Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A H tarifa és a GEO tarifa jelentése

Powerie Csapat
2021. 03. 08. 20:23:53
A H tarifa és a GEO tarifa jelentése

Miért is fontos a H tarifa és a GEO tarifa?

2021. január 1. után minden újépítésű ingatlan energiaigényének legalább 25 százalékát megújuló energiaforrásból kell biztosítani (UPDATE: eltolták a rendeltet 2022. június 30-ig, részletesebben az  alábbi blogbejegyzésünkben írtunk erről: https://www.powerie.hu/kotelezo-minden-uj-ingatlannal-a-25-os-megujulo-energia-reszarany-71). Ez a feltétele a használatbavételi engedélynek, ha az ingatlan legalább BB energetikai osztályú besorolást szerez. A kormány – távolabbra tekintve az Európai Unió – célja ezzel, hogy a legnagyobb lakossági energiaigényeket csökkentsék. Lakossági szférában a legnagyobb energiafelhasználás a lakóingatlanokhoz kapcsolódik. Ugyanakkor a nagy energiaigény mellett megjelenik a korszerűtlenség és az elavult technológiák alkalmazása. Az idei intézkedések mellett azonban, már az áramszolgáltatók is igyekeznek ösztönözni bennünket, hogy növeljük megújuló energia alapú energiafelhasználásunkat. Aki a villanyszámlával kapcsolatban már kutakodott a szolgáltatónál, minden bizonnyal rátalált az A kategóriákon túli tarifákra is. A továbbiakban a H tarifát és GEO tarifát vesszük górcső alá.

Miért geo a GEO tarifa?

A nevéből is adódik, hogy a GEO a környezetbarát jellegére utal, ami abban merül ki, hogy megújuló energiaforrást hasznosító berendezések bekötéséhez alkalmazható ez a tarifa. Milyen berendezésekhez igényelhetünk ilyet, merül fel bizonyára a kérdés jogosan. A GEO tarifára és az ahhoz kapcsolódó előnyökre csak akkor vethetünk szemet, ha épp hőszivattyú vagy klíma telepítésén gondolkozunk, mivel csak hűtő-fűtő berendezésekre lehet igényelni. De van egy elsőre könnyűnek hangzó, azonban kivitelezésnél mégsem olyan egyszerű kitétel: vezérelt csatlakozási ponttal rendelkező fogyasztóknak, ami egy vezérelt, külön felszerelt villanyórát jelent. A mérési hely kialakításáról a fogyasztónak kell gondoskodnia. Tehát mindenképpen szükséges még egy villanyórát kiépíttetni, ha élvezni akarjuk a 30-40 százalékkal kedvezőbb díjakat az A és B tarifákhoz képest. További hátrány, hogy naponta kétszer kétórás időszakban szünetelt a vezérelt szolgáltatás, így reggel 8 és 10 között, valamint délután 4 és 6 között nem lehetséges a fűtés vagy hűtés sem. Ennek kiküszöbölésére fűtés szempontjából lehetséges hőtároló beépítése, valamint a nagyobb felületű hőleadás beépítésével az említett időszakokon kívül gyorsabban elérhetjük a kívánt hőmérsékletet is. Figyelni kell azonban a gépre is, mivel az időszakokban az áramszolgáltatás szünetel, vagyis a gép ezt áramszünetként fogja érzékelni, ami nem az optimális leállítási módot eredményez.

A GEO tarifát minden lakossági ügyfél igényelheti, amennyiben klíma berendezése vagy hőszivattyú a következő kategóriák egyikébe esik:

  • 2-6 kW névleges fűtőteljesítmény esetén az EUROVENT által megadott minimum SCOP érték: 4.1
  • 6,1-12 kW névleges fűtőteljesítmény esetén az EUROVENT által megadott minimum SCOP érték: 3.8
  • 12 kW névleges fűtőteljesítmény felett az EUROVENT által megadott minimum COP érték (A2/A20): 3.0. A 12kW feletti levegő/levegő készülékek pillanatnyi (COP) értékeknek +2 °C külső, és +20 C belső hőmérséklet mellett kell teljesülniük. 
A külön mérővel felszerelt levegő/levegő berendezéseknek legalább el kell érniük a fent említett értékeket. Az egyértelműség érdekében csak olyan berendezésre lehet ilyet igényelni, mely -15 °C-os környezeti hőmérséklet beleesik a működési tartományába. 

Összességében ez a kedvezményes tarifa a fent említett paraméterekkel rendelkező levegő/levegő hőszivattyús (bizonyos klíma is lehet) berendezések villamosenergia ellátására vehető igénybe. De ez nem csak a telepítendő termékek esetén vehető igénybe, hanem a már meglévő, minősített villamos kivitelező által hitelesített berendezések esetén is. 

H tarifa jellemzői

A H tarifa csak annyiban hasonlít a GEO tarifára, hogy ezt is csak megújuló energiát hasznosító berendezések villamosenergia ellátására lehet igényelni. További hasonlóság, hogy ugyanúgy 30-40 százalékkal kedvezőbb, mint az A és B tarifa, valamint ehhez is szükséges külön villanyóra kiépítése.
 
A legnagyobb különbség, hogy a fűtési szezonban, tehát október 15. és április 15 között a nap összes órájában igénybe vehető a kedvezményes tarifa. Ezen időszakon kívül azonban a második mérőórán szereplő felhasznált energiamennyiség esetén is az A1 tarifa költségét számolja fel a szolgáltató. Ebből következik, hogy a kedvezmény azoknak előnyös, akik télen is villamos energiával működő megújuló energiaforrást hasznosító rendszerrel fűtenek. Fan-coil-os hőszivattyús vagy direkt elpárolgású hőszivattyús klímás rendszerekhez használható, illetve split klíma esetén csak arra a készülékre vonatkozik, amely COP értéke legalább 3.

Összességében a H tarifa csak téli alkalmazás esetén kedvezőbb, mint az egész évben (a napi kétszer két órát kivéve) igénybe vehető GEO tarifa. A H tarifa előnye, hogy a HMV készítésnél fontos időszakban is használható a berendezés, csupán a fűtési időszakon kívül magasabb (általános) tarifával.

 Most akkor melyik tarifát válasszam! A H tarifát? Vagy a GEO tarifát?

Tudom alkalmazni a H tarifát? Tudom alkalmazni a GEO tarifát?

A döntés nem egyszerű, sok tényezőn múlik, hogy a H tarifa vagy a GEO tarifa számomra az ideális. A konkrét válaszadás helyett felteszek pár kérdést, amelyek alapján el tudod dönteni, hogy melyiket is válaszd: 

  • Ki tudom építtetni a külön villanyórát?
  • Alkalmas hozzá a klíma vagy hőszivattyú berendezésem?
  • Csak fűtésre vagy hűtésre és fűtésre is használom a berendezésem?
  • HMV előállítást végzek a berendezéssel?
  • Programozható a berendezést, hogy ne károsítsa az „áramszünet” a GEO tarifával?

Amennyiben további részletek érdekelnek keress minket bizalommal, a szükséges számításokat elvégezzük helyetted! info@powerie.hu