Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan is működik a klíma berendezés?

Powerie Csapat
2021. 05. 03. 12:00:00
Hogyan is működik a klíma berendezés?

A legismertebb klíma berendezések, melyek egy kültéri egységgel és egy oldalfali beltéri egységgel rendelkeznek, azokat mono split, azaz osztott klíma rendszereknek/szettnek nevezzük. A multi rendszerek esetében egy kültéri egységhez, több beltéri egység is kapcsolható. Az oldalfali beltéri egységen kívül létezik számos különböző típusú klíma, mint például, kazettás klíma, konzolos klíma, mennyezeti/parapet klíma, légcsatornázható klíma, szerver klíma (hűtésre és folyamatos működésre optimalizált) vagy fűtésre optimalizált többek között.

Klíma beltéri és kültéri egység

A kültéri és a beltéri egységet vagy falon belül (ha van rá lehetőség) vagy a falon, kábelcsatornán keresztül kötik össze a klíma beszerelés során. Ezen, összekötő csövek, rézcsövek, melyekben a hűtőközeg áramlik. Ahhoz, hogy egy kicsit jobban megértsük, hogyan is működnek a klímák, tartunk egy rövid fizika órát.

A klíma berendezések (beltéri és kültési egység) alapvetően 4 fontos részből állnak:

  • Kompresszor – ez az elem felelős a körfolyamat fenntartásáért (kültéri egység része)

  • Kondenzátor – a kültéri egység bordázott része, ahol lecsapódik az elpárolgott folyadék

  • Fojtószelep – ez választja el egymástól a nagynyomású kondenzátort és a kisnyomású elpárologtatót

  • Elpárologtató – ez a beltéri egységben található, itt párolog el a hűtőközeg és hűti a szoba levegőjét

A klíma berendezés alapvető működése

A klímaberendezésekben olyan hűtőközegeket használnak, melyek forráspontja légköri nyomáson -30 °C körül van (a vízé légköri nyomáson +100 °C), azaz, ha csak úgy kiengednénk a szabadba elillanna a gáz (amit nem szeretnénk és nem is szabad megtenni, mivel ezen hűtőközegek környezetkárosító hatással rendelkeznek).

A klíma rendszereken belül, beindítás előtt azonos nyomás uralkodik mindenhol, azonban, amint bekapcsoljuk, az elpárologtatóban csökken a nyomás, míg a kondenzátorban elkezd nőni, mivel a kompresszor a felvett villamosenergia segítségével a hűtőközeget összesűríti és mivel nő a nyomása, ezért nő a hőmérséklete is. A nagynyomású, felhevült gáz a kondenzátorba jut, ahol a kültéri egység ventilátorainak segítségével levegőt áramoltatunk át rajta, így hőt vonunk el (mert a nagynyomású, felhevült gáz magasabb hőmérséklettel rendelkezik, mint a kültéri levegő még nagy nyári melegben is). Ez az oka, hogy nem érdemes a kültéri egységet zárt térbe helyezni, mert azzal akadályozzuk ezt a légmozgást.

Ezután, mivel hőt adott le a hűtőközeg a kondenzátorban, csökken a hőmérséklete, ezért kondenzálódik, folyékonnyá válik. A következő lépés a fojtás / adagoló szelep / expanziós szelep. Ez, lassan engedi át a hűtőközeget a másik térbe, ahol az kitágul és lehűl (hasonlóan, mint a hajtógázas dezodoroknál). Itt már létrejött a hűtés, néhány fokos hűtőközeget kapunk eredményül. Ez jut be a beltéri egységbe, az elpárologtatóba. Ezen keresztül a beltéri egység áramoltatja a belső tér levegőjét, mely lehűl szintén (az elpárologtató hőt von el a szoba levegőjétől) és így fúj hideget a beltéri egység.

A klíma általi légkondicionálás ezáltal alkalmas a szoba páratartalmának és porkoncentrációjának a szabályozására is különböző szűrőkön és kiegészítőkön keresztül, amik már adott klíma berendezésektől és márkáktól függnek. Továbbá, mivel az elpárologtató hideg, ezért a beltéri levegő páratartalma kicsapódik rajta (pont, mint a hideg üdítők oldalán) és ezt vezetjük el, mint kondenzvíz.

A hűtőközeg, ahogy áthalad az elpárologtatón hőt vesz fel és így elpárolog és ismét gáz halmazállapotú lesz. Ez, azért is nagyon fontos, mivel a kompresszorba nem juthat folyékony halmazállapotú hűtőközeg, mivel nem tud folyadék halmazállapottal dolgozni, mert összenyomhatatlan és abban a pillanatban tönkre menne a kompresszor. Ennek a szabályozását az adagoló szelep végzi, melyben található egy hőérzékelő, melynek segítségével szabályozza az átáramlást, ezáltal biztosítva, hogy a kompresszorba nem kerül folyadék. Így vissza is értünk a körfolyamat legelejére.

Klíma fűtés

A klímával történő fűtés hasonló elven működik annyi különbséggel, hogy megfordul a körfolyamat. Erre azért van lehetőség, mert az elpárologtató és a kondenzátor fizikai felépítése megegyezik. A külső levegőtől veszi fel a hőt a kültéri egység a beltéri egységen keresztül a szobába adja le a hőt, ezáltal melegítve a levegőt.

Ha bármilyen kérdés merülne fel benned vagy  szeretnél személyre szabott ajánlatot kérni, azt az info@powerie.hu email címen keresztül tudod megtenni vagy az alábbi linken az ajánlatkérés gombra kattintva.

Tartalomhoz tartozó címkék: Fűtés Klíma