Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kötelező minden új ingatlannál a 25 %-os megújuló energia részarány?

Powerie Csapat
2021. 03. 14. 10:00:00
Kötelező minden új ingatlannál a 25 %-os megújuló energia részarány?

UPDATE: 2021 március 11-én módosult határideje a kötelező 25 %-os megújuló részarány új építésű ingatlanok esetében. Az új határidő, 2022. június 30.

2021. január 1-jét követőn csak a közel nulla energiaigényű új ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. Ez azt jelenti, hogy legalább BB energetikai osztályú besorolást kell elérnie és az ingatlannak az energiaigényét legalább 25 % megújuló energiaforrásból fedezik.

UPDATE: 

2021 március 11-én módosult határideje a kötelező 25 %-os megújuló részarány új építésű ingatlanok esetében. Az új határidő, 2022. június 30. Ezután már csak a közel nulla enerigaigényű ingatlanok kaphatnak használatbavételi engedélyt. Arról, hogy ez mit is jelent, lentebb írtunk. Érintett jogszabályok:

Mit jelent a közel nulla energiaigény és mi a feltétele?

Az ingatlanok minősítésére jelenleg összesen 12 féle különböző energetikai besorolást használnak. A BB, azaz a közel nulla energiaigény a 4 legjobb kategóriába tartozik. Ahhoz, hogy az ingatlan megkapja ezt a besorolást, az úgynevezett összesített energetikai számérték 81-100 közé kell, hogy essen. Ez azt jelenti, hogy egy szakember (energetikai tanúsító) által számolt energiafogyasztási érték 81-100 kWh/m2a (kilówattóra/négyzetméter-év). Ha 81-nél alacsonyabb ez az érték, azaz kevesebb energiát igényel az ingatlan négyzetméterenként évente, akkor AA besorolást kap, ha 100-nál nagyobb, akkor CC-t. Továbbá a BB besorolás eléréséhez egy speciális követelmény, hogy az energiafogyasztás legalább 25 %-a megújuló energiaforrásokból legyen fedezve. Ellenkező esetben nem adható meg a BB minősítés.

Fontos még kiemelni, hogy az új építésű ingatlanok mellett a komolyabb felújításon áteső ingatlanok esetében is kötelező.

A részletes energetikai paramétereket és további leírást a 7/2006 TNM kormányrendelet foglalja össze az alábbi főbb kategóriákban:

  • Megszabja az épületszerkezetekre vonatkozó részleteket, mint például a szigetelés és a nyílászárók hőátbocsátási tényezőjét. Meghatározza a jogszabály, hogy milyen anyagból milyen vastag legyen a hőszigetelés.
  • A teljes épület fajlagos hőveszteségi tényezőjére állít követelményeket.
  • A különböző energiahordozók, épületgépészeti berendezések és rendszerek esetén állít fel követelményeket azok energetikai jellemzőire. Ide sorolható a BB minősítés elérése, melynek feltétele a 25 % megújuló energia részarány.

Hogyan érthető el a 25 %-os megújuló részarány az új építésű ingatlan esetén?

A napelemen kívül sok más energiaforrás is van szerencsére. Ide alapvetően sok energiahordozó besorolható: napenergia, vízenergia, szélenergia, geotermikus energia, biomassza, biogáz, fapellet, valamint bizonyos esetekben a távhő is ide sorolható.

Népszerű megoldás lehet a napelemek és napkollektorok mellett a különböző hőszivattyús rendszerek. Ezek például a levegő, a talajvíz vagy a föld energiáját hasznosítják és ezáltal tudják az ingatlan fűtését és hűtését biztosítani.

Másik lehetőség, amit érdemes számításba venni új ingatlan építésénél, az a hővisszanyerő szellőztetőberendezés, amivel nem csupán komoly összegeket lehet a fűtésen spórolni, de még a komfortérzetet is növeli nagy mértékben.

Forrás: Országos Tanúsító Központ7/2006 TNM kormányrendelet