Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Napelemes rendszer tervezés és kivitelezés

Nem értékelt

Lakossági ügyfelek számára a napelemes rendszerek a legelterjedtebbek a megújuló energia hasznosítására. Manapság már elérhető áron és jó megtérülési idővel építtethetünk ki napelemes rendszereket, amely jól kombinálható, például elektromos fűtési rendszer kialakításával is. A Powerie-nél online kitölthető kérdőív és igény esetén ingyenes helyszíni felmérés segítségével érjük el, hogy a lehető legjobb rendszert tervezzük meg számotokra, amely minden felmerülő igényt kielégít.

Napelem telepítéssel kapcsolatos írásainkat a blogunkban olvashatod: https://www.powerie.hu/energetikai-blog

Powerie, a tudatos energia jegyében!

Leírás

Napelem telepítési ajánlat


Alább szeretnénk egy kis leírást adni, hogy pontosan mi fog történni akkor, ha úgy döntesz, hogy velünk szeretnéd megterveztetni a napelemes rendszeredet.

1. Kérlek először töltsd ki az alábbi Google formot napelem telepítéssel kapcsolatban.

Itt olyan adatokra kérdezünk rá, amelyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy megfelelő méretű rendszert tervezzünk neked.

2. A kérdőív alatt egy linken találsz egy másik Google formot, ahová a tervrajzokat tudod feltölteni a napelem telepítéshez.

Kérünk, hogy ezt mindenképpen tedd meg amennyiben a birtokodban vannak ingatlanod a tervei, mert nagyban megkönnyíti a tervezés folyamatát. Ide nem csak terveket, hanem bármilyen más dokumentációt feltölthetsz, amennyiben úgy gondolod, hogy hasznos lehet.

3. A kérdőív kitöltése után kollégánk fel fogja venni veled a kapcsolatot annak érdekében, hogy minden szükséges részletet át tudjunk beszélni veled a kívánt napelemes rendszerrel kapcsolatban. Szükség vagy igény esetén ennél a pontnál kerülhet sor a helyszíni felmérésre. A kérdőív kitöltése és a helyszíni felmérés ingyenes.

Elsősorban e-mailben fogunk írni neked, ezért kérünk, hogy itt ügyelj majd arra, hogy helyesen add meg az e-mail címedet. Az e-mail mellett szükség esetén telefonon is keresni fogunk.

4. Helyszíni felmérés esetén először időpontot egyeztetünk veled, majd kollégáink ellátogatnak hozzád.

Az egész ország területén ki tudunk menni hozzád, de kérlek vedd figyelembe, hogy Budapesttől távoli helyszínek esetén több hosszabb időbe telhet az időpont egyeztetés 

5. Amint minden adat birtokában vagyunk, néhány napon belül elkészítjük számodra a napelemes árajánlatot és elküldjük neked.

Árajánlatunk három különböző ajánlatot fog tartalmazni, amelyikek közül bármelyiket választhatod. Kollégánk fog neked javaslatot tenni, hogy a tető árnyékosságának függvényében melyiket célszerű választanod.

6. A folyamat végén, sikeres egyeztetést követően megállapodást kötünk egymással és összekötünk téged kivitelező partnerünkkel, aki felveszi veled a kapcsolatot a napelem telepítés részleteit illetően.


Mi a menete egy napelemes rendszer kiépítésének?

 1. Miután a vásárló elhatározta, hogy szeretné elkezdeni a projektet, jeleznie kell egy erre szakosodott cégnek az igényét.

 2. Hivatalos ügyek elintézése:

  1.  Formanyomtatvány benyújtása az áramszolgáltatónak

  2. 30 napon belül az áramszolgáltató elbírálja az igénybejelentőt, felmérje a helyi hálózatot, és tájékoztatást nyújt a csatlakozás feltételeiről.

  3. 90 napon belül be kell nyújtani a csatlakozási dokumentációt kivonatát. Ezt egy tervezési jogosultsággal rendelkező magánszemély vagy cég készítheti el.

  4. 15 napon belül az áramszolgáltató elbírálja, jóváhagyja a dokumentációt.

  5. Kivitelezés

   • tető statikai szempontból való vizsgálata

   • tartószerkezet kiépítése

   • napelem táblák felszerelése

   • inverter felszerelése

   • hálózati bekötés

   • védelmi rendszerek kiépítése

   • próbaüzem

   • villanyóra cseréje

  6. A kivitelező cég készre jelent a munkálatok befejeztével az áramszolgáltató felé.

  7. Kétirányú mérőóra üzembe helyezése

  8. Szerződéskötés az áramszolgáltatóval


Napelem elszámoltatási módok

Szaldós elszámolási modell

A szaldós elszámolásnál a kétirányú áramlásmerő kulcsszerepet játszik. A mérőóra nem csak azt számolja, hogy napelem rendszerünk napsütéskor mennyi energiát termel pluszba, azaz táplál be a közhálózatba, hanem képest azt is megmérni, hogy (ha van rá szükség) mennyi energiamennyiséget veszünk fel a hálózatból. Ezt a velünk szerződésben lévő áramszolgáltató előjelesen összegzi, és annak megfelelően, hogy a hónapban  termelők vagy fogyasztók voltak fog  a felhasználó pénzt kapni, vagy fizetni. Fő cél, hogy pont akkora rendszert építsünk, ami a fogyasztásunkat fedezi.

Bruttó elszámolás

A bruttó elszámolás egy 2024.januárt 1-től alkalmazható új elszámoltatási módszer. Alapvető különbség a két elszámolási módszer között az maga elszámolási alap. Szaldós módszernél az energiamennyiség (kWh), bruttó elszámolásnál Ft alapról beszélhetünk. Ebben az esetben összesítik a betáplált energia árát, és a fogyasztott energia árát, majd ennek különbsége kerül be-/kifizetésre. Problémát az okoz, hogy az energia árát, mindig az aktuális hatóság szabja meg.


Szempontok amiket érdemes mérlegelni mielőtt belevágnánk

Fontos tudni, hogy a tervezett rendszer mérete függ az ingatlan méretétől, tájolásától, felhasználók fogyasztásától. Ezek alapján terveznek egy rendszert, annak megfelelően, hogy megtérülési rátája minél kedvezőbb legyen. Jelenleg ezt a rezsicsökkentés rontja, de ~ 10 év alatt még így is megtérül a befektetés, főleg ha figyelembe vesszük azt is, hogy a jövőben jelentős villamosenergia-ár növekedéssel számolhatunk.

Napelemes rendszerünknek kiépítésével ettől az emelkedéstől részben óvhatjuk magunkat. A növekvő személyes energiaigényt a rendszer rugalmas bővíthetőségével tudjuk orvosolni.
A megtérülés számításánál figyelembe kell azt is venni azonban, hogy a napelemek hatékonysága az idő előrehaladtával fokozatosan romlik, javítási és karbantartási költségeit pedig a tulajdonosnak kell fizetnie. 


Napelem típusok

Kristályos napelem

 • Monokristályos napelem: egy szilícium tömbből épül fel, amelyet egyenlő részekre bontunk fel. Ennek a típusnak van a legjobb hatásfoka, azonban előállítása költséges, érzékeny az időjárásra (forróság, felhős idő), tájolásra.

 • Polikristályos napelem: a cellák több négyszög alakú tömbbe vannak öntve, amiket ónszalaggal kötnek össze. Hatékonyabb felhős időjárás esetén és alacsonyabb az előállítási költsége.

Vékonyrétegű napelem

Alapanyaga szintén a szilícium, azonban itt gőzöléssel viszik fel a félvezető anyagot. Ennek köszönhetően sokkal hajlékonyabb, olcsóbb az előállítása. Kevésbé érzékeny a tájolásra és az időjárásra, azonban alacsony a hatásfoka és rövid az élettartama.

Egyéb

 • Hibrid: egyszerre tölt be napelem és napkollektor funkciót, így egyszerre állít elő villamosenergiát és meleg vizet. Ezzel az egységnyi felületre jutó energia előállítás aránya jelentősen nő, de ezzel arányosan az költségei és meghibásodási valószínűsége is.

 • Polimer: legújabb technológia. Alacsony a hatásfoka, azonban nagyon sokoldalú.

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!