Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Klíma fűtés vélemények

Powerie Csapat
2022. 01. 11. 10:04:00
Klíma fűtés vélemények

A klíma fűtés valóban működik? Eléggé komfortos? Drága a kiépítése? Drága az üzemeltetése? Összeszedtük a klíma fűtést használók véleményét.

Klíma fűtés

Először arról kell pár mondatot írni, hogy hogyan is működik a klímás fűtés. Alapvetően a legújabb klímák már képesek fűtésre az átmeneti időszakban, megtalálható majdnem mindegyiknél a fűtés funkció. Ekkor megfordul a teljes körfolyamat és kültéri hőenergiát hasznosítva hozza létre a beltéri meleg levegőt a klíma. A kondenzvíz a klíma kültéri egységében keletkezik, ezért fontos gondoskodni az elvezetéséről már akkor, amikor a klímát beüzemelik. Azonban, amikor elérkeznek a mínusz fokok, akkor már nem mindegy milyen klímával szeretnénk fűteni. Itt két különböző típust lehet megkülönböztetni:

 • Az egyik a téliesített klíma, aminek az az alap követelménye, hogy rendelkezzen csepptálca fűtéssel és kompresszor karterfűtéssel. Mivel, ahogy az előbb említettük a klíma kültéri egységében keletkezik a kondenzvíz - a hőmérsékletkülönbség miatt a kültéri egységen csapódik le a pára és csepeg le a csepptálcára - ezért mínusz fokokban fontos, hogy a lecsepegett kondenzvíz ne tudjon ott megfagyni, mert akkor jégtömb alakulhat ki, ami károsíthatja a klíma kültéri egységét. A másik a kompresszor karterfűtés, aminek a lényege, hogy fűtés indítás előtt fontos, hogy kvázi melegen induljon a klíma és ne menjen tönkre.
 • A másik kategória a fűtésre optimalizált klíma, amelyek magasabb SCOP - szezonális fűtési hatékonysági fokkal (ez az érték azt mondja meg számunkra, hogy egy egység felvett villamosenergiából hány egység fűtési energiát képes előállítani a klíma) rendelkeznek, valamint akár A+++-os energiahatékonysággal. Ez úgy érhető el, hogy megfelelően van méretezve a hőcserélője a klímának és így képes ekkora hatékonysággal működni. Fontos megjegyezni még, hogy ahogy csökken a kültéri hőmérséklet a klíma teljesítménye vagyis az SCOP értéke úgy csökken. A fűtésre optimalizált klímák esetében, akár -20 °C-ig képesek tartani a névleges értékeiket és akár -30 °C-ig képesek a fűtésre, míg a téliesített klímákat -15 ~ -20 °C-ig szokták javasolni. Mivel a fűtésre optimalizált klímák SCOP értéke magasabb, ezért azoknak olcsóbb az üzemeltetési költsége is.

A klíma fűtés esetén van lehetőség a H tarifa bekötésére is, amivel még olcsóbb az üzemeltetési költség. Klímaszerelés vagy fűtéskorszerűsítés előtt érdemes átgondolni, hogy mik a lehetőségeink és mire szeretnénk használni a klímát pontosan. Egy ilyen fűtéskorszerűsítés első lépése a hőszükséglet számítás, ami megadja, hogy a háznak mekkora a hővesztesége és hőigénye. Ezt követi az ingatlan megfelelő szigetelése és nyílászárók cseréje, mert ezek nélkül bármilyen hatékony fűtés veszteséges lesz. Továbbá érdemes megjegyezni, hogy helyiségenként legyen kialakítva a fűtés, mert abban az esetben tudja a klíma megfelelően felfűteni azt.

Klíma fűtés vélemények, milyen klímával fűteni és hogyan használjam a klímát fűtésre

Általános klíma fűtés vélemények:

 • "A mi házunk 70 nm2. Minden szobában van klíma. (1+2 félszoba) + a konyhában. Összesen 4 klíma. A ház szigetelt, 10 cm szigeteléssel, és nyilászáró csere is volt."

 • "Nekem egész nap megy. Be van állítva 19,5 fokra és így 20.5 fok van egész nap"

 • "Nekem délelőtt 11-12 körül kapcsol be 24-25 fokra. Ilyenkor a legjobb ugye a COP.  Aztán este amikor unjuk kikapcsoljuk. Így 22,5 alá reggelre sem megy a hőmérséklet."

 • "11 éve fűtök klímával. Nagyon gazdaságos. Mellette van még vannak infrapanelek is, gyors rásegítésre. Ha még egyszer építkeznék infrapadló fűtést raknák a laminált parketta alá rásegítésre. De a klima nagyszerű."

 • "33 m2-es házrésznél álltam át novemberben konvektorról klímára. A hőérzet valamivel jobb (egyenletesebb, nem foltokban van hideg-meleg) . Viszont nálam is 50cm fal van kisméretű tömör téglából, borzalmas. Megy kifele rendesen a meleg, hiába van a padláson 20cm gyapot. Ha olvaszt a klíma pár perc alatt fél-1 fokot is esik a hőmérséklet kinti 0 fok alatti hőmérséklet esetén. Illetve elég nagy a rétegződés, 1m magasságban 24 fok, padlón 21."

 • "Nekem 15 cm szigetelés van kívül a falon, 20 cm gyapot van a padlásra terítve. Így kb. 8-10 óra alatt esik 2 fokot a hőmérséklet a lakásban. Este szoktam visszavenni 25 fokról 24-re a legnagyobb beltéri egységet (az olyan 22 fok a padló magasságában), és van olyan, hogy éjszaka egyszerűen nem kapcsol be, mert nem hűl tú lassan. 24 fokról kb. 21,5-22-re szokott lemenni reggelre."

 • "Nálam 2 db 3.5 kw-os van közel 80 m2 re. Főfűtés, korábbi fatűzelést váltottam ki velük ...ahol tudsz ,szigetelj....mindent a gép csinál , októbertől áprilisig nonstop ...csak ajánlani tudom"

 • "Nálunk 2,5 éve klímával fűtünk, folyamatosan megy nappal, de jól besüt a nap, ezért napos időben kikapcs. Éjjelre is kikapcs, a hőszigetelés (38-as tégla+10 cm. nikecell) miatt nem hül le nagyon a ház. Persze kemény hidegben (-10 C.) megy éjjel is a csendes módban (19 dB., szinte nem hallható). Igen takarékos, de a hosszabb élettartam miatt kikapcsoljuk a leírt módon. A porszűrőjét 1-2 havonta kimossuk, száradás után visszatesszük, ezzel a koszolódását is lassítjuk."

LG klíma fűtés vélemények:

 • "Nekem LG van kifejezetten fűtésre optimizált, de nyáron hűteni is szoktam vele. A legalacsonyabb ventilátorfokozatban szinte nem is hallani. Ilyenkor télen megy egyfolytában."

 • "Nekem a 10 éves alap LG is fúj 50-55 fokos levegőt, napi 5-7 kWh-val eljár, 20 nm-es szobában, folyosót is ez fűti, 23-25 fokra fűtve. Csak nappal megy, 6-22 között"

Gree Comfort X klíma fűtés vélemény:

 • "3 db ilyen van nekünk is 2 db egy 4 és 9 éves gyerekeknek a szobájába van és automata plusz halk üzemmódra van állítva és simán megszokták, megy folyamatosan éjjel nappal 23-fokon, a másik egy nagy nappaliba van (35nm) az van 24-esen"

 • "Nekünk is ilyen van, teljesen még vagyok vele elégedve. Bár igaz nem a leghalkabb gép, de még lehet szokni."

 • "3 hónapja van ugyanilyenem egyáltalán nem hangos szerintem, más gép se lenne halkabb, de egyébként van rajta alvó mód és akkor szinte semmi hangja nincs"

 • "Én szeretem ezt a gépet, de fő fűtésnek gyenge, semmiképpen nem raknám fel! A Gree U-Crown 2,6 kW-os többet tud mint ez!"

 • "Mi most szereltünk be a házunkba klímákat minden szobába Gree Comfort X-et, de eddig még jók gyorsan be lehet vele fűteni, tartja a hőmérsékletet. Nekünk is van vegyes kazán nagy pufferral de még az idén nem gyújtottuk be. Van két kis unoka, de a fürdőbe különösen jó."

 • "Mi az alsó felső szintet fűtjük Gree confort X 3,5 kW-os géppel, a fürdőt 2,8 kW-os klímával, kicsi unokák vannak de eddig még teljesen jó. A hőeloszlás egyenletesebb a radiátoros melegvizes fűtéstől. Van pici hangja de megszokható. Kb egy hónapja használjuk én úgy tippelem -10 °C-ig jó lesz utána meg gáz."

 • "200m2, 50cm téglafal, 7cm grafitos szigetelés, H-tarifa, Gree Comfort X 2 kültéri, 6 db beltéri, fürdőszobában elektromos padlófűtés és törölközőszárító. Jól működik minden."

 • "120 nm 4 klíma. 2 comfort x 2 amber mind 3,5 kW-os. H tarifával 23 fokon mennek. Fürdőszobában semmi csak nyitva az ajtó. Kisgyerek fürdetés előtt egy kis hősugárzóval segítünk"

Gree Amber Royal / Amber Grey klíma fűtés vélemény:

 • "Nekem sima Amberek vannak (fehér). 1db 2,7 kW; 3db 3,5 kW. Ez a fő fűtésem, nincs más. Nem lesz halk, cserébe pokol meleget csinál még -14 kinti hőmérsékletnél is. Ezt a comfort x-es dolgot nem értem. Hogy lehet egy olcsóbb gépnek jobb hatásfoka."

 • "Nekünk ugyanez van (Amber Grey. Jól fűt eddig - 4 fok volt a leghideggeb akkoris fűtött rendesen. 5 kW-hoz képest nem is annyira hangos."

 • "1 db Gree Amber 5,2 fűti a 10 szer 10 et egész télen már 2 sodik éven. Havi átlag fogyasztása H tarifa nélkül 25000 forint. Nyáron is használva van hűtésre. Fűtésre 28 fokra van állítva, igy 26 van minden helységben. Sokaknak ez érthetetlen, de kis gyerekek vannak, és szeressük ha jó meleg van. Szóval szerintem teljesen jó, mert se gáznál, se pedig fa fűtésnél nem usznám meg kevesebből. A falazat nem szigetelt. Szilikát."

 • "Gree Amber Royal, kint -9°C volt, semmi különös. Minimum ventin, csendben, szépen tartotta a 23 fokot."

Gree G-Tech klíma fűtés vélemény:

 • "4 db 3,5 kW Gree - G techel fűtünk egy 120m ²-es családi házat. Teljesen elégedett vagyok vele. Állandó 24 fok van."

Syen klíma fűtés vélemény:

 • "Nálam 7.5 kW-os Syen és 3 beltéri van. Lakás 54 négyzetméter. Sosem veszem feljebb mint 22 fok de egész nap megy. Pontosabban egész nap be van kapcsolva ahogy tapasztalom sokszor be sem kapcsol a külső egység csak belül forgatja a levegőt."

 • "-11 fok, Syen Muse 3.5 dolgozik szépen,ahogy kell neki.Minimálisan fogyaszt többet, mint enyhébb időben..."

 • "2db syen muse 3.6kw, -10 °C tökéletesen működnek és köszönik jól vannak"

Bosch klíma fűtés vélemény:

 • "Nekem 3 db Bosch climate 8500 RAC van fent állandó 27 fokon mennek, kint - 12 volt és tökéletesen tette/teszi a dolgát úgy hogy csak 200 wattot eszik pluszban főfűtésként!!! A ház 95 m2 összesen. Nagyon halkan megy! A gyerekek sem veszik észre pedig az egyik kültéri a nagyobbik falán van felszerelve."

Midea klíma fűtés vélemény:

 • "Midea xtreme save pro hibátlan. Mondjuk jó volna -20c ott ki derülne melyik klima mit tud"

 • "2db. Midea Mission II ontják a meleget."

 • "Midea mdv 3.5kw,teszi a dolgát,de azért a -10-et megérzi. 27fokra állitva 1000w/óra ilyen időbe."

 • Midea Mission II. 3,5kW, -12 fok, várakozáson felüli eddig. 42nm, 22-23 fok, 380-500Wh fogyasztás, eddig 11kWh csúccsal"

 • "Midea all easy pro 3.5kw tökéletesen működött, a daikin ftxc35c is birta igaz átmeneti klíma nem teljesen fűtésre optimalizált többször olvasztott de tolta a meleget mindkettő 24 fokra állítva fogysztási adatokról nem tudok beszámolni"

Ha bármilyen kérdés merülne fel benned vagy  szeretnél személyre szabott ajánlatot kérni, azt az info@powerie.hu email címen keresztül tudod megtenni vagy az alábbi linken az ajánlatkérés gombra kattintva.

Tartalomhoz tartozó címkék: Fűtés Klíma