivattyúkkal is foglalkozik.

Monoblokk hőszivattyú telepítésére nem csupán az új, hanem a már meglévő épületek esetén is lehetőség van, például egy korszerűsítés, vagy felújítás keretén belül. Ha emellett döntünk, az minden esetben kifizetődő lehet, hiszen energiatakarékosan biztosíthatjuk otthonunk hűtését, fűtését, vagy használati melegvíz előállítását.

Hosszabb távú befektetésként nem csupán a rendszeres költségeinket faraghatjuk le vele, ugyanis a beruházás az épület energetikai jellemzőit, piaci értékét is pozitívan befolyásolja.

Vedd fel velünk a kapcsolatot weboldalunkon keresztül, ahol egyszerűen kérhetsz személyre szabott ajánlatot  hőszivattyú telepítésre. Emellett írhatsz nekünk az info@powerie.hu e-mail címre, de hívhatsz bennünket a +36-20-257-7457-es telefonszámon is. Bármilyen felmerülő kérdés esetén örömmel segítünk!

A hőszivattyú működésével, telepítésével és egyéb fontos tudnivalókkal kapcsolatban blogbejegyzéseinkben is hasznos információkat olvashatsz.