Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Vajon mit jelenthet a B tarifa?

Powerie Csapat
2021. 03. 08. 08:18:40
Vajon mit jelenthet a B tarifa?

A „B” árszabás, vagyis időszakos árazás, korábbi nevén éjszakai áram lehetőséget biztosít az elosztóknak, hogy otthonában bizonyos eszközöket (például: villanybojler) távolról működtessen.

Amennyiben lakossági fogyasztó vagy és kisfeszültségen vételezel villamos-energiát (ez legtöbbünkre igaz), akkor jogodban áll bizonyos eszközeidre „B” tarifás árszabást választani. A „B” tarifa szerint elszámolni kívánt eszközöket külön áramkörre kell kötni és ennek vezérelt csatlakozási ponttal kell rendelkeznie.

Erre az áramkörre olyan berendezéseket szabad kapcsolni, amelyek szakaszosan is biztonságosan üzemeltethetők és külön mérhetőek, vagyis az áramkörre állandó jelleggel rögzítve vannak (nem dugaszolható).

„B” tarifában jellemzően olyan berendezéseket célszerű üzemeltetni, amelyek használata nem állandó jellegű és képesek az energiát „tárolni”. Jó példa erre a villanybojler, amely a villamos energiát alakítja át hőenergiává a benne lévő víz felmelegítése által és képes azt hosszú ideig melegen tartani, vagyis tárolni az energiát.

A „B” tarifa alkalmazásával az elosztó rugalmasságot nyer a saját rendszerében, hiszen sok berendezést tud egyszerre üzembe helyezni és kikapcsolni, annak függvényében, hogy mikor van szüksége a teljesítmény felvételére, a rendszer stabilitásának megőrzése érdekében.

Mi fogyasztók pedig ezért cserébe nagyon kedvezményes áron, csaknem 25%-os kedvezménnyel kapjuk a villamos energiát arra a berendezésünkre, amelyet „B” tarifában számolunk el.

A vezérlésnek természetesen vannak korlátai is hiszen melegvízre mindannyiunknak szüksége van. Az elosztó tehát csak az alább feltételek betartásával végezheti a vezérlést:

  • Naponta minimum 8 óra
  • Legalább 5 óra, de legfeljebb 6 óra völgyidőszakban
  • Csúcsidőszakban alkalmanként minimum 30 perc

Jogszabályi részlet:

"A „B” árszabás szerint számolható el a felhasználó által meghatározott bármely, szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető, külön mért - az elosztó vezérlőberendezésével vezérelt felhasználói áramkörre állandó jelleggel, megfelelő segédeszköz hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható módon, nem dugaszolhatóan csatlakoztatott - felhasználói berendezés fogyasztása."

Tartalomhoz tartozó címkék: Energiafelhasználás Tarifák