Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi az a fan-coil és hogyan veheted hasznát?

2023. 10. 08. 09:37:00
Mi az a fan-coil és hogyan veheted hasznát?

Bár a fan-coil fogalma sokak számára ismerősen cseng, ám annak felépítésével, és működésével már kevesebben vannak tisztában.

Mivel ez a fűtésre és hűtésre is egyaránt alkalmas berendezés igen hasznos társunk lehet a mindennapokban, így érdemes vele közelebbről is megismerkedni.

Lássuk tehát a fan-coil-lal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat!

Mi az a fan-coil?

Maga a fan-coil elnevezés a fan, azaz ventilátor, valamint a coil, mint kalorifer, hőcserélő kifejezésekből ered. A fan-coil tulajdonképpen egy sűrűn bordázott, lamellás hőcserélő felület, melyen egy ventilátor segítségével áramoltatható az adott helyiség levegője, ezáltal kitűnő hűtési vagy fűtési alternatívát nyújt.

A hőcserélő csövekre erősített apró bordáknak köszönhetően a berendezés hőleadó felületének nagysága egy radiátoréval szemben akár annak a többszöröse is lehet, ezáltal alacsonyabb előremenő vízhőmérséklet is elegendő nekik a fűtéshez. Vezérlésüket termosztát segíti, amely rendkívül egyszerűvé és kényelmessé teszi a kívánt hőmérséklet beállítását, valamint annak fenntartását. 

Bár a felülete és külalakja hasonló a radiátorokéhoz vagy bármely klíma beltériéhez, ám az egyik legfontosabb különbség, hogy a hideg víz áramoltatási lehetőségnek köszönhetően a fan-coil-lal nemcsak fűteni, hanem hűteni is tudunk (megfelelő kiépítés mellett).

 

Hogyan működik a fan-coil?

Nézzük meg, melyek a fan-coil működésének főbb lépései!

 • A többfunkciós berendezés csővezetékeiben víz található, amelynek hőmérsékletét az határozza meg, hogy fűteni, vagy hűteni szeretnénk-e vele. Az ehhez szükséges vízzel az épület hőközpontján keresztül a vizes csőhálózat látja el az eszközt. Fontos, hogy hűtés esetében a csőrendszer megfelelően szigetelt legyen, különben párakicsapódás fog történni a csöveken is és vizedeni fog az ingatlan.

 • A szerkezet ventilátora a szoba levegőjét beszívja, majd azt a csővezetékekből álló hőcserélőbetéten vezeti át.

 • A hőcserélő előtt egy szűrő gondoskodik arról, hogy a beszívott levegőt minél több portól, szőrtől, hajszáltól és egyéb szennyeződéstől megtisztítsa.

 • Végül – üzemmódtól függően – a kívánt hőmérsékletű levegő felmelegítve, vagy lehűtve, az állítható lamellákon keresztül távozik a légtérbe.

 

A fan-coil típusai

A fan-coilokat több paraméter szerint is csoportosíthatjuk. Az egyik legfontosabb ezek közül az eszközön lévő vízoldali csatlakozások száma.

Ebből a szempontból a két-, illetve négycsöves változatokat különíthetünk el. 

 

A kétcsöves fan-coil

Esetében a hűtő, valamint a fűtővíz ugyanabban a csőpárban áramlik, így attól függően, hogy hűtésre, vagy épp hűtésre kívánjuk használni a berendezést, az aktuális üzemmódot a hőközpontban szükséges beállítani.

A kétcsöves fan-coil-ban egy darab hőcserélő található, melynek méretét minden esetben a hűtési igényhez szablyák, ugyanis ehhez a funkcióhoz szükséges a nagyobb hőleadó felület. A kétcsöves változat két darab vízoldali csatlakozással, azaz csonkkal rendelkezik.

 

Négycsöves fan-coil

Ezzel szemben a négycsöves fan-coil két csőpárból áll, és négy darab vízoldali csonkkal, két hőcserélővel, külön rendszerként, átkapcsolás nélkül képes hűtési és fűtési módozatra is. Ezzel így a lakás eltérő pontjain, akár egyidejűleg hűthetünk és fűthetünk is.

A négycsöves rendszernek nem csupán az az előnye, hogy magasabb komfortfokozatot biztosít, hanem emellett az eszköz fűtési teljesítménye is a helyiség tényleges és valós fűtési igényéhez igazítható, ezzel pedig elkerülhető a felesleges túlméretezés. A négycsöves változat hűtési és fűtési csonkjain egy-egy mágnesszelep is fellelhető, melyeket a termosztát vezérel.

Ezzel biztosítható, hogy a fan-coil-ban ne áramoljon egyidejűleg a meleg és a hideg víz. Ezen berendezéseket sokszor inkább irodákban, üzelthelyiségekben szokták alkalmazni.

 

Fan-coil típusai kivitel szempontjából:

 • parapetes fan-coil, lábon álló vagy falra szerelhető, olyanok mint a radiátorok, tökéletes alkalmasak fűtésre és hűtésre is,

 • magasoldalfali fan-coil, ezek olyanok, mint a klasszikus mono split klíma beltéri egységei, hűtésre tökéletes alkalmazhatók,

 • kazettás fan-coil, amely tökéletes integrálható álmennyezetbe és 4 irányú légbefúvást biztosít,

 • légcsatornázható fan-coil, amelyek szintén olyan elven működnek, mint a klímák, szóval akár a a friss levegőellátás is biztosítható, ám ennél a típusnál már a megfelelő fagyvédelemről is gondoskodni szükséges

 • léteznek továbbá burkolat nélküli modellek is (ezek jellemzően falra szerelhető, vagy lábon álló eszközök) és sokszor elrejtésre kerülnek álmennyezetben, padlóba stb. 

Bármelyik típust is választjuk, a fan-coil rendszerünket egyszerűen és helytakarékosan, a meglévő vizes hálózat (jellemezően hőszivattyús rendszer) mellé telepíthetjük és működtethetjük, hiszen a sokféle kialakítású modelleknek köszönhetően azok akár oldalfalon, mennyezeten, szinte észrevehetetlenül is elhelyezhetők és egy termosztát segítségével akár távvezérlővel is üzemeltethetők.

A termosztátok tekintetében ma már falra szerelhető, valamint beépített változatokkal is találkozunk, ám szinte mindegyik verzió intelligens programozási lehetőségeket nyújt, így az aktuálisan kívánt hőmérséklet mellett beállíthatunk időzített, vagy heti ütemezést, de akár a szűrők eltömődésének mértékét is figyelemmel kísérhetjük. Léteznek Wi-Fi-s változatok is, ha fontos számunkra a kényelem. Lehet őket okosotthon rendszerbe integrálni. Fontos továbbá, hogy szállódák és egyéb hasonló intézmények számára kifejezetten hatékony megoldás lehet egy központi vezérlő egység, amiről mindegyik fan-coil paraméterét egyszerre tudjuk beállítani, illetve az egyenkénti vezérlést korlátozn bizonyos hőmérsékletek között a hatékony fogyasztás érdekében.

A helyiségenként szabályozható hőmérséklet ráadásul kifejezetten energiahatékonnyá teszi az üzemeltetést, hiszen az a tényleges és valós szükségletekhez illeszkedik, így nem fordul elő a hagyományos radiátoros rendszereknél sokszor tapasztalható túlfűtés, vagy éppen a kelleténél alacsonyabb hőmérséklet a lakás egyes részeiben.

 

A fan-coil előnyei és hátrányai

Egy fan-coil rendszer telepítése kifejezett előnyökkel jár, de egyes esetekben hátrányokat is tartogathat.

Pozitívumok

 • Kompakt és többfunkciós: Egy  fan-coil rendszer gyakorlatilag egyetlen eszközben ötvözi a hagyományos radiátort és a klímaberendezést, amellyel tetszés szerint fűthetünk és hűthetünk is. Ebből adódóan a kialakítás költségei is kedvezőbbek, amely az üzemeltetés során alacsony áramfogyasztással társul.

 • Idő,- és energiahatékony: Míg egy hagyományos radiátor felfűtési ideje akár 1-2 óra is lehet, a fan-coil esetén ez az idő körülbelül mindössze 30 perc. Ezen túl, amíg egy radiátor fűtővízének hőmérsékleti szükséglete körülbelül 60-70 Celsius fok, egy fan-coil esetén 45 Celsius fok már elegendő (természetesen általános méretezések mellett, mivel lehet akkora radiátort is berakni, hogy elegendő legyen neki a 35 °C-os előremenő vízhőmérséklet).

 • Az elhelyezési lehetőségek sokfélék: Radiátoroknál kizárólag fali kivitelben gondolkodhatunk, ezzel szemben a fan-coil berendezéseket padlóba építhető, oldalfali, mennyezeti, de akár lábon álló kialakítással is választhatjuk. Ez a jellemző az elhelyezési lehetőségeket is megtöbbszörözi. Emellett, míg a radiátorok megfelelő működéshez elengedhetetlen a teljes felületük szabadon hagyása, a fan-coilok esetén ez kizárólag a légbefúvó és kifúvó nyílásoknál szükséges, amely helytakarékos működést tesz lehetővé.

 • Környezetbarát: Míg a radiátorok hőtermelő berendezései többnyire kazánok, a fan-coil berendezések tökéletesen és ideálisan társíthatók hőszivattyúkkal, napelemekkel, így energiahatékony és környezetkímélő fűtési, vagy hűtési alternatívát nyújtanak.

 • Biztonságos: A beépített porszűrőnek köszönhetően a fan-coil a beltéri levegő minőségének javításához is nagyban hozzájárul.

Lehetséges hátrányok

 • Zajhatás: A ventilátor működése némi zajhatással járhat, így például hálószobás használat esetén ezzel mindenképp kalkulálni kell. Szerencsére a modellek műszaki adatlapján minden fontos paraméter, így az egyes zajszintek fokozatonként mért, illetve várható értéke is szerepel. Ez hasznos támpont lehet az eszközválasztás során. Továbbá a fan-coil méretezése éppne ezen okból (és a költséghatékony üzemeltetés miatt) kifolyólag alasoncs ventilátor fordulatszámra van méretezve, ezért alacsony zajhatással érdemes számolni.

 • Kiegészítő elemek: Amennyiben hűteni is szeretnénk a berendezéssel, úgy mindenféleképpen megfelelően szigetelt rendszert kell kiépíteni, valamint figyelembe kell venni a számos kiegészítő elemet a telepítés során. A fan-coil rendszerekhez kapcsolódó kiegészítő elemek a Powerie termékkínálatában is nagy választékban elérhetők.

 • Karbantartás: Hosszútávon a fan-coil berendezések is kizárólag akkor tudnak megfelelően, változatlan teljesítménnyel, biztonságosan üzemelni, ha azok rendszeres tisztításáról és karbantartásáról gondoskodunk. A Powerie szakemberei minden ezzel kapcsolatos kérdésedre örömmel válaszolnak.

 

Hatékony, gazdaságos, és sokoldalú: válaszd Te is a fan-coil-t!

A költséghatékonyan és esztétikusan telepíthető berendezéssel egyszerűen és gyorsan fűtheted vagy hűtheted otthonodat, irodádat.

Kínálatunkban rendkívül kedvező áron is találhatsz elérhető modelleket, melyek a kedvező áruk mellett magas energiahatékonysággal párosulnak. Emellett természetesen a prémium kategóriás készülékek is elérhetőek nálunk.

Noha a telepítés nem igényel speciális szakképesítéseket (mint például hűtőkör megbontására vonatkozó jogosultságot). Ugyanakkor a megfelelő tervezés, hidraulikai méretezés, a vizes rendszer megfelelő térfogatárama, a csövek átmérőjének pontos meghatározása és még számos egyéb tényező is nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a rendszer megfelelő üzembiztonsággal és valóban hatékonyan működjön, így a magas szintű szaktudás és kivitelezés nem csupán kifizetődő, hanem elengedhetetlen is. 

 

Szolgáltatásainkkal a tervezéstől egészen a kivitelezésig teljeskörűen segítjük ügyfeleinket az energiahatékony és környezetbarát otthonok és üzleti létesítmények energetikai megoldásainak kialakításában.

 

Kérdésed van a fan-coil rendszerek működésével, telepítésével kapcsolatban? Korszerűsítenéd a fűtési rendszeredet?

Energetikai blogunkban számos hasznos szakmai cikket olvashatsz ezekről a témákról, emellett a Powerie munkatársai naprakész szakmai felkészültséggel állnak rendelkezésedre.

Hívhatsz bennünket a +36-20-257-7457-es telefonszámon, írhatsz üzenetet weboldalunkon keresztül, de e-mailt is küldhetsz nekünk az info@powerie.hu címre, ahol minden megkeresésre a lehető leghamarabb válaszolunk.

Tartalomhoz tartozó címkék: Fűtés Hőszivattyú