Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Napelem elszámolási módok - A bruttó elszámolás

Powerie Csapat
2021. 06. 09. 00:34:40
Napelem elszámolási módok - A bruttó elszámolás

Napelemes blogsorozatunkat a bruttó elszámolás bemutatásával folytatjuk. Ez lényegében egy újfajta elszámolási mód, amely alapvetően csak 2024. január 1-től lesz alkalmazandó, viszont gyökeres változásokat hozhat. Vágjunk is bele mi az a bruttó elszámolási modell, mielőtt azonban belemerülnél az olvasásba, mindenképpen tekintsd meg korábbi cikkünket a szaldós elszámolásról.

Különbség a bruttó elszámolás és a szaldós elszámolás között

Az alapvető különbséget a bruttó és a szaldós elszámolás között maga az elszámolási alap képezi. Ahogy azt korábban írtuk a szaldós esetben az alap az energiamennyiség (kWh), míg a bruttó elszámolás már Ft alapú. Ez azt jelenti, hogy az elszámolási időszak végén mind a közcélú hálózatba betáplált, mind pedig az onnan vételezett energia díját összesítik és a különbözet ki- vagy befizetésre kerül. A problémát az jelenti, hogy míg a szaldós elszámolás esetében egyértelműen meg van határozva a visszatáplált energia ára - illetve a korábban említettek szerint a fő cél az, hogy pont akkora rendszert építsünk, ami a fogyasztásunkat fedezi - addig a bruttó esetben a betáplált energia árát, mindig az illetékes hatóság fogja meghatározni.

A bruttó elszámolási modell

A bruttó vagy a szaldós elszámolási modell éri meg hosszabb távon?

Összefoglalva a fő probléma tehát az, hogy nehezebben tervezhető a megtérülés, illetve a jelenleg napelemárakkal számolva valószínűleg nőni is fog a megtérülési idő. Ennek ellenére még így is kedvezőnek tekinthető ez az elszámolási modell is, hiszen nagyjából 9-10 éves megtérülésre lehet majd napelemes rendszert létesíteni.

Kérj ajánlatot napelemes rendszerre vagy írj az info@powerie.hu email címre!